Valikko
Tiede

Professori Tapio Ala-Nissilä pettyi Suomen tiedepolitiikkaan: ”Populistien valta perustuu koulutuksen, faktojen ja tieteellisen tiedon vähättelyyn”

Fysiikan professori perustaa ryhmän Loughborough’n yliopistoon, koska perustutkimuksen rahoitus ehtyi Aallossa.

Tapio Ala-Nissilä on uusi osa suomalaisten professorien muuttoliikettä. Hän istuu fysiikan oppituolissaan Aalto-yliopistossa enää puoliksi.

Maaliskuun alusta Ala-Nissilä siirtyi osa-aikaiseksi professoriksi brittiläiseen Loughborough’n yliopistoon, johon hän perustaa uuden tutkimusryhmän.

Lähteä piti, koska tieteen rahoituksen alasajo Suomessa teki lopun hänen ryhmästään Aallossa. Siihen on kuulunut toistakymmentä tutkijaa eri maista.

Ala-Nissilä väitteli 1990-luvun taitteessa Yhdysvalloissa ja toi sieltä uuden tutkimusalan: epätasapainossa olevien systeemien statistisen fysiikan. Se on teoreettista perustutkimusta, jota voi soveltaa vaikka mihin, kvanttimekaniikasta teollisten sovellusten mallintamiseen.

Hänen omat tutkimuksensa linkittyvät kahteen tieteellis-tekniseen kumoukseen.

”Menossa on toinen kvanttimekaaninen vallankumous, jossa siirrytään käyttämään oikeasti kvanttitietokoneita ja muita kvanttimekaanisia laitteita. Se on iso asia täällä Aallossa.”

Toinen ovat molekyylien mittakaavassa toimivat nanomoottorit. Niillä voidaan vaikka kuljettaa lääkeaineita soluun. Myös munasolun hedelmöittämiseen on käytetty nanomoottoreita.

”Yritämme valmistaa koneita, jotka matkivat biologiaa. Luonto on tehnyt niitä jo kaksi miljardia vuotta, joten meillä on kurottavaa.”

”Täällä tätä tukimusta ei enää haluta rahoittaa. Englannissa halutaan. Suomessa on unohdettu, että teknologian taustalla täytyy olla vahva perustutkimus”, Ala-Nissilä sanoo.

Teollisuus ei rahoita nanomoottoreita, koska niitä ei voi käyttää vielä huomenna.

”Mutta kymmenen vuoden päästä ne voivat olla miljoonabisnestä.”

Suomen Akatemiassa on alettu hallituksen tahdosta jakaa rahaa niin sanottuun strategiseen tutkimukseen, jonka tarkoitus on etsiä konkreettisia ratkaisuja yhteiskunnallisesti merkittäviin ongelmiin.

”Se on paha virhe. Tutkimusta ei pidä ohjailla poliittisesti sen mukaan, miten se sopii johonkin agendaan. Pitää erottaa toisistaan selvitys ja tutkimus.”

Tuloksellisinta tutkimusta syntyy, kun parhaat tutkijat saavat riittävät resurssit ja vapauden tutkia mitä haluavat.

”Tällä tavalla suurin osa nobeleistakin on saatu.”

Ala-Nissilä muistaa hyvällä 1990-luvun alkua, jolloin hän palasi Yhdysvalloista Suomen syvään lamaan. Ahon ja Lipposen hallitukset lisäsivät silloin tutkimuksen rahoitusta.

”Seuraus oli, että Suomi nousi nopeasti lamasta.”

Osansa siinä oli myös Nokian menestyksellä. Nokian saagan taas mahdollisti se, että radio- ja tietotekniikan tutkimukseen oli panostettu 1950-luvulta asti, Ala-Nissilä sanoo.

”Suomi on teknologinen yhteiskunta, joka perustuu tieteen sovelluksiin. Jos parhaat tiedemiehet lähtevät, suossa tarvotaan pitkään. Nousua ei enää tulekaan.”

Selväksi käy, että Ala-Nissilä on vihainen ja pettynyt Suomen tiedepolitiikkaan – tai pikemminkin sen puutteeseen. Hänestä vaikuttaa siltä, että maan johto pitää tiedettä tarpeettomana.

Rahoituksen ronskeja leikkauksia pohjustettiin vähättelevillä puheilla. Pääministeri Juha Sipilä letkautti ”kaiken maailman dosenteista” ja kokoomusjohtaja Alexander Stubb professoreiden kolmen kuukauden kesälomista – joita näillä ei ole.

Ministereiden asenne on Ala-Nissilän mielestä avannut ovea yleisemmälle tutkitun tiedon väheksynnälle. Hän näkee monenlaisen faktojen hämärtämisen tarkoituksellisena etenkin perussuomalaisten politiikassa.

Esimerkiksi hän ottaa Matti Putkosen väitteen räjähtävistä lepakoista. Tämän keskustelun pohjalta hallitus lykkäsi päätöstä tuulivoiman tukemisesta kunnes sen terveysvaikutuksia on selvitetty – vaikka asiaa on jo tieteellisesti tutkittu.

”Populistien valta perustuu koulutuksen, faktojen ja tieteellisen tiedon vähättelyyn. Tietämättömille voidaan syöttää mitä tahansa fiktiota ja valheita.”

Epämiellyttävä ilmapiirin muutos näkyy Ala-Nissilän mielestä jopa Skepsis-yhdistyksen nettikeskusteluissa. Hän on ollut niissä aktiivinen osallistuja.

”Sielläkin toimii nyt tieteen vastainen trollausporukka. En viitsi enää edes käydä lukemassa. Siellä on niin törkeää tekstiä.”

Ala-Nissilän työhuone on Alvar Aallon suunnittelemassa teknillisen korkeakoulun vanhassa päärakennuksessa. Nimikyltissä pari kirjainta on vaihdettu hassuun järjestykseen. Siinä lukee Ala-Inssilä. Se on teekkarihuumoria.

”En ole oikea insinööri.”

Ikkunasta näkyy nosturi. Siellä nousee Aalto-yliopiston uusi päärakennus ja metroasema. Itse asiassa koko Otaniemi on myllätty suureksi rakennustyömaaksi.

”Suomessa tykätään laittaa rahaa seiniin eikä ihmisiin. Itseni kaltaiset pärjäävät. Eniten huolestuttavat nuoret, jotka eivät näe tutkimuksessa tulevaisuutta. Tuleva polvi menetetään.”

Kuka

Tapio Ala-Nissilä


 58-vuotias.

 Fysiikan professori Aalto-yliopistossa vuodesta 1998.

 Soveltavan matematiikan ja teoreettisen fysiikan professori Loughboroughin yliopistossa Britanniassa maaliskuun alusta alkaen.

 Tutkimusala teoreettinen kondensoituneen aineen fysiikka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Henkilö
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää