Tiede

Kiva-ohjelma toimii: kiusaaminen väheni kouluissa erityisen paljon neljänsillä ja viidensillä luokilla

Turvattomuuden tunne hupeni kolmasosaan aktiivisissa alakouluissa ja puoleen yläkouluissa.

Kiusaaminen on hiukan vähentynyt peruskouluissa. Laskeva trendi näkyy muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyissä, joita tehdään joka toinen vuosi kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisille.

Viime vuonna kuusi prosenttia yläkoululaisista kertoi tuleensa kiusatuksi vähintään kerran viikossa. Seitsemän vuotta sitten luku oli kahdeksan prosenttia.

Kiusaajienkin rivit harvenevat. Heidän osuutensa on laskenut tasaisesti muutamia vuosia. Viime vuonna enää neljä prosenttia yläkoululaisista kertoi osallistuneensa kiusaamiseen vähintään kerran viikossa.

Väheneminen osuu yksiin sen kanssa, että suuri osa suomalaisista kouluista ryhtyi vuonna 2009 Kiva-kouluiksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiva eli kiusaamisen vastainen ohjelma sisältää oppitunteja ja ryhmätöitä, joissa käsitellään muiden kuin varsinaisen kiusaajan roolia kiusaamisessa ja sen lopettamisessa.

Kiusaamistapausten selvittelyissä käydään keskusteluja yhdessä ja erikseen kiusaajan, kiusatun, muiden oppilaiden ja vanhempien kanssa.

Ohjelman on kehittänyt Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivalli työtovereidensa kanssa.

Kiva-kouluissa tilanne on kohentunut selvemmin kuin kouluissa keskimäärin. Yli puolet Suomen peruskouluista – 1 400 koulua – toteuttaa ohjelmaa aktiivisesti, ja niissä tunnelma on parantunut vuosi vuodelta.

Mitä pidempään koulu on ollut mukana, sitä pienemmäksi kiusattujen ja kiusaajien osuus on laskenut.

Ohjelman seurantakyselyissä Kiva-koulujen oppilaiden turvattomuuden tunne on vähentynyt yläkouluissa alle puoleen ja alakouluissa jopa alle kolmasosaan siitä, mitä se oli vuonna 2009.Periaatteessa on mahdollista, että kiusaaminen on vähentynyt myös jostain muusta syystä. Ehkä kännykän näppäily on tappanut kiinnostusta toisten häiriköimiseen.

Asian selvittämiseksi Salmivallin ryhmä aikoo yhdessä THL:n tutkijoiden kanssa katsoa, näkyykö kiusaamisen suurempi väheneminen Kiva-kouluissa myös THL:n kouluterveyskyselyissä.

Vankin näyttö ohjelman vaikutuksesta on tähän asti saatu Salmivallin ja kumppaneiden satunnaistetuissa kokeissa, joihin osallistui satoja kouluja ja yli 30 000 oppilasta. Koulut jaettiin satunnaisesti niihin, jotka toteuttavat Kiva-ohjelmaa, ja niihin, jotka jatkavat tavalliseen tapaan.

Kaikilla yhdeksällä luokka-asteella kiusaaminen väheni Kiva-kouluissa keskimäärin 20 prosenttia, kun tilannetta tarkasteltiin vuoden päästä. Tulos oli vahvin neljänsillä ja viidensillä luokilla: kiusaaminen putosi lähes puoleen.

”Se on yksi suurimpia vaikutuksia, joita koskaan on saatu satunnaistetuissa tutkimuksissa. Jos vaikutus vaikuttaa pieneltä, se koskee kuitenkin tuhansia lapsia joka vuosi”, Salmivalli kertoo.

Jatkoseuranta osoitti, että kiusaaminen on vähentynyt aktiivisissa Kiva-kouluissa vuosittain vielä lisää.

Tulokset on tunnustettu myös kansainvälisissä katsaustutkimuksissa, joissa on vertailtu erilaisia koulukiusaamisen ehkäisykeinoja ja -ohjelmia.

Tuorein katsaus viime vuodelta toteaa, että parhaat tulokset saadaan ohjelmilla, joihin osallistetaan koko luokka ja joissa yhdistetään kohdennettuja keinoja, kun kiusaamistapauksia ilmenee. Kiva-ohjelma on juuri sellainen.

Kokonaan kiusaaminen ei ole loppunut. Neljä prosenttia aktiivisten Kiva-koulujenkin oppilaista kokee turvattomuutta.

”Kiusattua lasta tai hänen vanhempiaan ei lohduta tilasto, jossa näytämme vähenemisen trendin”, Salmivalli sanoo.

Joidenkin mielestä Kiva-kouluksi julistautuminen tarjoaa vain verukkeen olla tekemättä mitään ja keskustella loputtomiin.

”Jotkut luulevat, että Kiva-koulu tarkoittaa sitä, että kaikilla on kivaa ja kiusaajia paapotaan”, Salmivalli kertoo. Pehmovaikutelmaa saattaa hänen mukaansa lisätä ohjelman nimi.

Osa haluaa lisää kuria kouluun. Psykiatri Juha Lehti valitti HS:n Vieraskynä-palstalla pari vuotta sitten, että ongelmia ratkotaan ”sopuisasti neuvotellen, pahoittamatta kenenkään mieltä”.

Hänen mielestään kiusaaja muuttaa käytöstään vain, jos väkivallan seuraamukset ovat tekijälle haitallisemmat kuin kiusaamisesta saadut edut. Ilman syyllistämistä ei selvitä.

Lujat kurinpidolliset toimet ovat myös Cambridgen yliopiston tutkijoiden katsauksen mukaan tehokasta kiusaamisen ehkäisyä. Ne tarkoittavat esimerkiksi tiukkaa puhuttelua, rehtorin luo lähettämistä tai pysyttämistä opettajan lähellä välitunneilla.

Salmivallin ryhmä on testannut myös tällaisen tiukkuden tehoa. Kiva-kouluille annettiin mahdollisuus valita kahdesta eri menettelystä kiusaajan kanssa. Enemmistö kouluista valitsi tiukan puhuttelun ja vaatimuksen tekojen lopettamisesta. Toiset taas käyttivät menetelmää, jossa ei syytetä tekijää vaan yritetään saada hänet asettumaan kiusatun asemaan.

Kumpi keino tehosi paremmin? Tulos oli tasapeli.

”Oppilaat, joiden tapauksiin oli puututtu, olivat kummankinlaisissa kouluissa yhtä tyytyväisiä. Ratkaisevaa on se, onko koulu huolehtinut seurannasta jokaisen tapauksen jälkeen. Kouluissa, joissa ei ole seurantaa, puuttuminen ei oppilaiden mielestä toimi”, Salmivalli kertoo.

Seuranta tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kiusaaja kutsutaan ensimmäisen puhuttelun jälkeen uuteen keskusteluun parin viikon päästä.

Meillä on siis tieteelliseen näyttöön perustuvia keinoja puuttua kiusaamiseen. Kiva-koulun menetelmiä voi kuitenkin yhä säätää.

Salmivalli ja kumppanit aikoivat selvittää, voisiko keinoja räätälöidä oppilaiden mukaan. Jos kiusaajalla on narsistisia piirteitä, hän saattaa vaatia eri toimia kuin kiusaaja, jossa empatia voidaan herättää. Erilaiset luokat voivat myös tarvita erilaista lähestymistapaa.

Menestys kiusaamisen ehkäisyssä on myös kiinni toteuttajista. Kiva-ohjelma on vain työkalu. Sitä voi Salmivallin mielestä verrata imuriin.

”Voit hankkia kuinka hyvän imurin tahansa, mutta jos et laita sitä päälle ja ala huhkimaan, villakoirat eivät lähde minnekään. Eikä riitä, että imuroit vain kerran.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Kiusaaminen
 • Mikko Puttonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  5. 5

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  8. 8

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  7. 7

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää