Tiede

Katupöly on vähentynyt 2000-luvulla – nastarenkaista luopuminen parantaisi ilmaa selvästi

Puolet pääkaupunkiseudun katupölystä jauhautuu tienpinnoista.

Sitä on jo Helsingin ilmassa. Kevättä – ja pölyä. Jopa 40 prosenttia helsinkiläisistä kärsii katupölystä.


Aina on kiistelty siitä, milloin pölyn puhdistus pitää aloittaa.

”Laitamme koko kaluston liikkeelle, kun lämpötila on plussan puolella koko päivän”, sanoo Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran keskustan toimipisteen työnjohtaja Jari Lehtonen.

Aurinko lämmittää jo hyvin päivällä, mutta öisin ja aamuisinkin voi vielä olla pakkasta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hiekoitushiekka on aina poistettava vedellä. Muuten työ pölyttää liikaa. Pakkasella vesi jäätyy ja tienpinta tulee liukkaaksi.

”On varmistettava, että puhdistetut kohteet kuivuvat illan aikana.”

Viikko sitten maanantaina Stara otti kuitenkin pienen varaslähdön ja aloitti Helsingin keskustassa karkean hiekan poiston.

Katuja ja keskikorokkeita pestään vilkkaissa kohteissa myös öisin ja kaduille levitetään pölyä sitovaa liuosta.

Parin viime vuoden aikana puhdistus on aloitettu maaliskuun puolella. Tavoite on, että vappuun mennessä kaikki siivoukset on tehty.

Tällä työmäärällä katujen puhdistukseen menee keskustassa noin kuukausi, sanoo ympäristötarkastaja Jukka-Pekka Männikkö Helsingin ympäristökeskuksesta.

Stara lähti alkajaisiksi keskustan ja Itä-Helsingin kaduille kahdella Pimulla. Ne ovat kolmiakselisia puhdistusautoja, joissa on paineella pesevä imulakaisukone. Monelle helsinkiläiselle oranssi Pimu on kevään merkki.


Mukana on myös perinteisiä, kaksiakselisia imulakaisukoneita. Ne puhdistavat hiekan tehokkaasti, jos lakaisukonetta seuraa katua paineella pesevä auto.

Jokaisessa viidessä piirissä on käytössä 19–25 yksikköä hiekannoston aikana: Pimuja 2, imulakaisukoneita 13, pesuautoja ja -laitteita plus päälle harjakoneet ja kuorma-autot, sanoo Lehtonen.

”Kiihkeimmillään tehdään töitä yli sadan laitteen voimin, paikoin kahdessa vuorossa.”

Koneellinen imu vähentää pölyämistä 40–60 prosenttia.

”Ensiksi otamme harjakauhalla tai avoharjoilla karkean hiekan pois. Sitten katu imulakaistaan ja lopuksi vesipestään”, Lehtonen kertoo puhtaanapidon marssijärjestyksestä.

Keskustassa puhdistetaan ensin pölyävät aukiot isolla kalustolla. Samaan aikaan pieni kalusto aloittaa kevyen liikenteen väyliltä. Sitten puhdistus etenee pääkaduille ja sisääntuloväylille.

Asuntokaduille päästään arviolta viikon kuluttua 27. maaliskuuta. Niille tarvitaan myös hinausautoja, jotka siirtävät pysäköityjä autoja pois tieltä.

Autoja joudutaan siirtämään paljon. Ihmiset huomaavat Lehtosen mukaan valitettavan huonosti siirtokehotukset. Tämä hidastaa pahasti puhdistusta.

Nopea puhdistus pelastaa ihmishenkiä. Katupölystä kärsivät eniten astmaatikot, ikääntyneet ja ihmiset, joilla on keuhkoahtaumaa tai sepelvaltimotautia.

Näiden ryhmien oireet voivat pahentua, jos siitepölykausia sattuu yhteen kevään katupölyn kanssa. Lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä on jo levinnyt tuulten mukana Helsinkiin.

Katupölystä 40–50 prosenttia irtoaa teiden päällysteistä. Renkaat ja erityisesti niiden nastat jauhavat tienpintaa hiukkasiksi. Nastarenkaista luopuminen vähentäisi katupölyn määrää merkittävästi.

Helsingin alueella neljäsosa autoilijoista käyttää kitkarenkaita. Ne eivät kuluta asfalttia yhtä paljon kuin nastat.

Oslossa kitkarenkaiden osuus on saatu nostettua jo 1990-luvulla 50 prosenttiin. Helsinki tähtää samaan vuoteen 2025 mennessä. Kaupungin omat autot näyttävät esimerkkiä.

Norjassa on Oslossa ja Bergenissä nastarenkaille tullit. Jos vaihtaa kitkarenkaisiin, saa siihen rahallista tukea. Ruotsissa on katuja, joilla ei saa ajaa nastarenkailla.

Esimerkeistä kertoi Suomen ympäristökeskuksen tutkija Kaarle Kupiainen katupölyseminaarissa, joka pidettiin Viikissä maaliskuun alussa.

Käsityksiä nastarenkaiden paremmasta pidosta oikoi akatemiatutkija Ari Tuononen Aalto-yliopistosta. Tutkimusten mukaan kuolonkolareita sattuu nasta- ja kitkarenkailla samassa suhteessa.

Neljännes katupölystä syntyy hiekoitushiekasta ja 4–10 prosenttia tiesuolasta.

Ajoradoilla hiekka murskaantuu renkaiden alla. Jalkakäytävillä hiekka ei hienonnu yhtä paljon, mutta pölyä siitä nousee silti. Helsingin kaupunki käyttää siksi hiekoitukseen pestyä sepeliä, josta on poistettu pölyävä osuus vesipesulla.

Loppu katupöly tulee esimerkiksi rakennustyömailta tuulen mukana. Työmaiden pölyämistä valvotaan yhä paremmin. Niiltä voidaan vaatia pölyntorjunnan suunnitelma.

Pyöräteitä on alettu hiekoituksen sijasta sulattaa biohajoavilla suoloilla. Ne maksavat paljon enemmän kuin hiekoitus. Tavallinenkin suola sulattaa lumen, mutta ruostuttaa pyöriä.

Helsingissä pidettiin kahta pyöräreittiä sulana koko kuluneen talven. Se onnistui kalsiumkloridisen liuoksen ja harjauksen avulla.

Liuoksen käyttö vähentää hiekoituksen tarvetta ja sitoo lisäksi pölyä. Se vähentää pölyn jopa puoleen asfaltoiduilla teillä, kun se levitetään heti aamulla.

Pölyn määrää onkin 2000-luvulla saatu vähennettyä Helsingissä merkittävästi. EU:n ohjearvo on ylittynyt tällä vuosituhannella vain kerran. Raja on 50 mikrogrammaa alle kymmenen mikrometrin hiukkasia kuutiometrissä ilmaa enintään 35 päivänä.


Raja ylittyi vuonna 2005, ja 2008 käytiin lähellä. Tukholmassa ja Oslossa raja on ylitetty paljon useammin.

Helsingin ilmanlaatu on nyt parempi kuin useimmissa eurooppalaisissa kaupungeissa, mutta vielä parempaan pyritään uudessa ilmansuojelun ohjelman vuosille 2017–2024. Katupölyn vähentäminen on osa sitä.

Lähde: Hyvän Ilman Helsinki – näin parannamme yhdessä ilmanlaatua. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja.

Fakta

Näin vähennät katupölyä


 Käytä talvella kitkarenkaita nastojen sijaan.

 Vaihda ajoissa kesärenkaat.

 Hanki omalle taloyhtiölle hiekoitusta varten pölyämätöntä sepeliä.

 Poista hiekoitushiekka pihan asfaltilta, mutta älä lehtipuhaltimella. Se levittää hiekan ja pölyn ilmaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmanlaatu
 • Tiede
 • Timo Paukku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  6. 6

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  7. 7

   Hutiloiva lakimies saa jatkaa työssään, vaikka virheet olisi huomattu – lupalakimiesten valvonta ontuu pahasti

  8. 8

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää