Tutkijat kehittävät meduusoista vaippoja, suodattimia ja lannoitteita

Meduusojen massaesiintymistä tehdään usein uutisia, mutta meribiologit kiistelevät siitä, ovatko ne oikeasti yleistyneet.

Mikä syö meduusoja? Andrew Sweetman Heriot-Watt yliopistosta Edinburgista etsi vastausta kysymykseen Norjan Sognevuonon pohjasta. Hän heitti sinne röykkiön velttoja meduusanraatoja, ja kamerat tallensivat, mitä tapahtui.

Miksi mikään eläin käyttäisi niitä ravinnokseen, meribiologi pohtii heinäkuussa ilmestyneessä New Scientist -lehdessä. ”Meduusat ovat 96-prosenttisesti vettä. Yhtä hyvin voisi uida suu auki.”

Tutkimuksen aihe osoittaa, kuinka vähän sen kohteista tiedetään. Tiedolle olisi tarvetta, sillä meduusojen massaesiintymistä on viime vuosikymmeninä tehty isoja otsikoita eri puolilla maailmaa.

”Tutkijat kiistelevät siitä, ovatko meduusojen kukinnat oikeasti lisääntyneet vai onko niistä vain ruvettu uutisoimaan”, sanoo erikoistutkija Maiju Lehtiniemi Suomen ympäristökeskuksesta. Asiaa on vaikea todistaa, sillä aikasarjoja meduusojen runsauden vaihteluista ei ole. Niiden kudokset ovat pehmeitä ja ne tuhoutuvat näytepurkkien säilöntäaineissa.

Siellä missä yhtäkkiä kelluu miljoonia hyytelökupoleita, tapahtuu kauheita.

Vuonna 1999 sähköt katkesivat Luzonilta, Filippiinien suurimmalta saarelta, kun voimaloiden vedenottoaukot olivat täyttyneet meduusoista. Vuonna 2009 kaatui japanilainen troolari, jonka pyydykseen oli takertunut tusinoittain jopa 200-kiloisia nomuranmeduusoja. Ruotsalaisen Oskarshamnin ydinvoimalan reaktori on pariinkin kertaan jouduttu sulkemaan, koska korvameduusat ovat estäneet jäähdytysveden tulon.

Meduusat ahmivat planktonia ja kalanpoikasia. Suurimmassa vaarassa ovat villit ja jo ennestään heikot kalakannat. Avomeren kalankasvattamotkaan eivät ole turvassa, jos massaesiintymän lukemattomat lonkerot tunkeutuvat verkkojen läpi. Yksin Etelä-Korea menettää meduusoille joka vuosi 62–177 miljoonan euron arvosta kalansaaliita, arvioivat paikalliset tutkijat.

Läpikuultavien uimakaverien parvi lopettaa lomarantojen vesileikit. Monilla meduusoilla on uimakellossaan ja lonkeroissaan myrkkyä erittäviä polttiaissoluja. Lajista riippuen meduusan kosketus voi aiheuttaa ihon punoitusta tai hengenlähdön ja kaikkea siltä väliltä.

Meduusojen ajoittainen runsastuminen on luonnollista, mutta osa tutkijoista yhdistää nykyiset vyöryt merten isoihin ongelmiin.

Vesien rehevöityminen saa levät kukoistamaan. Kun leväpuuro kuolee ja mätänee, kuluu valtavasti happea. Meduusat taas tarvitsevat paljon vähemmän happea kuin useimmat muut mereneliöt. Lisäksi liikakalastus hyödyttää meduusoja, jotka kilpailevat samasta ravinnosta monien eväkkäiden kanssa. Ne saattavat säästyä saalistukselta, koska petoja on entistä vähemmän.

Ilmastonmuutos nostaa meriveden lämpötilaa, ja lämpeneminen saa osan meduusalajeista lisääntymään entistä nopeammin. Jälkikasvua riittää, sillä meduusat tekevät kahdenlaisia pienokaisia.

Elinkiertonsa polyyppivaiheessa meduusa nököttää paikallaan, syö planktonia ja lisääntyy suvuttomasti. Siitä kuroutuu pieniä lautasmaisia toukkia, jotka varttuvat jopa kuukaudessa täysikasvuisiksi. Ne hakeutuvat lähelle rannikkoa lisääntymään. Koiras laskee veteen siittiörihman, naaras syö sen ja tulee samalla hedelmöittäneeksi munasolunsa. Tämän kummempaa seksiä kalpeilla olioilla ei ole, ja sen jälkeen ne kuolevat pois.

Munasoluista kehittyy värekarvojen avulla uivia toukkia. Ne kiinnittyvät kallioihin, kiviin tai sopiviin rakenteisiin ja muuttuvat polyypeiksi, joista irtoaa yhä uusia meduusantoukkia. Jotkut polyypit voivat elää niin kauan, että ne ovat biologisesti melkein kuolemattomia, pohtii japanilaisen Okinawa-instituutin tutkija Konstantin Khalturin.

Meduusojen massaesiintymiä on yritetty tuhota muun muassa myrkyin, hormonein, sähköiskuin ja soittamalla ääntä, jonka taajuus saa eliöt nousemaan verkkojen ulottuville pintaan. Laitosten vedenottoaukkojen suojaksi on viritelty ilmakuplien verhoja. Ne tappavat meduusat – jonka jälkeen lötköt ruumiit tukkivat putkia.

Korealaisen Kaist-instituutin Jeros on robottien laivue. Se etsii meduusoja kameroidensa avulla ja kerää ne pyydyksiin, jonka jälkeen terät tekevät niistä silppua. Suunnitelmissa on opettaa ohjelmat erottamaan harmittomat ja hankalat lajit toisistaan.

Mitä limaiselle murskalle tapahtuu? Jotkut tutkijat epäilevät, että se voi tahmoittaa paikkoja vielä pahemmin kuin kokonaiset polttiaiseläimet. Osa silppurin uhreista ehtii varmasti vapauttaa kaikki siittiönsä ja munasolunsa. Ne hedelmöittyvät, ja seuraavana vuonna ongelma on entistä pahempi. Korvameduusan paloista voi kasvaa kokonaisia polyyppejä.

Uusin Jeros-malli kerää meduusat tankkeihin kokonaisina, jolloin lasti saadaan hyötykäyttöön. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Eteläkorealaiset selvittävät parhaillaan, olisiko meduusoista lannoitteeksi esimerkiksi riisipelloille. Israelissa niistä on kaavailtu luonnossa hajoavia, erittäin imukykyisiä vaippoja. Meduusat saattavat myös sopia erilaisten suodattimien raaka-aineeksi, sillä niiden lima on harvoja aineita, joka voi suodattaa nanokoon jätettä, kuten meren muovihippuja.

Meduusat saattavat opettaa meille uusia asioita avaruudesta ja painovoimasta. Tuhansia yksilöitä on jo lähetetty Kansainväliselle avaruusasemalle ja osa niistä on onnistunut lisääntymään siellä. Avaruudessa syntyneiden on ollut vaikea sopeutua liikkumaan Maan vedessä.

Japanilainen Osamu Shimomura eristi meduusasta vihreän fluoresoivan gfp-proteiinin, ja sai kollegoineen siitä vuonna 2008 kemian Nobelin palkinnon. Gfp on mullistanut biokemian ja lääketieteen tutkimuksen. Kun valoproteiinin geenin lisää eläviin soluihin, tutkijat voivat hehkun avulla seurata solun jakautumista ja muita tapahtumia.

Sopisivatko meduusat ravinnoksi? Sognevuonosta kuvatut videot paljastivat, että vetisistä aterioista nauttivat ainakin makrillit ja useat muut kalalajit sekä äyriäiset.

Lisäksi niitä syövät ihmiset. Meduusoja kalastetaan ammattimaisesti parissa kymmenessä maassa. Etenkin Aasiassa niillä höystetään salaatteja, sushia, nuudeleita ja jopa jäätelöä.

Tarjolla on myös Itämeressä uivan korvameduusan lähisukulaisia. Ehkä mekin täällä herkuttelemme joskus kotivesiltä pyydetyllä hyytelöllä.

Myös Itämeren korvameduusoilla on joinain vuosina ollut runsaita kukintoja. Ympäristöviranomaiset ovat keränneet suomalaisilta havaintoja korvameduusoista vuodesta 2010. Keruu alkoi, kun Olkiluodon ydinvoimala toivoi ennusteita massaesiintymistä. Niitä on kuitenkin vaikea laatia, sillä kanta vaihtelee rajusti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Tatuoinnit voivat olla juntteja ja rumia – tai sitten kansallisesti merkittäviä taideteoksia, kuten nämä tässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää