Tiede

Tietokoneet nappaavat karkaussekunnin tiedostosta, joka kertoo atomikellojen tarkan ajan

Toistuvat karkaussekunnit aiheuttavat harmia tietokoneiden ylläpitäjille. Hakuyhtiö Google tahdistaa ohjelmansa sekunnilleen uusin konstein.

Maailma saa ylimääräisen sekunnin uutenavuonna. Sen avulla sovitetaan atomikellojen tarkkaa aikaa maapallon pyörimisnopeuteen, joka vaihtelee vuodesta toiseen.

Useimmat ihmiset eivät huomaa sekunnin muutosta esimerkiksi älykännyköissään ja tietokoneissaan.

Kuitenkin jollakin tapaa kaikkien laitteiden kellot on päivitetty. Jos eivät, edessä olisi ennen pitkää ongelmia, kertoo Popular Science. Niin merkityksellinen yksikin sekunti on tietokoneille.

Karkaussekunti lisätään UTC-ajassa keskiyöllä 31.12. Kello käy silloin keskiyötä vain Lontoon aikavyöhykkeellä.

Aika etenee lähellä keskiyötä siten, että UTC-ajan viimeisessä minuutissa on 61 sekuntia. Ajanhetki 11:59:60 PM on kuitenkin vain kuvitteellisessa lontoolaisessa UTC-kellossa.

Tavallinen kello näyttää lisäsekunnin hetkellä Lontoossa näin: 11:59:59 PM / 12:00:00 AM / 12:00:01 AM. Lontoossa sekunti lasketaan päättyvän vuorokauden puolelle.

Britanniassa kellonajat merkitään 12-tuntisen kellonajan mukaan. Kellonajan perässä am tarkoittaa aamupäivää. Lyhenne tulee latinan sanoista ante meridiem. Se tarkoittaa ennen puoltapäivää ja lyhenne pm puolestaan aikaa puolenpäivän jälkeen.

Maapallo pysyy kaikilla aikavyöhykkeillä sekunnilleen ajassa koordinoidun yleisajan avulla. Se lyhennetään UTC.

Joukko hyvin tarkkoja atomikelloja eri puolilla maailmaa laskee yhdessä UTC:n. Ne kaikki näyttävät aikaa, joka on hyvin lähellä UTC-aikaa.

Internetiin kytketyt tietokoneet ympäri maailmaa tahdistavat koneensa näiden atomikellojen aikaan.

Tarkan ajan napanneet tietokoneet kertovat isommalle joukolle tietokoneita joka sekunti, paljonko kello tarkalleen on. Näin tarkka kellonaika etenee koko internetiin.

Tietokoneet voivat myös tarkastaa toistensa aikaa hyvin nopeasti. Se pitää jokaisen tietokoneen samassa tahdissa. Tietokoneesi voi tarkistaa välikäsien kautta UTC:n tuon tuosta, etkä edes huomaa sitä.

UTC perustettiin 1. tammikuuta 1960. Sen jälkeen koordinoitua yleisaikaa on rukattu tuon tuosta.

Karkaussekunti otettiin käyttöön vuonna 1972. Se on tuonut paljon harmia niille, jotka pitävät yllä tietokoneita ja varmistavat, että kaikki sujuu hyvin.

Sekunteja vahtii ranskalainen Iers-toimisto Pariisissa. Se on lisännyt UTC-aikaan 26 kertaa karkaus- tai hyppysekunnin vuodesta 1972.

Iers ilmoittaa sekunnista hyvissä ajoin eli puoli vuotta ennen omassa bulletiinissa. Se lähetään esimerkiksi kansallisille mittatoimistoille radioteitse, gps-signaalein tai jopa puhelinmodeemein.

Paikallisia atomikelloja pitää sitten rukata vaikka käsipelillä. Yleensä tietokoneet lataavat tiedon lisäsekunnista joltakin atomikellolta.

Tietokoneet voivat lisätä automaattisesti esimerkiksi karkausvuodet etukäteen, mutta eivät karkaussekunteja.

Tietokoneet tietävät kyllä, että minuutissa on 60 sekuntia. Mutta niille pitää aina erikseen kertoa, jos niiden pitää luoda uusi sekunti. Monesti se tuo dataliikenteeseen ongelmia.

Kun karkaussekunti lisättiin esimerkiksi kesällä 2012, monet palvelimet kaatuivat. Samoja ongelmia ilmeni myös vuonna 2009.

Paras keino ajastaa kone on yleensä kertoa koneelle, että joulukuun viimeinen sekunti kestää tällä kertaa kaksi sekuntia.

Hakuyhtiö Google on kehittänyt tähän ehkä paremman järjestelmän. Sen sijaan että Google lisäisi uuden sekunnin ohjelmiinsa UTC-aikaan kello 23.59.59, se tuo ylimääräisen sekunnin ohjelmiin usean tunnin aikana.

Googlen verkkoaika käy 0,0014 prosenttia hitaammin 10 tuntia ennen ja 10 tuntia sen jälkeen, kun karkaussekunti toteutuu UTC-ajassa. Se on niin pieni muutos, että sitä ei huomata. Mutta sen avulla on Googlen mukaan helpompaa ajastaa uusia aika tietokoneisiin.

Yhdysvalloissa tietokoneen päivitys toteutetaan uudenvuoden aattona atomikelloilla, jota pitää yllä Yhdysvaltain laivaston keskus pääkaupunki Washington DC:ssä. Tieto sen kellonajoista lähetetään verkossa – ja myös puhelimitse.

Suomessa lisäsekunneista ja tarkoista kellonsiirroista huolehtii Mittatekniikan keskus Mikes Espoon Otaniemessä.

Karkaussekunti lisättiin Suomessa kello 01:59:60 tammikuun ensimmäinen päivä kello 2017 Suomen aikaa. Silloin UTC-aika on keskiyöllä samalla hetkellä Suomi saa lisäsekuntinsa, kertoo Mikesin tiedote.

Mikesin mukaan yhä useammat palvelut synkronoituvat atomikellojen mukaan. Se voi lisätä tahdistuksen ongelmia vuosi vuodelta.

Jotkut valtiot ovat siksi vaatineet koko karkaussekunnin poistamista.

Kansainvälinen televiestintäliitto ITU päätti marraskuussa 2015, että se säilyttää karkaussekunnin ainakin vuoteen 2023.

Korjaus 3. tammikuuta kello 13.15: Lontoon ajat on korjattu maan kellonaikojen merkintätapojen mukaisiksi. Suomen karkaussekunnin kellonaika 02:00:00 on korjattu muotoon 01:59:60.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • aika
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  10. 10

   Yle: Vihreät nousi kannatus­mittauksessa ohi keskustan – myös perus­suomalaisten tuki elpyy hieman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  9. 9

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää