Tiede

Ensimmäisten suomalaisten satelliittien laukaisu lähenee: Aalto-1 siirtyy intialaisen raketin kyytiin, Aalto-2 valmiina laukaisuun Yhdysvalloissa

Maitopurkin kokoinen satelliitti kantaa laitteita, jotka mittaavat termosfääriä.

Suomen ensimmäiset satelliitit ovat viimein pääsemässä avaruuteen.

Opiskelijavoimin Aalto-yliopistossa rakennetuista maitopurkin kokoisista satelliiteista Aalto-2 odottaa jo valmiina laukaisupaikalla Yhdysvalloissa, Cape Canaveralin laukaisukeskuksessa Cygnus-avaruusrahtialuksen sisällä.

Rahtialus laukaistaan matkaan 20. maaliskuuta Atlas-kantoraketilla. Se matkaa kolme vuorokautta kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Sieltä astronautit päästävät Aalto-2-satelliitin lentämään itsenäisesti avaruuteen muutaman kuukauden sisällä rahdin saapumisesta.

”Tarkka päivämäärä vahvistuu vasta myöhemmin, koska satelliittien lähetykset tehdään aseman muiden toimien ohessa”, sanoo projektin johtaja professori Jaan Praks tiedotteessa.

Aalto-2 osallistuu kansainväliseen QB50-hankkeeseen, jonka tarkoituksena on tuottaa kattava malli Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen eli termosfäärin ominaisuuksia.

Tohtoriopiskelija Tuomas Tikka sanoo, että tärkein tavoite on kuitenkin osoittaa Aallossa sunnitellun ja rakennetun satelliittialustan toimintakelpoisuus avaruuden oloissa.

Aalto-satelliitit ovat vain noin 30 sentin pituisia laatikoita, mutta niihin mahtuu paljon tekniikkaa ja elektroniikkaa. Voit lukea HS:n esittelyn nanosatelliitti Aalto-1:n sisällöstä tästä.

Satelliitin lähettämää tietoa otetaan vastaan maa-asemalla Espoon Otaniemessä, jossa Aalto-yliopisto sijaitsee.

Satelliitin kiertorata on lähellä päiväntasaajaa, ja siksi satelliittiin saadaan yhteys Otaniemestä vain ajoittain.

”Käytössä on useita maa-asemia”, Tikka sanoo.

Hiukan epäloogisesti Aalto-1 lähtee vasta myöhemmin. Se siirretään todennäköisesti laukaisupaikalle lähiviikkoina.

Aalto-1 on ollut valmiina jo vuodesta 2015. Sillä on kuljetussopimus Space-X-yhtiön kanssa, jonka Falcon 9-kantoraketin lennot ovat viivästyneet useaan kertaan. Laukaisupäivä ei ole vieläkään varmistunut, joten Aalto-1:lle on etsitty toinen laukaisija.

”Aalto-1:n laukaisu toteutuu intialaisella PSLV-kantoraketilla toivottavasti jo muutaman kuukauden kuluessa”, Praks sanoo.

Lopulta Aalto-1 saattaa siis kuitenkin ennättää omalle kiertoradalleen ennen Aalto-2:ta.

Laukaisu tapahtuu Andhra Pradeshin maakunnasta Satish Dhawanin avaruuskeskuksesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Satelliitit
 • Tiede
 • Avaruus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää