Tiede

Pienimmät sairastuvat päiväkodissa rajuimmin – alle 2-vuotiaille kertyy keskimäärin sata sairauspäivää vuodessa

Jos kotihoito jatkuu kouluikään, sairastelujakso tulee alaluokilla.

Päiväkodissa lapsi saa kavereita, virikkeitä, ammattitaitoista hoitoa – ja mikrobikylvyn. Seuraukset ovat tuttuja jokaiselle päiväkotilapsen vanhemmalle: lapsi tuo tarhasta kotiin räkätautia ja vatsaflunssaa yhtä tasaiseen tahtiin kuin askartelujaan.

Alle kaksivuotiaille kertyy päiväkodissa keskimäärin sata infektio-oireista päivää vuodessa, kotihoidossa nelisenkymmentä. Kolmannen ikävuoden jälkeen päiväkotilasten sairaspäivät vähenevät keskimäärin viiteenkymmeneen.

Luvut laskettiin Yhdysvalloissa 1980-luvulla, mutta erot ovat osoittautuneet melko samansuuruisiksi muissa tutkimuksissa.

Sairaspäivien tai sairastumisien laskemisen sijaan lääkärit puhuvat mieluummin riskisuhteista, kertoo lastentautiopin professori Matti Uhari Oulun yliopistosta.

”Riskisuhde kertoo, miten paljon lapsi sairastaa eri päivähoitomuodoissa verrattuna kotihoitoon. Se on pysyvä ja kansainvälisesti yleistettävissä oleva luku.”

Suomalaisessa päiväkodissa alle kaksivuotiaan riski sairastua keuhkokuumeeseen on kymmenkertainen, korvatulehdukseen kaksinkertainen ja hengitystieinfektioihin 1,7-kertainen kotihoitoon verrattuna.

Uhari itse analysoi 1990-luvulla kuudessa maassa tehtyjä tutkimuksia korvatulehdusten yleisyydestä. Päivähoito kodin ulkopuolella kasvatti korvatulehdusvaaran 2,5-kertaiseksi ja toistuvien korvatulehdusten vaaran 1,8-kertaiseksi.

Riski oli suurin päiväkodissa. Perhepäivähoito asettuu tautiriskissä puolitiehen.

Lapsen sairastelun ja ryhmäkoon välillä on suora yhteys: mitä suurempi ryhmä, sitä enemmän lapsi sairastaa. Samoin vaikuttaa se, monestako perheestä ryhmän lapset tulevat.

Suurimmillaan ero on heti päivähoidon aloittamisen jälkeen, koska lapselle ei ole kehittynyt vastustuskykyä laumassa kiertäville mikrobeille ja viruksille.

Äidiltä peritty immuniteetti katoaa vauvan verestä puolen ikävuoden tietämillä. Sen jälkeen vastustuskykyä voi kartuttaa vain itse sairastamalla tai rokotteilla.

Kanadalaisessa seurannassa huomattiin, että hoitomuodosta riippumatta kaikki lapset sairastivat kahdeksan ensimmäisen elinvuotensa aikana keskimäärin yhtä monta kertaa.

Päiväkodissa alle 2,5-vuotiaana aloittaneet vain sairastivat flunssansa ja korvatulehduksensa nuorempina kuin koti- tai perhepäivähoidossa kasvaneet. Pöpömyllyltä pienenä välttyneet sairastivat puolestaan koululaisina enemmän kuin päiväkodissa karaistuneet.

Ei kuitenkaan ole samantekevää, minkä ikäisenä lapsi pöpönsä kohtaa.

”Se, miten kipeäksi lapsi tulee, riippuu iästä”, Uhari sanoo.

Flunssa jatkuu alle kolmevuotiailla helposti korvatulehduksena, koska nielusta välikorvaan johtava putki on vielä lyhyt ja vaakasuorassa asennossa. Näin flunssavirukset ja -bakteerit leviävät helposti korvaan.

Koska keuhkoputket ovat vielä ahtaat, taaperon flunssa äityy helposti hengenahdistukseksi.

Tutkijat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, onko tällä vaikutusta myöhempään alttiuteen sairastua astmaan.

Korvatulehduksen aikana kuulo heikkenee hetkellisesti. Tästä voi olla kouluiässä haittaa, jos tulehduksia tulee toistuvasti ennen kolmen vuoden ikää. Juuri silloin sanavarasto kehittyy.

Tytöillä varhainen korvatulehduskierre heikentää matematiikan, pojilla lukemisen oppimista. Ero on looginen: tytöillä matematiikka perustuu kuulemiseen, pojat oppivat sen visuaalisesti. Tämä sukupuoliero on osoitettu aivojen aktivointitutkimuksilla, Uhari selittää.

Haitta on kuitenkin sen verran pieni, etteivät yksittäisen lapsen koulunkäynnin vaikeudet selity yksin korvatulehduksilla. Kokonaisen koulu- tai ikäluokan tasolla vaikutus oppimistuloksiin kuitenkin näkyy.

Lapsen sairastelu rassaa myös hänen vanhempiaan ja heidän työnantajiaan: vanhempien työpanos jää toistuvasti vajaaksi pikkupotilaan kotihoidon takia. Valtio ja kunnat sysäävät siis laskun työnantajille, kun ne säästävät päiväkotien ryhmäkokoja kasvattamalla.

Päiväkotien pöpöt piinaavat muitakin kuin lapsiperheitä. Lapsille yleensä pelkän keuhkokuumeen tai korvatulehduksen aiheuttava pneumokokkibakteeri voi olla vanhuksille jopa tappava.

”Jos lapset rokotetaan pneumokokkibakteeria vastaan, vanhustenkin pneumokokkisairastavuus yhteisössä vähenee”, Uhari kertoo.

Rahaa kallisarvoisempi hinta lasten sairastelusta on antibioottien tehon heikentyminen.

Antibiootteja käyttävät kaikki vauvasta vaariin, mutta pikkulapset ovat suurkuluttajia. Antibioottien käyttö on Suomessa yleisintä 1–2-vuotiailla, joista antibioottikuurin saa 44 prosenttia ikäluokasta. Antibioottien tarve puolittuu kahdeksanvuotiaaksi mennessä ja palaa ensimmäisten elinvuosien tasolle vasta 90 ikävuoden korvilla.

Lapsilaumat tarjoavat bakteereille otolliset olot antibiootti­resistenssin kehittämiseen. Esimerkiksi yhden penisilliinille vastustuskykyisen, ympäri maailmaa tavatun pneumokokkibakteerin kannan synty on jäljitetty islantilaiseen päiväkotiin.

Antibiootille vastustuskykyinen bakteeri pitkittää lapsen sairautta. Toistuvista antibioottikuureista voi olla kauaskantoista haittaa, sillä ne tuhoavat taudinaiheuttajien lisäksi suolistomikrobeja.

”Lapsena paljon antibiootteja syöneillä on tutkimuksissa havaittu suurempi riski sairastua myöhemmin kroonisiin suolistotulehduksiin”, kertoo infek­tiotautiopin professori Ville Peltola Turun yliopistosta.

Toistuvien kuurien on epäilty myös lihottavan, mutta näyttö on ristiriitaista.

Päiväkotilasten sairastelua voitaisiin jossain määrin vähentää, kertoo asiaa tutkinut Uhari.

Koska lasten sairastavuus kasvaa, kun ryhmän pääluku ylittää 3–4 lasta, kannattaa ryhmäkoko pitää pienenä ja ryhmien kanssakäyminen vähäisenä. Sisarukset on viisainta sijoittaa samaan ryhmään, muut iän mukaan.

Infektioiden ehkäisyn kannalta olisi parasta, jos alle kolmevuotiaita ei hoidettaisi päiväkodeissa lainkaan. Heidän hoitonsa olisi parasta järjestää siten, ettei ryhmäkoko ylitä viittä lasta, Uhari kertoo.

Helpoin ja halvin tie on kehittää päiväkotien hygieniaa. Uharin ryhmän suosituksesta monissa päiväkodeissa on muun muassa vaihdettu kankaiset peppupyyhkeet kertakäyttöisiin ja luovuttu hampaidenpesusta ennen päiväunia.

”Peppupyyhkeet oli ripustettu hammasharjojen viereen ja lapset harjasivat vuorollaan milloin kaverin hampaita, milloin vessanpyttyä”, Uhari muistelee tutkimusmatkaa oululaiseen päiväkotiin vuosituhannen taitteessa.

Asiantuntijoiden ohjeilla kymmenen oululaista päivä­kotia onnistui vähentämään alle kolmevuotiaiden sairastelua 16 prosentilla ja isompien 14 prosentilla. Välikorvantulehdukset harvinaistuivat 27 prosentilla.

Niin antibioottien käyttö kuin vanhempien poissaolot työpaikalta vähenivät liki neljänneksen. Vanhempien työpäiviä säästyi 2,5 henkilötyövuoden edestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Päiväkodit
 • Flunssa
 • Infektiot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää