Tiede

Valtamerillä seilaa sotilaiden aavelaiva – ja pian sellaisia saattaa liikkua myös Itämerellä

Mutta voiko itsestään purjehtivan tai etäältä ohjatun aluksen kaapata?

Vielä purjelaivojen kaudella puhuttiin aavelaivoista, jonka miehistö oli jättänyt ajelehtimaan merelle.

Aavelaivoja on nytkin, mutta ne liikkuvat tarkasti ja suunnitelmallisesti.

Kyse on autonomista laivoista, jollaisia voi purjehtia pian jopa Itämerellä. Niissä on enää hyvin pieni miehistö – jopa ei miehistöä lainkaan.

Suuressa rahtilaivassa oli 1800-luvulla yli sata miestä. Henkilöstön määrä on laskenut pariinkymmeneen tällä vuosisadalla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Miehittämätön sotalaiva valtamerien operaatioihin laskettiin vesille Yhdysvalloissa jo viime vuonna.

Siviililaivat tulevat perässä. Autonomisia laivoja kehitetään myös Suomessa. Suunnitelmissa on aluksi ja pitkään jatkossakin rahtilaivoja.

”On täysin mahdollista, että etäoperoitu alus, jossa tietyt toiminnot on automatisoitu, ajaa Suomesta Ruotsiin tai muuhun Itämeren valtioon”, sanoo liiketoimintajohtaja Karno Tenovuo Rolls Roycesta.

”Meidän visiomme on tämän toteutuminen vielä tällä vuosikymmenellä.”

Monialayritys suunnittelee autonomista laivaa Turussa. Kuuluisasta autotehtaasta yritys irtautui jo vuosikymmeniä sitten.

Tenovuo puhuu mieluiten autonomisesta kuin täysin automaattisesta tai miehittämättömästä laivasta.

”Edetään asteittain kohti autonomiaa, kun laskentaohjelmat eli algoritmit paranevat. Silloin syntyy luottamusta tekniikkaan.”

Suunnistaminen automatisoidaan laivoilla ensin. Miehistöä voi yhä olla hoitamassa joitakin tehtäviä. Esimerkiksi koneiden valvonnan automatisointi voi viedä aikaa. Konepäällikkö osaa parhaiten kuunnella moottorien murinaa.

Aivan itsestään edes autonomiset laivat eivät ehkä purjehdi.

Suunnitelmissa on maalle sijoitettuja ohjauskeskuksia. Niistä käsin miehistö ajaa ympäri maailmaa purjehtivia laivoja. Sellaisia voi hyvin tulla myös Suomeen.

Kapteenit, konepäälliköt ja muut asiantuntijat hyödyntävät älynäyttöjä, puheentunnistusta ja holografiaa. Holografialla tuotetaan laivasta kolmiulotteinen kuva, jota voi tarkastella eri puolilta.

Autonomisen laivan teknolo­gioita, kuten kameroita ja valotutkia, on alettu jo kokeilla suomalaisen varustamon Finferriesin Stella-lautalla, joka liikennöi Korppoosta Houtskariin. Laitteet auttavat alusta suunnistamaan ja välttämään törmäyksiä.

Laivoille suunnitellaan myös lentäviä robotteja, täydentäviksi silmiksi.

Koska laivan äly lisääntyy, pitää tiedon siirtämisen tehostua. Paljon puhuttu 5G eli uuden sukupolven langaton tietoverkko auttaa osaltaan autonomisten laivojen ohjauksessa.

Kun kippari ennen huusi komennon ”tyyrpuuriin” ja sekunteja kului ennen toimeenpanoa, 5G välittää päätöksen sekunnin tuhannesosassa.

Autonomisten laivojen luotettavuutta ja turvallisuutta kehittää myös Teknologian tutkimuskeskus VTT. Sillä on ydinvoima-alalla kertynyttä tietämystä monimutkaisista ja turvallisuuden kannalta herkistä järjestelmistä.

Voiko meriterroristi tunkeutua tietoverkkoon ja suunnata laivan tankkerin kylkeen keskellä Suomenlahtea? Tutkijat vakuuttavat, että automaatio ja etäohjaus parantavat turvallisuutta.

VTT:n erikoistutkija Mikael Wahlström arvioi Tiede-lehdessä marraskuussa, että ohjauskeskuksen työntekijä voi saada laivoista tietoa montaa tietoväylää pitkin. Hakkerin on vaikea tunkeutua kaikille väylille.

Norjalaisen vakuutusyhtiön DNV GL:n tutkija, professori Volker Bertram on verrannut automatisoitua merenkulkua pankkien rahaliikenteeseen. Se kyetään jo nykyisellä tekniikalla suojaamaan varsin hyvin.

Autonomiset laivat vähentävät työpaikkoja merellä. Valvontakeskuksen työntekijät ohjaavat useita laivoja samanaikaisesti.

Laivojen kehittäjien mielestä ihmisten työolot paranevat.

”Merenkulun työt eivät lopu, mutta tulevat olemaan erilaisia ja houkuttelevampia nuoremmille sukupolville”, sanoo kuivalasteja kuljettavan ESL Shippingin toimitusjohtaja Mikki Koskinen.

Turvallisuus paranee ainakin teoriassa. Laivaa ohjaava ihminen joutuu yhä harvemmin olemaan keskellä myrskyjä ja muita ongelmia.

Autonomisen laivan eduksi katsotaan myös se, että laiva kevenee. Miehistön tilat esimerkiksi vähenevät tai jäävät pois. Samalla polttoaineen kulutus vähenee, mikä vuorostaan merkitsee päästöjen vähenemistä.

Aluksi kaupalliset alukset kulkevat lyhyitä matkoja, yhden tai kahden valtion merialueella. Autonomiset laivat on ensin lisättävän merien lainsäädäntöön. Lyhyille matkoille riittää yhden tai kahden valtion lupa. Valtameret ovat kuitenkin autonomisten laivojen aluetta.

Yhdysvaltojen laivaston Sea Hunter pystyy liikkumaan merellä ilman miehistöä tuhansia kilometrejä.

Brittiläinen autonominen Mayflower-alus purjehtii suunnitelmien mukaan Britanniasta Yhdysvaltoihin vuonna 2020. Silloin tulee kuluneeksi 400 vuotta siitä, kun maahanmuuttajia vienyt purjealus Mayflower purjehti Amerikkaan.

Mayfloweria ovat tehneet brittiläinen sukellusveneenrakentaja MSubs ja Plymouthin yliopisto yhteistyötahoineen.

”Seuraan Mayfloweria innokkaana. Alan rakenteet murtuvat vain, jos riittävän moni lähtee tähän mukaan”, Tenovuo sanoo.

Kontit ja laivat lisäksi keskustelevat kohta keskenään, missä ollaan ja minne seuraavaksi mennään. Kontit voivat tehdä päätöksiä ihmisen antamissa rajoissa ja itse järjestää kuljetuksen määränpäähän.

Suomalainen Kouvola Innovation rakentaa tietotekniikkajätti IBM:n kanssa kuljetusketjua, jossa kontit viestivät laivojen kanssa.

Hurja visio voi olla totta hyvin pian, yhtiön lohkoketjuasiantuntija Mika Lammi sanoo. Lammi on keskittynyt muun muassa esineiden internetiin.

Lohkoketjuissa tietoa jaetaan peräkkäisiin ja rinnakkaisiin lohkoihin. Jokainen osapuoli ylläpitää koko ketjua ja valvoo, että uudet tiedot ovat aitoja. Lohkoketjun uskotaan lisäävän luotettavuutta ja turvallisuutta.

Lohkoketjut muuttavat maailmaa kannattajiensa mukaan yhtä paljon kuin internet. Kuljetukset ovat yksi sovelluksista. Kontit etsivät itse parhaan kuljetustavan ja lastausaikataulun. Sitten ne ostavat itselleen kuljetuksen.

Samaan aikaan laiva ostaa satamapalveluista polttoainetta ja varaa lastauspalvelut.

”Sitä mukaa kun rahtiyksiköitä saapuu, lastaaminen etenee. Kaikki osapuolet pitävät toisensa ajan tasalla ja päivittävät suunnitelmaa jatkuvasti”, jatkaa Lammi.

Kun lastaus on päättynyt, laiva lähtee ja ilmoittaa määräsatamaan tiedon kyydissä olevista rahtiyksiköistä.

Ensimmäisiä aavelaivoja

 Sea Hunter laskettiin vesille Yhdysvaltojen Portlandissa 2016. 40-metrinen trimaraani on tehty jahtaamaan sukellusveneitä.

 Mayflower Autonomous Ship lasketaan vesille Britannian Plymouthissa 2018. 32-metrien trimaraani kulkee aurinko- ja tuulivoimalla

 Hrönn on miehittämätön norjalainen rannikkolaiva, joka lasketaan vesille vuonna 2018 Trondheimissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Merenkulku
 • Laivat
 • älylaite
 • 5g
 • Tiede
 • Kalevi Rantanen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  8. 8

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  9. 9

   Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida

  10. 10

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump julisti hirmumyrskyn jyräämän Puerto Ricon katastrofialueeksi – sitten murtui vielä pato
  3. Ratkaisija Tallberg koki tunteenpurkauksen IFK:ta vastaan: ”On se aina hienoa voittaa täällä”
  4. AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase
  5. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell vaatii tiukkaa ryhtiliikettä – ”Pelimme on ihan hirveää vuoristorataa”
  6. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  7. Tunti sitten
  8. Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät
  9. IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään
  10. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Osassa on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  11. Sipilä vei kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa presidentin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – ”Arvostan Macronin tapaa tarttua toimeen”
  12. Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille
  13. Näytä lisää