Valikko
Tiede

Saako maailma uuden mantereen? ”Jos joku vetäisi tulpan pois merenpohjasta ja pinta laskisi”, Zealandia paljastuisi

Alueella on mantereelta vaadittavat ominaisuudet.

Zealandia on noussut ehdolle mannerten joukkoon. Kyseessä ei ole mikään merestä kohonnut Atlantis. Zealandiasta 94 prosenttia on merenpinnan alapuolella. Kuivilla siitä ovat vain Uusi-Seelanti, Uusi-Kaledonia ja muutama pikkusaari Tyynessä valtameressä.

Matalasta merialueesta on tiedetty 1800-luvulta lähtien. Vuonna 1965 W.I. Reilly kirjoitti sen olevan kuin muita alempana lymyävä manner, jonka vuorenhuiput kohoavat saarina merestä.

Zealandia tuli julkisuuteen, kun Nick Mortimerin johtama geologiryhmä julkisti tutkimuksensa helmikuussa.

”Meillä oli kanttia nostaa manner pintaan 20 vuodessa kertyneen aineiston perusteella”, sanoo Mortimer toimistossaan Dunedinissa Uudessa-Seelannissa.

Vaikka Zealandia on lähes kokonaan veden alla, se kohoaa noin kolme kilometriä korkeammalle kuin syvänmeren alueet.

”Jos joku vetäisi tulpan pois merenpohjasta ja pinta laskisi, Zealandia paljastuisi”, Mortimer haaveilee.


Alueelle on vähitellen pystytty osoittamaan useita mantereille tyypillisiä ominaisuuksia. Uutta tutkimustietoa saatiin merenpohjan muotojen ja geologian kartoitustekniikoiden kehittymisen kautta.

Mantereen tulee olla laaja-alainen ja selvästi korkeammalla kuin syvä merenpohja. Sen maankuori on paksumpi kuin merenpohjan maankuori. Kallioperän pitäisi koostua mantereisista kivilajeista.

Perusta Zealandian laajuuden ja korkeussuhteiden kartoitukselle oli tutkasatelliittikuvien pohjalta tehty merenpohjan syvyyskartta, joka julkaistiin vuonna 1997 tiedelehti Sciencessa.

Kartoitus perustuu vetovoimakenttiin. Merenpohjan vuorten massa vetää vettä puoleensa niin, että merenpinta myötäilee merenpohjan muotoja mitattavissa määrin. Satelliittimittaukset yhdistettiin vielä kaikuluotauksiin.

Zealandian maankuori on 10–30 kilometriä paksu eli muhkeampi kuin seitsemän kilometrin paksuinen valtamerten pohjan maankuori. Se on kuitenkin ohuempi kuin muiden mannerten 30–50 kilometrin kuori. Tuohon paksuuteen päästään Uudessa-Seelannissa Eteläisten Alppien kohdalla.

Zealandian mannerjalusta on leveämpi ja alempana kuin muilla mantereilla. Mannerjalustat voivat olla kapeita kuten Afrikalla tai leveitä kuten Euroopalla Pohjanmeren alla. Pohjanmeri oli kuivilla viime jääkauden aikana, mutta nyt se on taas veden vallassa.

Merenpohjan geologian selvittämiseksi tutkijat troolasivat tuhansien metrien syvyydestä irtokiviä metallihäkkiin. Rinteiltä kiviä irtosi helposti, mutta syvänteet olivat paksussa mudassa.

Lisää näytteitä saatiin öljynporauspisteiltä läheltä Uuden-Seelannin rannikkoa.

Zealandiasta troolatut kivet olivat muun muassa graniittia, dioriittia, andesiittia ja liuskekiviä. Ne ovat mantereille tyypillisiä kivilajeja. Merenpohjan maankuori koostuu näitä nuoremmista ja raskaammista kivilajeista kuten basaltista.

Mantereen on oltava myös laaja ja erotuttava muista mantereista geologisesti tai laattatektonisesti.

Maailman suurinta saarta Grönlantia ei lueta mantereeksi, koska se yhdistyy geologisesti Pohjois-Amerikan Ellesmeresaareen. Mannerlaattojen rajat muodostavat Euroopan ja Afrikan mantereiden rajan.

Mantereella täytyy olla kokoa ja näköä. Kokonsa ja laattatektoniikan puolesta Arabia ja Intia olisivat mantereita, mutta Euraasiaan kiinnittyneinä ne eivät kelpaa joukkoon. Intia olisi käynyt mantereesta ennen kuin Intian laatta törmäsi Euraasiaan ja synnytti Himalajan vuoriston.


Zealandia alkoi erota Gondwanan supermantereen laidasta noin 80 miljoonaa vuotta sitten. Sen jälkeen sitä on maailman mankelissa venytetty ja ohennettu.

”Ohuutensa vuoksi se jäi merenpinnan alle”, sanoo Mortimer.

Zealandiaa on muokannut sijainti kahdella mannerlaatalla. Luoteispuoli on osa Australian laattaa ja kaakkoispuoli Tyynenmeren laattaa. Niiden törmäilyn myötä manner alkoi kohota 20 miljoonaa vuotta sitten.

Mannerlaattojen hankaus synnytti Uuden-Seelannin Eteläiset Alpit. Edelleen kohoavien vuorten korkein huippu on Mount Cook eli Aoraki 3 724 metrin korkeudessa.

Nykyisin Australian ja Zealandian mantereet erottaa vain 25 kilometriä kapea ja 3 600 metriä syvä merenalainen Catosalmi, jonka pohja on merenpohjan maankuorta. Ilman sitä Zealandian voisi laskea osaksi Australian mannerta.

Oikeutta mantereen asemaan joka tapauksessa tukee Zealandian eliömaantieteellinen omaleimaisuus. Uuden-Seelannin putkilokasveista suurin osa on kotoperäisiä eli niitä ei tavata missään muualla maapallolla.

Uudessa-Seelannissa ei ole lainkaan kotoperäisiä maanisäkkäitä. Ainoat luontaiset nisäkkäät ovat muutamat lepakkolajit sekä rannoilla löhöävät hylkeet.

Kaiketi nisäkkäitä on ollut enemmän, sillä Eteläsaarelta on löydetty mioseenikautisen pikkunisäkkään leukaluu.

Zealandian hyväksyminen mantereeksi tuskin vaikuttaisi paljon siihen, kenellä on oikeus hallita alueen luonnonvaroja, kuten merenpohjan mineraaleja ja öljyä.

Uuden-Seelannin taloudellinen vyöhyke merellä on maailman laajimpia siihen kuuluvien pienten saarten takia. Rannasta laskettavan 200 merimailin vyöhykkeen ansiosta Uusi-Seelanti hallitsee yli neljää miljoonaa ne­liökilometriä. Alue kattaa suurimman osan Zealandiaa.

Loppuosa jää joitakin alueen pikkusaaria hallitsevalle Australialle sekä Uuden Kaledonian isäntämaalle Ranskalle.

Kuka lopulta päättää onko Zealandia manner vai ei?

”Ei ole tahoa, joka tämän voisi päättää”, vastaa Mortimer. Käytäntö määrää ja aika näyttää, aletaanko Zealandiaa pitää mantereena.

Mitä iloa sitten on Zealandiasta? Canterburyn yliopiston maantieteen laitoksen professori Andrew Sturmanin mukaan ei juuri mitään.

Paitsi että se saattaa röyhistää uusiseelantilaisten rintaa.

Artikkeliin on haastateltu myös David Whippiä, Jouko Rikkistä, Tapani Rämöä ja Matti Leppärantaa Helsingin yliopistosta. Kirjoittaja on Helsingin yliopiston geoinformatiikan professori, joka on vierailevana tutkijana Canterburyn yliopistossa Uudessa-Seelannissa.

Fakta

Maata meren alla


 Zealandian ala on 4.9 miljoonaa neliökilometriä.

 Siitä 94 prosenttia on merenpinnan alapuolella.

 Pinnan päällä on Uusi-Seelanti, Uusi Kaledonia ja joitakin pikkusaaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mantereet
 • Tiede
 • Maantiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  2. 2

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  3. 3

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Eduskunnan tarkastusvaliokunta epäilee syvästi sotesta luvattuja säästöjä – HSTV näyttää suorana perustuslaki­valiokunnan tiedotus­tilaisuuden kello 12

  7. 7

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Matkustajakoneet olivat törmätä toisiinsa Helsinki-Vantaalla viime syksynä – uusia turvallis­suussuosituksia julki

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat