Valikko
Tiede

Varhaisen kivikauden ihmiset olivat uskottua älykkäämpiä – työkalulöytö viittaa jopa sarvikuonojen metsästykseen

Eläinproteiinit 250 000 vuotta vanhoissa työkaluissa paljastavat tutkijoiden mukaan, että esi-isämme harjoittivat kehittynyttä ja suunnittelua vaativaa metsästystä.

Vaikka nykyihmisen esi-isät eivät ehkä olleet älyllisesti neroja, paleoantropologien uusi löytö viittaa heidän olleen huomattavasti viisaampia kuin tutkijat ovat aiemmin ajatelleet.

Yhdysvaltalais-kanadalainen tutkimusryhmä tutki nykyaikaisen oikeuslääketieteen keinoin työkaluja, jotka on valmistettu yli 250 000 vuotta sitten. Tutkimus julkaistiin Journal of Archaeological Science -tiedejulkaisun uusimmassa numerossa.

Tutkijoiden työkaluista löytämät eläinproteiinit saattavat olla vanhimpia koskaan löydettyjä. Ne saattavat olla myös ensimmäinen todiste siitä, että esi-ihmiset olivat itseasiassa varsin ovelia ja sopeutuivat haastaviin elinoloihin, vaarallisiin eläimiin sekä rankkaan ilmastoon.

Työkalut löytyivät muinaisen merenpohjan kaivauksissa vuosina 2013–2015 nykyisessä Jordaniassa. Kaikkiaan arkeologit löysivät yli 10 000 esinettä maan koillisosassa muinoin sijainneen vesistön alueelta.

Viime vuosikymmeninä vedenpinta Azraqin kaupungin lähellä sijaitsevalla suoalueella on laskenut, minkä johdosta tutkijat ovat päässeet käsiksi syvemmällä oleviin sedimenttikerroksiin.

Tutkijoiden mukaan alue oli eräänlainen paleoliittinen bussipysäkki Afrikan ja Euraasian välillä, uutiskanava CNN kertoo. Alueen läpi vaelsi tuhansien vuosien aikana edestakaisin monenlaisia eläimiä, mikä tekee siitä myös tutkimuksellisesti rikkaan.

Tutkiessaan tuhansia piikiviä, kaapimia ja kirveen teriä tutkijat havaitsivat, että pleistoseenikauden ihmiset eivät ainoastaan etsineet ruokaa vaan myös metsästivät sitä. Eläimet teurastettiin lihan saamiseksi ja työkaluja käytettiin suojautumisessa petoeläimiä vastaan.

Alueella asuneet esi-ihmiset pitivät myös vaihtelevasta ruokavaliosta. Siitä kertoo tutkijoiden mukaan se, että työkaluista löydettiin merkkejä ankoista, hevosista, kameleista, varhaisista nautaeläimistä ja jopa sarvikuonoista.

Nämä esi-ihmiset elivät tuhansia vuosia ennen nykyihmistä. Tutkijoiden mukaan se, miten monipuolisesti he työkaluja käyttivät, osoittaa heidän olleen tajunnallisesti monipuolisempia kuin monet tutkijat ovat uskoneet.

”Kun tarkastelemme ihmisen evoluutiota kokonaisuutena, huomaamme, että me syömme mitä vain, ja aivan kaikkea, selvitäksemme hengissä”, tutkimusta johtanut professori April Nowell Victorian yliopistosta sanoo CNN:lle.

Nowell kertoo olleensa haltioissaan, kun työkaluista löydettiin hevosen proteiineja. Työkaluilla metsästäminen vaatii suunnittelua, eikä sitä tehdä vain vaistonvaraisesti, hän toteaa.

Saalista ei myöskään voinut syödä vaarallisten eläinten rinnalla, ja sen kuljettaminen oli työlästä. Näiden esi-ihmisten piti olla perillä siitä, mitkä eläimet mihinkin vuodenaikaan liikkuivat. Heidän tuli suunnitella metsästysmatkansa ja opettaa muille, miten aseita tehtiin ja miten metsästettiin ryhmänä.

Työkaluissa säilyneet eläinproteiinit ovat harvinainen vihje siitä, millainen alueella elänyt esi-ihminen oli. Jordanian alueelta ei ole koskaan löydetty ihmisfossiileita. Professori Nowellin mukaan proteiinien nyt avaama ikkuna tuohon aikakauteen on jotain uskomatonta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Paleontologia
 • Arkeologia
 • Esihistoria
 • Jordania
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  4. 4

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  8. 8

   Pyöräilyä, busseja, kävelyä – mikä puolue puolustaisi autoilijaa?

  9. 9

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää