Tiede

Jopa 94 valovuoden päästä tullut salaperäinen signaali ei ollut ensimmäinen laatuaan – Mutta miksi sitä ei kuultu uudelleen?

Jos vieras sivilisaatio kohdistaisi signaalin vain Maahan, lähetyksen tarvittaisiin hirvittävä määrä energiaa. Nyt tähden HD 164595 suunnasta kuultiin kuitenkin vain hiljaisuutta, mikä asettaa havainnon kyseenalaiseksi.

Maailmalla puhuttiin alkuviikosta radiosignaalista, joka tuli Maahan tähden HD 164595 suunnalta, noin 94 valovuoden päästä. Signaali tuli 2,7 senttimetrin aallonpituudella Herkuleen tähdistön suunnalta.

Pari sekuntia kestäneen signaalin havaitsivat Venäjän tiedeakatemian tutkijat jo 15. toukokuuta 2015. Se löytyi Ratan-radioteleskoopilla, joka sijaitsee Kaukasuksella.

Venäläiset eivät pyytäneet aikoinaan Seti-hankkeeseen osallistuneita havainnoimaan kohdetta HD  164595, joten siitä on yhä vain tuo yksi pari sekuntia kestänyt havainto, kirjoittaa Jari Mäkinen Tiedetuubi-verkkopalvelussa.

Tähteä HD 164595 kiertää ainakin yksi planeetta. Se on Neptunuksen kokoa, mutta ei nykyisen käsityksen mukaan elämiseen sopiva.

Signaali oli niin vahva, että Maan ulkopuolisen älyn tutkijat alkoivat pohtia, voisiko se tulla edistyneestä sivilisaatiosta.

Aalto yliopiston Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi sanoo, että ajatus edistyneestä sivilisaatiosta on puhdasta spekulaatiota vielä, sillä mitään merkkejä ei ole saatu.

”On todennäköisempää että se on joku tavallinen signaali. Ei ole syytä olettaa, että jokin muu olisi tällaista lähettänyt. Mahdollisuus ulkopuolisen elämän löytämisestä on kuitenkin mielenkiintoinen. Se on kuin lottovoiton saisi”, Tammi kertoo.

Tammen mukaan ei ole syytä olettaa, että meille lähetettäisiin tarkoituksellisesti signaaleja Maapallon ulkopuolelta. Tammi kuitenkin huomauttaa, että ihmiskunta on itse tehnyt saman.

”Olemme lähettäneet tietoa itsestämme avaruuteen ja kerrottu omasta älyllisestä elämästämme. Jos kuitenkin haluaa herättää huomiota, olisi signaali erilainen. Ajatuksena on se, ettei signaalin tulkinnanvaraisuudesta voisi erehtyä.”

Sunnuntaina ja maanantaina samankaltaista signaalia jo etsittiin, kun tieto venäläisten löydöstä levisi maailmalla.

Maanantaina useita radioteleskooppeja suunnattiin kohteeseen, mutta tähtitieteilijät löysivät vain normaalia radiokohinaa.

Signaalia etsittiin myös arkistoista, joissa on paljon radioteleskooppien havaintotietoja. Vastaavaa signaalia ei löytynyt.

Kuulu Green Bankin radioteleskooppi suunnattiin Länsi-Virginiassa kohti kohuttua tähteä sunnuntaina illalla paikallista aikaa. Sekään ei havainnut säteilypiikkejä tähden suunnasta.

Myös Allenin radioteleskoopit suunnattiin tähteen pohjoisessa Kaliforniassa toisena iltana peräkkäin. Tuloksia ei ole vielä kerrottu.

Löydöstä on nyt julkaistu epävirallinen raportti.

”Venäläiset havaitsivat signaalin erittäin onnekkaasti, tai sitten se oli paikallinen häiriö, joka johtui esimerkiksi laitteiden kalibroinnista”, kirjoittaa Steve Croft Seti-tutkimuskeskuksesta Berkeleystä Kaliforniasta.

Ulkoista älyä etsivä Meti-yhdistyksen puheenjohtaja, tähtitieteilijä Douglas Vakoch sanoi televisiokanava CNN:n mukaan, että suurin rajoite signaalin kanssa on se, että sitä ei ole löydetty uudestaan. Ennen kuin voi luotettavasti olettaa, että signaali tulisi edistyneestä sivilisaatiosta, se pitää Vakochin mukaan nähdä toistamiseen. Sillä voidaan varmistaa, että kyseessä ei ole ohimenevä ilmiö.

Yksi mahdollisuus on, että se oli sotilassatelliitin signaali, kirjoittaa suomalainen Tiedetuubi. Signaali oli näet taajuudella, jota myös sotilaat käyttävät.

Meti-yhdistys aikoo vielä suunnata valoa havainnoivan observatorion teleskoopin tähteä kohti. Observatorio sijaitsee Panamassa. Valitettavasti alueelle oli ennustettu myrskyjä useiksi päiviksi, eikä teleskooppia ole siksi käytetty.

Jos vieras sivilisaatio kohdistaisi signaalin vain Maahan, lähetyksen tarvittaisiin laskujen mukaan 94 valovuoden päästä paljon energiaa.

Maan ulkopuolista älyä etsivän Setin tutkijan Sem Shostakin mukaan lähetykseen tarvittaisiin, ei enempää eikä vähempää, kuin koko ihmiskunnan hetkellisesti käyttämä energia.

Sen saisi ehkä aikaan ehkä sivilisaatio, joka on valjastanut käyttöönsä lähitähtensä tai -tähtiensä kaiken energian.

Neuvostoliittolainen tähtitieteilijä Nikolai Kardašev ehdotti aikoinaan – jo vuonna 1960 – sivilisaatioille eri tyyppejä sen mukaan, miten ne kykenevät valjastamaan energiaa käyttönsä.

Sellainen, joka on valjastanut kaiken kotiplaneettansa energian, olisi K1-tyypin sivilisaatio. K2-tyypin sivilisaatio pystyisi valjastamaan energian säteilevistä tähdistään.

Tammen mukaan signaalin tuottamiseksi tarvittaisiin valtavasti energiaa.

”Sellaisen signaalin lähettämiseen tarvitaan niin paljon energiaa, että sen pitäisi syntyä esimerkiksi fuusioenergialla. Ihmiskunta ei pysty vielä tuottamaan fuusioenergiaa yhtenäisesti.”

Radioteleskoopit ovat historian saatossa poimineet useasti signaaleja, joiden syy on paljastunut varsin arkiseksi.

Häiriön lähteiksi on paljastunut teleskoopin läheisiä virtalähteitä aina mikroaaltouuneista matkapuhelimiin.

Viime vuonna esimerkiksi Parkesin radioteleskoopin käyttäjät Australiassa jäljittivät salaperäisen radiosignaalin kahteen mikroaaltouuniin.

”Meillä on sivilisaatio, joka tuottaa vahvoja signaaleja koko ajan. Sen nimi on ihmiskunta”, kuvaa Shostak Seti-instituutista häiriön lähteitä.

Joni Tammi muistuttaa, että signaalin tarkistaminen on pitkä prosessi, joka vaatii useampien observatorion löydöksen samasta signaalista. Näin voidaan poissulkea mahdolliset paikalliset häiriöt ja laiteviat.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Kuuluisin outo signaali on ehkä Vow! Sen nappasi 15. elokuuta 1977 tähtitieteilijä Jerry R. Ehman radioteleskooppi Big Earillä Ohion osavaltionyliopistossa Yhdysvalloissa. Tuolloinkin radioaalloista etsittiin vieraan älyn merkkejä Seti-hankkeessa.

Hän hämmästyi signaalista niin paljon, että kirjoitti tulostuksen syrjään ”Wow!” eli ”Vau!”. Samaa signaalia ei ole koskaan havaittu uudestaan. Eikä ole mitään varmuutta siitä, että signaali olisi Maan ulkopuolisen älyn lähettämä.

Erikoinen signaali kesti koko havainnon ajan eli 72 sekuntia, jona Big Ear havainnoi samaan suuntaa. Signaalia ei ole löydetty sen jälkeen.

Vaikka havainnot vetivät nyt vesiperän, voi sivilisaatio voi myös yrittää lähettää signaaleja useilla taajuuksilla, sanoo Douglas Vakoch. Hän kuuluu Metiin, ryhmittymään, joka haluaisi myös lähettää viestejä mahdollisille Maan ulkopuolisille asukkaille.

”Ehkä emme olleet viime päivinä samalla taajuudella”, hän sanoo.

 

Merkkejä Maan ulkopuolisesta elämästä

On listattu useita merkkejä, joista ihminen voisi havaita vieraan sivilisaation avaruudessa. Ne tulevat yhä enemmän ajankohtaisiksi, koska havaintolaitteet tarkentuvat, kertoo esimerkiksi New Scientist:

Kaasukehän biojälki. Esimerkiksi maapalolla lähes kaikki eläimet hengittävät happea ja päästävät hiilidioksidia ja kasvit tekevät päinvastoin. Tietyt bakteerit puolestaan suoltavat ilmakehään biojälkenä metaania ja ammoniakkia. Tällaisia biojälkiä voisi ehkä havaita myös muilta planeetoilta.

Myrkylliset kaasut. Eksoplaneetalla velloo ehkä myös keinotekoisia kaasuja, joita paikallinen sivilisaatio on tuottanut. Yksi tapa on etsiä kemiallisia kaasuja, joita mekin olemme tuottaneet, kuten esimerkiksi cfc-kaasuja eli kloorifluorihiilivetyjä. Niiden valmistus kiellettiin maapallolla vuonna 1985. Jotkut kaasut säilyvät ilmakehässä kymmeniä tai jopa tuhansia vuosia, ja ne ehkä voitaisiin havaita.

Kaupunkien valot. Maailman suurin kaupunkikeskus Tokio voitaisiin havaita nykyisin keinoin aurinkokunnan reunalta, esimerkiksi Pluton pinnalta. Lähimpien eksoplaneettojen lähitarkasteluun tarvittaisiin avaruusteleskooppi, jonka peilin läpimitta olisi 200 metriä. Mitta on noin 40-kertainen verrattuna esimerkiksi James Webb -avaruusteleskoopin peilin läpimittaan, joka kohoaa avaruuteen vuonna 2018.

Avaruusalukset. Jos vieraan sivilisaation avaruusalukset toimivat ydinreaktioilla, voitaisiin niiden jälkiä ehkä havaita, jos alukset ovat tarpeeksi lähellä.

Isot rakennelmat. Fyysikko ja insinööri Freeman Dyson, esitti jo vuonna 1960, että voisimme etsiä todisteita isoista avaruuden insinöörihankkeista. Vieras sivilisaatio varmaankin rakentaisi isompia rakennelmia kuin esimerkiksi Egyptin pyramidit. Nämä voisivat erottua avaruudesta. Avaruusteleskooppi Kepler on nähnyt valoisuuden vaihtelua niin kutsutulla Tabbyn tähdellä. Sitäkin joku on epäillyt vieraan älyn tekosiksi. Tähden lähellä olisi meneillään jokin megaluokan rakennushanke.

Sivilisaation jäänteet. Jo hävinneet sivilisaatiot saattaisivat myös erottua avaruudessa. Tähtitieteilijä Duncan Forgan on pohtinut tällaisia näkymiä. Räjähtävät ydinpommit esimerkiksi vapauttaisivat runsaasti gammasäteilyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maan ulkopuolinen äly
 • Tiede
 • Avaruus
 • radioteleskoopit
 • Timo Paukku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuollut ja useita haavoittunut

  5. 5

   Tämä oli nyt tässä, tai sitten ei – Trump vihjasi, että Obamacare voisi vielä kaatua likaisen tempun avulla

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  8. 8

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  9. 9

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  10. 10

   Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  8. 8

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  9. 9

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  10. 10

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää