Tiede

Miksi alkoholin juominen tuntuu hyvältä? Tutkimuksista löytyi viisi syytä

Pienessä sievässä ihminen keskittyy hetkeen.

Juomisen ilot ovat tiedossa: estot hälvenevät, suusta tulee hauskempia vitsejä, on rento ja välitön olo.

Yllättävää kyllä, laboratorioissa tehdyissä kokeissa alkoholin rentouttavaa vaikutusta ei ole aina havaittu. Kokeiden ongelma on kenties ollut se, että testit on tehty yksittäisillä ihmisillä. Juominen on usein sosiaalinen tapahtuma.

Britannian psykologisen yhdistyksen blogissa psykologi Christian Jarret poimii tuoreesta katsaustutkimuksesta viisi syytä, miksi juominen tuntuu mukavalta.

1. Alkoholi saa keskittymään käsillä olevaan hetkeen. Tutkijat kutsuvat tätä alkoholilikinäköisyydeksi.

Havainto on saanut tukea kokeista, joissa toiset saivat juoda pieniä annoksia alkoholia, kun toisille tarjottiin lumejuomaa. Sitten koehenkilöiden hymyjä videoitiin ja analysoitiin.

Kävi ilmi, että niin sanottu tunteiden liikkumattomuus väheni alkoholia nauttineilla. Toisin sanoen heidän mielialansa oli vähemmän kiinni aiemmissa tunteissa kuin vesiselvillä.

Juuri tunteiden liikkumattomuus on aiemmin yhdistetty masennukseen ja huonoon itsetuntoon. Siemailu seurassa näyttäisi siis vapauttavan edeltävästä mielialasta ja auttavan tarttumaan hetkeen.

2. Alkoholi vähentää huolta. Se ei poista pelkoa, joka kohdistuu johonkin tiedossa olevaan uhkaan. Epäselviin uhkiin liittyvät huolet kuitenkin hälvenevät.

Tätä todistaa koe, jossa annettiin lieviä sähköiskuja. Jos alkoholia nauttineet koehenkilöt tiesivät varmasti saavansa sähköiskun, pelko pysyi, mutta kun sähköiskun saaminen oli epävarmaa, alkoholi lievensi huolta.

Sosiaalisissa tilanteissa epämääräinen uhka – vaikkapa sanallisen loukkauksen riski – on tyypillisempi kuin täsmäuhka. Se voi selittää alkoholin suosiota juuri sosiaalisissa tilanteissa, kirjoittaa Jarret.

3. Alkoholi kaventaa näkökulmaa. Vanhassa tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin pitämään puhe, mitä ihmiset tuppaavat jännittämään. Vuoroa odottaessaan koehenkilöt istuivat joko päihtyneinä tai selvinä arvioimassa taideteoksia.

Tulevan puhetilanteen jännittäminen lievittyi vain niillä, jotka tarkastelivat taidetta päihtyneinä. Alkoholi tai kuvien katselu eivät lievittäneet jännitystä erikseen, mutta yhdessä ne tehosivat.

Tutkijoiden selitys kuuluu näin: alkoholin vaikutuksen alaisena huomiokyky on rajoittuneempi eikä tarkkaavaisuus riitä kuvien katselulta puheen jännittämiseen.

4. Alkoholi yhdistää ihmisiä ja lisää iloisten tunteiden tarttuvuutta. Yhdessä kokeessa pieni humala näytti liimaavan keskenään tuntemattomien ihmisten pienryhmät paremmin yhteen kuin selvänä seurustelu.

Alkoholia siemailleiden ryhmien jäsenet raportoivat suuremmasta läheisyydestä uusien tuttaviensa kanssa. Heidän porukoissaan oli myös useammin hetkiä, jolloin kaikki hymyilivät yhtä aikaa.

5. Eniten sosiaalisesta juomisesta saavat iloa irti ulospäin suuntautuneet ihmiset ja miehet. Tämä voi selittää, miksi juuri he voivat jäädä helpommin myös koukkuun.

Miesten alttiudesta kertoo parin vuoden takainen tutkimus, jossa mitattiin pienryhmien keskustelun äänenvoimakkuutta. Sitä käytettiin porukan hyväntuulisuuden mittarina. Melu yltyikin alkoholista, mutta vain porukoissa, joissa oli pelkkiä miehiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Tiede
 • Psykologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää