Tiede

Kuvasarja: Pilkkopimeässä ja myrkyllisessä luolassa kehittyy 5,5 miljoonassa vuodessa erikoisia öttiäisiä

Movilen erikoinen maanalainen ekosysteemi jäi eristyksiin niihin aikoihin, kun varhaiset apinaihmiset elivät Afrikassa.Movilen luola kuhisee elämää, vaikka siellä vallitsee ikuinen pimeys ja ilma on myrkyllistä.

Se jäi 5,5 miljoonaa vuotta sitten eristyksiin muusta maailmasta ja löytyi sattumalta vuonna 1986.

Luola sijaitsee Roma­niassa lähellä Mustaamerta ja Bulgarian rajaa. Alueen maaperää tutkittiin, koska sinne kaavailtiin voimalaitosta.

Movilesta ja siellä tehdyistä tutkimuksista kertovat muun muassa BBC ja Digital Journal.

Se joka saa harvinaisen luvan laskeutua merkilliseen loukkoon, joutuu keikkumaan köyden varassa parikymmentä metriä kuilun pohjalle ja ryömimään ahtaissa, mutkittelevissa kivenkoloissa, kunnes päätyy järven rannalle.


Onkalot jatkuvat veden alla ja johtavat luolan taaimmaisiin osiin, vain sukeltamalla tavoitettaviin ilmataskuihin.

Syvyyksissä, 25 asteen lämmössä ja läpitunkevassa kosteudessa, leijuu mädän kanamunan haju. Se tulee rikkipitoisesta vedestä ja ilmasta. Ilmassa on happea vain puolet tai kolmannes siitä mitä ulkona maan päällä. Hiilidioksidia on sata kertaa enemmän.

Oudoissa oloissa elää siiroja, juotikkaita, tuhatjalkaisia, hämähäkkejä, vesiskorpioneja. . . Lajeja on yhteensä 48. Tieteelle uusia on 33.

Ne syntyvät sokeina, koska eivät tarvitse silmiä mustassa ympäristössä. Melkein kaikki ovat läpikuultavia, sillä miksipä ne varustautuisivat millään tavalla Auringon säteitä vastaan.

Monet haistavat, maistavat ja tuntevat äärimmäisen tarkasti. Joillakin liikkumista auttavat hämmästyttävän pitkät tuntosarvet tai raajat.

Pedot pyydystävät muita eläimiä, mutta se, mitä kaikkein pienimmät eliöt syövät, oli pitkään arvoitus. Yleensä pieneliöt saavat luolissa syötävää maan läpi kattoon imeytyvien vesitippojen mukana. Movilessa ei kuitenkaan ole pisaroista kertovia tippukiviä.

Sieltä ei myöskään ole mitattu cesium-137:ää, jota seudulle kulkeutui Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.


Syyksi on paljastunut, että paksu vedenpitävä savikerros eristää onkaloston maan pinnasta. Järven vesi on peräisin luolan alla sijaitsevasta huokoisesta hiekkakivestä.

Luolan ravintoketjun pohjalla on omavaraisia bakteereja, jotka kuorruttavat kalvoina veden ja kiven pintaa. Ne yhteyttävät hapettamalla metaania ja rikkiä. Tätä sanotaan kemosynteesiksi.

Bakteerit sinänsä eivät ole erikoisia. Vastaavia löytyy muualtakin luonnosta, mutta niiden ylläpitämä luolan ekosysteemi on maan päällä ainutlaatuinen.

Jotain samanlaista piilee syvällä valtamerten keskiselänteissä. Siellä on mustia savuttajia eli kuumia lähteitä, joista pulppuaa ylikuumennutta ja erittäin hapanta vettä. Se sisältää metalleja ja rikkiyhdisteitä. Savuttajien liepeillä sinnittelee koko joukko erikoisia lajeja, ja kaiken takana on kemosynteesi.

Miksi Movilen eläinten esi-isät hakeutuivat kauan sitten maan alle?

On arveltu, että ne olivat ilmastopakolaisia. Niiden alkuperäinen elinympäristö viileni tai kuivui, ja eläimet etsiytyivät tasaisen lämpöiseen, kosteaan turvapaikkaan.

Kunnes 5,5 miljoonaa vuotta sitten sattuma puuttui peliin: iso kalkkikivilaatta mäjähti luolastoon johtavan aukon päälle.

Samoihin aikoihin Afrikassa liikkui varhaisia apinaihmisiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläintiede
 • luolat
 • Ekologia
 • Tiede
 • Arja Kivipelto
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

 2. 2

  Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

 3. 3

  Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

 4. 4

  Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

 5. 5

  Raketti-Madsen poliiseille heti sukellusveneen uppoamisen jälkeen: ”En muista, mikä oli toimittajan sukunimi”

 6. 6

  Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

 7. 7

  Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

 8. 8

  Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

 9. 9

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 10. 10

  Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 2. 2

  Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

 3. 3

  Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

 4. 4

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 5. 5

  HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

 6. 6

  Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

 7. 7

  Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

 8. 8

  Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

 9. 9

  Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

 10. 10

  Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 6. 6

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 7. 7

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 8. 8

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 11. Näytä lisää