Tiede

Suomalainen yritys vie aaltovoimaloita surffirannoille – Itämeren tyrskyt ovat energiantuotantoonkin liian pieniä

Merkittävän osan maailman energiasta voisi tuottaa länsirannikoilla.

Valtavaa siipeä muistuttava metallinen levy näyttää teollisuushallissa kömpelöltä kuin kala kuivalla maalla.

Se päätyy ensi kesänä Hangosta omaan elementtiinsä Atlantin aaltoihin. Levy alkaa muuttaa aaltojen voimaa sähköksi suomalaisen aaltovoimalan uudessa versiossa Portugalin rannikolla.

Suomalaisen aaltovoiman tarina alkoi, kun sukeltaja Rauno Koivusaari seurasi vuonna 1993 Porkkalanniemen edustalla hylkyä, jonka kylkikappaletta pohja-aallokon liike heilutti edestakaisin.

Ajatus siitä, miten tämän veden liikkeen saisi valjastettua energiaksi, jäi vaivaamaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Seitsemän vuotta myöhemmin Koivusaaren johdolla rakennettiin ensimmäiset koevoimalat Porkkalan kärkeen.

Niissä oli edestakaisin liikkuva levy, joka pumppasi vettä maihin. Keksintö sai patentin ja vakuutti asiantuntijat. Aaltovoimaa kehittävä yhtiö AW-Energy Oy perustettiin 2002.

Koevoimala pystytettiin Portugaliin vuonna 2012. Paikka on Penichessä, sadan kilometrin päässä Lissabonista pohjoiseen.

Voimalassa pystysuora vesimassa liikutti edestakaisin levyä, joka oli kiinnitetty saranoilla alustaan 12–15 metrin syvyyteen. Voima otettiin talteen hydraulisesti eli nesteen välityksellä.

Aallon vääntövoima muutettiin jatkuvaksi tasaiseksi tehoksi typpikaasua sisältävien paineakkujen avulla. Voima johdettiin hydraulisen nesteen välityksellä generaattoreihin, ja sähkö kaapelia pitkin rantaan.


Koska laite toimi lähellä rantaa, se ei vaatinut pitkää kaapelointia eikä monimutkaista ankkurointia.

Koevoimalan laskennallinen teho oli 300 kilowattia. Siinä oli kolme heiluvaa yksikköä, joiden levyt olivat 12 metriä leveitä ja 10 metriä korkeita.

Koevoimala oli ensimmäinen kaupallisella lisenssillä valtakunnan verkkoon yhdistetty aaltovoimalaitos maailmassa. Sadat paikalliset kodit saivat siitä sähköä.

Pääasia oli kuitenkin todistaa, että teknologia toimi.

”Pöydän ääressä voi tehdä erilaisia suunnitelmia ja laskelmia. Käytännössä vasta huomaa, mikä toimii ja mikä ei”, valaisee Mikael Martikainen AW-Energystä.

Koevoimala toimi vuoteen 2014. Sitten oli saatu kylliksi tietoa kaupallisen voimalan valmistamista varten.

Ensi kesänä samalle paikalle Penicheen tulee koevoimalaa kehittyneempi ja hyötysuhteeltaan parempi kaupallinen voimala.

Yhden voimalayksikön teho on 350 kilowattia. Sellaista on koekäytetty kahden vuoden ajan AW-Energyn koelaitoksessa Järvenpäässä.

Siellä pystytään kuormittamaan tehoyksikköä voimilla, jotka vastaavat valtameren aaltoja.

Aaltovoimala toimii parhaiten suurten valtamerien rannikoilla.

Mitä enemmän on tuulta ja aaltoja, sen parempi. Parhaimmat alueet löytyvät mantereiden läntisiltä rannikoilta. Niissä aallot saavat eniten korkeutta. Tämä johtuu maapallon pyörimissuunnasta ja tuulen suunnista.

Aaltovoima on suurin valjastamatta oleva uusiutuvan energian muoto. Sitä on saatavilla saman verran kuin tuuli- ja aurinkoenergiaa.

Aaltovoimaloilla pystyttäisiin tuottamaan maapallon energiasta ehkä kymmenen prosenttia, arvioi brittiläinen Carbon Trust- järjestö. Euroopassa osuus on vielä suurempi.

Ranskassa, missä sopivaa rantaa on paljon, osa ydinvoimaloista voitaisiin korvata aaltovoimaloilla.

”Aaltovoiman ennustettavuus voidaan laskea päivissä, joten se täydentää loistavasti muita uusiutuvia energian muotoja”, toimitusjohtaja John Liljelund ja Martikainen sanovat.

Suomen rannoille voimaloita ei saada, sillä Itämeressä aallokko on liian pientä.

Lisäksi meri jäätyy, ja matalan veden aikana voimalan lapa voi olla metrin meren pinnan yläpuolella. Ahtojää voi rikkoa voimalan vielä kymmenenkin metrin syvyydessä.

”Meri on haastava elementti. Meressä on paljon voimaa, mutta se on välillä hyvin väkivaltaista”, sanoo Martikainen.

Oivallus on ollut muuntaa vääntövoima tasaisemmaksi typpikaasuja sisältävien paineakkujen avulla.

Penicheen vietävän uuden voimalan valtava siipi on jo maalattu Hangossa, tehotuotantoyksikkö on koneistettavana Raisiossa, ja muuta tekniikkaa rakennetaan Järvenpäässä.

”Aaltovoimalan kotimaisuusaste on 95 prosenttia,” Martikainen sanoo.

Yhtiö neuvottelee yhteensä noin 300 megawatin projekteista kahdeksassa eri maassa. Irlannissa voimalan pitäisi valmistua vuoden 2018 aikana.

”Mielenkiintoa on myös Chilessä ja Meksikossa, joissa on erinomaiset olosuhteet aaltovoimalalle.”

Rahoittajat näyttävät luottavan voimalahankkeeseen. Suomalaisten laite on ensimmäinen aaltovoimala, joka täyttää Euroopan investointipankin (EIP) rahoituskriteerit. Pankki on myöntänyt sille kymmenen miljoonan euron lainan.

”AW-Energy ei omista voimalaitoksia, vaan toimittaa kehittämäänsä teknologiaa ja ratkaisuja energiayhtiöille”, toimitusjohtaja Liljelund sanoo.

Aaltovoimala rakennetaan Natura 2000 -suojelualueelle. Voimalan ympäristövaikutuksista on tehty useita tutkimuksia. Liljelund ja Martikainen kertovat, että voimalan ei ole todettu aiheuttavan haittaa kasvustolle tai meren nisäkkäille.

On selvinnyt, että voimala on ikään kuin keinotekoinen riutta, joka vetää puoleensa kaloja ja muita mereneläviä. Myös voimalan ääni jää paikalliseksi.

Valtava levy on pinnaltaan liukas, jotta se pysyisi meressä puhtaana. Yksi tavoite oli löytää maali, johon kasvillisuus ei kiinnity, mutta josta ei myöskään liukene vaarallisia aineita.

Fakta

Pieniä koelaitoksia, isoja odotuksia


 Yhdysvaltain energiahallinto arvioi, että aaltoenergialla voisi tuottaa neljäsosan maan tarvitsemasta sähköstä. Aaltovoiman kehitys on kuitenkin vuosia jäljessä aurinko- ja tuulivoimasta.

 Parasta aluetta aaltovoimalle ovat Yhdysvaltain ja Euroopan länsirannikot sekä Australian ja Uuden-Seelannin etelärannikot. Euroopassa otollisin on Brittein saarten pohjoisrannikko.

 Aaltovoiman ensimmäisiä nykyaikaisia kehittäjiä oli skotlantilainen Stephen Salter 1970-luvulla öljykriisin aikaan. Kelluvat ”ankat” muuttivat aaltojen liikkeen sähköksi. Kehittäminen keskeytyi 1980-luvulla, kun öljyn hinta laski.

 Suomalainen Wello-yhtiö kokeilee nyt Britanniassa kelluvaa laitetta, jossa epäkesko pyörijä muuttaa aaltojen kallistelun sähköksi. Yhtiö sai 17 miljoonaa euroa kehitysrahaa EU:lta.

 Heiluvaan levyyn perustui myös skotlantilainen Oysterin voimala. Se pumppasi merivettä putkia pitkin rannalla olevaan turbiiniin. Kehitysyhtiö meni nurin.

 Käärmemäisiä kellukkeita käyttänyt Pelamis siirsi aaltojen voiman hydraulisiin moottoreihin, jotka pyörittivät generaattoreita. Tämäkin kehitysyhtiö kaatui, mutta vastaavia laitteita ilmestyi käyttöön Kiinassa.

 Laituriin kiinnitettäviä kellukkeita käyttää esimerkiksi israelilainen Eco Wave Power, jonka 5 megawatin voimala valmistuu Kiinaan. Yhtiö suunnittelee Wiredin mukaan 50 megawatin voimalaa. Se antaisi sähköä 50 000 kotitaloudelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aaltovoima
 • Energiantuotanto
 • Tiede
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää