Tiede

Suomalaistutkimus: Lonkan tekonivelleikkaukseen tulevien naisten luut yllättävän heikossa kunnossa

Tekonivelen paranemiseen vaikuttavat koko luuston kunto ja luuston aineenvaihdunta, tutkimus päätteli.

Lonkan tekonivelleikkaukseen tulevien naispotilaiden luut ovat tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan yllättävän heikossa kunnossa – luukadon tai alkavan luukadon heikentämiä. Tämä voi hidastaa tekonivelen kiinnittymistä.

Havainnon naispotilaiden yllättävän yleisestä luukadosta teki Turun yliopistossa juuri väitellyt solubiologi Jessica Alm.

”Lonkan nivelrikon leikkaushoitoon tulevista naisista peräti kolmella neljästä eli 74 prosentilla oli osteoporoosi tai sen esiaste osteopenia – eivätkä he itse tienneet asiasta”, Alm sanoo. Alm tutki Turun yliopistollisessa keskussairaalassa 61 naista, joille asennettiin lonkan tekonivel.

Varsinaisesti Almin piti tutkia, miten kantasolujen tuotanto luissa edistää tekonivelen kiinnittymistä. Niillä on keskeinen rooli uuden ydinluun rakentajina.

Havainto luukadosta oli yllätys. Tosin vastaväittäjä, professori Julie Glowacki oli havainnut saman Harvardin yliopiston tutkimuksissa.

Almin väitöksen ohjaaja, professori Hannu Aro aavisti etukäteen, että luukatoa voisi löytyä oletettua enemmän tutkittavissa 41–76-vuotiaissa naisissa. Hän oli havainnut leikkauksissa, että varsinkin naispotilailla luun laatu näyttäisi heikentyneen, ja että erot ovat suuria.

”Ajattelimme silti, että luukatoa olisi enintään 40–50 prosentilla potilaista”, Alm sanoo.

Lonkan tekoniveliä asennetaan suomalaisille noin 9 000 vuodessa, ja potilaista yli puolet on yli 55-vuotiaita naisia.

Syynä leikkaukseen on se, että lonkassa on pitkälle kehittynyt nivelrikko. Nivelessä oleva rusto on kulunut pois, jolloin luut osuvat kivuliaasti nivelessä vastakkain. Vaiva voi hankaloittaa liikkumista vakavasti. Rusto ei kasva, joten tekonivel on ainoa vaihtoehto. Lonkan nivelrikko on yleisin krooninen nivelsairaus ikääntyvässä väestössä.

Yleensä rikkoutuneessa nivelessä kasvaa luiden päähän lisää luuta. Se on sairauden aiheuttama luukudoksen reaktio. Elimistö yrittää tällä tavalla korvata kadonnutta rustoa.

Perinteinen käsitys on Almin mukaan ollut se, että tällä tavalla lonkan nivelrikko ”ehkäisee” luukatoa paikallisesti. Mutta naispotilaalla voi olla luukatoa muualla luustossa.

”Yllättävintä oli se, että lonkan luun laatu ei vaikuttanut tekonivelen paranemiseen vaan se, oliko potilaalla osteoporoosi muualla. Tämä on täysin uusi havainto”, Alm painottaa.

Havainto osoittaa, että osteoporoosi on systeeminen sairaus, joka vaikuttaa koko luustoon. Lonkan tekonivelen paranemiseen vaikuttavat näin ollen koko luuston kunto ja luuston aineenvaihdunta.

Tekonivel on Almin mukaan ”erinomainen toimenpide” lonkan nivelrikon hoidossa, mutta etenkin naispotilaiden luuston terveys pitää huomioida ennen leikkausta. Luuston hauraus hidastaa tekonivelen kiinnittymistä.

Tekonivelen isoin osa on reisiluuhun istutettava metallinen varsi. Varsia on kahdenlaisia, sementillä kiinnitettäviä ja biologisesti kiinnittyviä eli sementittömiä. Sementittömän tekonivelen saavat yleensä potilaat, joilla on terveet luut.

Sementittömän tekonivelen varsi pitää kiinnittää tukevasti reisiluuhun, ettei varsi pääse liikkumaan luun sisällä. Kun varsi on tukevasti luun sisällä, uusi kasvava luu kiinnittää metallin luuhun.

Osteoporoosi on professori Hannu Aron mukaan hoidettava ennen leikkausta. Potilaat ovat alttiita luukadolle proteesin ympärillä, ja luukato on nopeinta leikkauksen jälkeisinä kuukausina. Osteoporoosilääkitys estää luukadon proteesin ympärillä.

Osteoporoosia voi torjua oikealla ravinnolla, riittävällä kalkilla ja D-vitamiinilla. Liikunta on tärkeää, koska luusto tarvitsee rasitusta uudistuakseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Tekonivelet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  6. 6

   Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   BBC: 10-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen Intiassa – korkein oikeus oli evännyt tytöltä mahdollisuuden aborttiin

  9. 9

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  10. 10

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää