Tiede

Tutkimus: Innokas Facebookin käyttäjä voikin elää muita vanhemmaksi

Tutkimuksessa pitkään elinikään yhdistyivät monet sellaiset toiminnot – kuten valokuvien julkaiseminen ja kaveripyyntöjen hyväksyminen – jotka viittaavat vilkkaaseen seuraelämään myös verkon ulkopuolella.

Sosiaalisessa mediassa roikkuminen saa ihmiset surullisiksi, masentuneiksi ja kateellisiksi, ovat useat viime vuosina julkaistut tutkimustulokset vihjanneet. Maanantaina arvostetussa PNAS-tiedejulkaisussa ilmestynyt tutkimus viittaa kuitenkin siihen, että Facebookin käyttöön saattaa liittyä myös terveyshyötyjä.

Ihmisten, joilla on vahvat sosiaaliset verkostot, tiedetään elävän muita pidempään. Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selviteltiin sitä, liittyykö myös sosiaalisen median käyttö pitkään ikään.

Tutkijoiden mukaan Facebookia käyttäneillä tutkimushenkilöillä oli kahden vuoden tutkimusjakson aikana noin 12 prosenttia pienempi riski kuolla kuin samaa ikäluokkaa ja sukupuolta edustaneilla verrokeilla, jotka eivät olleet Facebookissa. Lisäksi ne Facebook-käyttäjät, joilla oli pitkä kaverilista, kuolivat kahden vuoden aikana keskimäärin muita harvemmin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin runsasta 12 miljoonaa kalifornialaista Facebookin käyttäjää, joiden käyttöä tarkkailtiin puolen vuoden ajan. Heidän tietojaan yhdistettiin tietokoneohjelman avulla Kalifornian väestörekistereihin ja kuolleisuutta koskeviin tietoihin. Niiden avulla vertailtiin sekä Facebook-käyttäjiä palvelun ulkopuolella oleviin että aktiivikäyttäjiä vähän käyttäviin.

Tutkijat eivät ottaneet kantaa siihen, pidentääkö sosiaalinen media elinikää vai selittyykö tulos muilla tekijöillä – esimerkiksi sillä, että terveet tai muutenkin sosiaalisesti aktiiviset ihmiset käyttäisivät Facebookia muita useammin.

Tutkimuksessa pidempään elinikään yhdistyikin moni sellainen toiminto, joka liittyy tyypillisesti toisten ihmisten tapaamiseen, kuten valokuvien julkaiseminen.

Tutkija William Hobbs kertoo Kalifornian yliopiston lehdistötiedotteessa, että negatiivisia yhteyksiä näyttäisi olevan lähinnä siinä ääripäässä, jossa Facebookissa vietetään paljon aikaa, mutta muusta seuraelämästä on vähän näyttöä. Tutkijoiden mukaan pienin kuolemanriski näytti olevan niillä, joiden sosiaalinen elämä oli vilkasta tosielämässä ja kohtalaisen vilkasta verkossa.

Runsaasti kaveripyyntöjä hyväksyneillä käyttäjillä oli tutkimuksessa keskimäärin muita pienempi kuolemanriski. Sen sijaan runsaalla kaveripyyntöjen lähettämisellä ei havaittu vastaavaa yhteyttä.

Toinen tutkimukseen osallistunut henkilö, kansanterveystieteen ja valtio-opin professori James Fowler, kertoo New York Timesille tämän olleen yllätys.

”[Saattaa olla, että] ne henkilöt, joilla on paljon ystäviä, ovat terveempiä siksi, että terveemmillä ihmisillä on enemmän ystäviä”, hän pohdiskelee lehdelle.

Monet aiemmat tutkimustulokset ovat esittäneet sosiaalisen median negatiivisemmassa valossa. Esimerkiksi viime keväänä Pittsburghin yliopistossa tehtiin laaja tutkimus, jonka mukaan paljon aikaa somessa viettävät nuoret aikuiset olivat todennäköisemmin masentuneita kuin muut.

Kolmen vuoden takaisen, PLOS One -lehdessä julkaistun tutkimuksen koehenkilöt puolestaan kertoivat tunteneensa itsensä sitä onnettomammiksi, mitä enemmän he käyttivät Facebookia tietyn ajanjakson aikana.

New York Timesin mukaan Kalifornian yliopiston tutkimusta on arvosteltu siitä, että tutkimukseen osallistui myös yksi Facebookin tutkijatiimissä työskentelevä henkilö ja toinen aiemmin Facebookilla harjoitellut tutkija. Jälkimmäisen tutkijan, William Hobbsin, mukaan yhtiöllä ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin, eivätkä tulokset vielä riitä perusteeksi ihmisten neuvomiseen.

”Tässä vaiheessa emme anna mitään suosituksia siitä, kuinka sosiaalista mediaa pitäisi käyttää”, hän sanoo lehdelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Sosiologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Yle: Vihreät nousi kannatus­mittauksessa ohi keskustan – myös perus­suomalaisten tuki elpyy hieman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  9. 9

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää