Valikko
Tiede

Saako maailma uuden mantereen? ”Jos joku vetäisi tulpan pois merenpohjasta ja pinta laskisi”, Zealandia paljastuisi

Alueella on mantereelta vaadittavat ominaisuudet.

Zealandia on noussut ehdolle mannerten joukkoon. Kyseessä ei ole mikään merestä kohonnut Atlantis. Zealandiasta 94 prosenttia on merenpinnan alapuolella. Kuivilla siitä ovat vain Uusi-Seelanti, Uusi-Kaledonia ja muutama pikkusaari Tyynessä valtameressä.

Matalasta merialueesta on tiedetty 1800-luvulta lähtien. Vuonna 1965 W.I. Reilly kirjoitti sen olevan kuin muita alempana lymyävä manner, jonka vuorenhuiput kohoavat saarina merestä.

Zealandia tuli julkisuuteen, kun Nick Mortimerin johtama geologiryhmä julkisti tutkimuksensa helmikuussa.

”Meillä oli kanttia nostaa manner pintaan 20 vuodessa kertyneen aineiston perusteella”, sanoo Mortimer toimistossaan Dunedinissa Uudessa-Seelannissa.

Vaikka Zealandia on lähes kokonaan veden alla, se kohoaa noin kolme kilometriä korkeammalle kuin syvänmeren alueet.

”Jos joku vetäisi tulpan pois merenpohjasta ja pinta laskisi, Zealandia paljastuisi”, Mortimer haaveilee.


Alueelle on vähitellen pystytty osoittamaan useita mantereille tyypillisiä ominaisuuksia. Uutta tutkimustietoa saatiin merenpohjan muotojen ja geologian kartoitustekniikoiden kehittymisen kautta.

Mantereen tulee olla laaja-alainen ja selvästi korkeammalla kuin syvä merenpohja. Sen maankuori on paksumpi kuin merenpohjan maankuori. Kallioperän pitäisi koostua mantereisista kivilajeista.

Perusta Zealandian laajuuden ja korkeussuhteiden kartoitukselle oli tutkasatelliittikuvien pohjalta tehty merenpohjan syvyyskartta, joka julkaistiin vuonna 1997 tiedelehti Sciencessa.

Kartoitus perustuu vetovoimakenttiin. Merenpohjan vuorten massa vetää vettä puoleensa niin, että merenpinta myötäilee merenpohjan muotoja mitattavissa määrin. Satelliittimittaukset yhdistettiin vielä kaikuluotauksiin.

Zealandian maankuori on 10–30 kilometriä paksu eli muhkeampi kuin seitsemän kilometrin paksuinen valtamerten pohjan maankuori. Se on kuitenkin ohuempi kuin muiden mannerten 30–50 kilometrin kuori. Tuohon paksuuteen päästään Uudessa-Seelannissa Eteläisten Alppien kohdalla.

Zealandian mannerjalusta on leveämpi ja alempana kuin muilla mantereilla. Mannerjalustat voivat olla kapeita kuten Afrikalla tai leveitä kuten Euroopalla Pohjanmeren alla. Pohjanmeri oli kuivilla viime jääkauden aikana, mutta nyt se on taas veden vallassa.

Merenpohjan geologian selvittämiseksi tutkijat troolasivat tuhansien metrien syvyydestä irtokiviä metallihäkkiin. Rinteiltä kiviä irtosi helposti, mutta syvänteet olivat paksussa mudassa.

Lisää näytteitä saatiin öljynporauspisteiltä läheltä Uuden-Seelannin rannikkoa.

Zealandiasta troolatut kivet olivat muun muassa graniittia, dioriittia, andesiittia ja liuskekiviä. Ne ovat mantereille tyypillisiä kivilajeja. Merenpohjan maankuori koostuu näitä nuoremmista ja raskaammista kivilajeista kuten basaltista.

Mantereen on oltava myös laaja ja erotuttava muista mantereista geologisesti tai laattatektonisesti.

Maailman suurinta saarta Grönlantia ei lueta mantereeksi, koska se yhdistyy geologisesti Pohjois-Amerikan Ellesmeresaareen. Mannerlaattojen rajat muodostavat Euroopan ja Afrikan mantereiden rajan.

Mantereella täytyy olla kokoa ja näköä. Kokonsa ja laattatektoniikan puolesta Arabia ja Intia olisivat mantereita, mutta Euraasiaan kiinnittyneinä ne eivät kelpaa joukkoon. Intia olisi käynyt mantereesta ennen kuin Intian laatta törmäsi Euraasiaan ja synnytti Himalajan vuoriston.


Zealandia alkoi erota Gondwanan supermantereen laidasta noin 80 miljoonaa vuotta sitten. Sen jälkeen sitä on maailman mankelissa venytetty ja ohennettu.

”Ohuutensa vuoksi se jäi merenpinnan alle”, sanoo Mortimer.

Zealandiaa on muokannut sijainti kahdella mannerlaatalla. Luoteispuoli on osa Australian laattaa ja kaakkoispuoli Tyynenmeren laattaa. Niiden törmäilyn myötä manner alkoi kohota 20 miljoonaa vuotta sitten.

Mannerlaattojen hankaus synnytti Uuden-Seelannin Eteläiset Alpit. Edelleen kohoavien vuorten korkein huippu on Mount Cook eli Aoraki 3 724 metrin korkeudessa.

Nykyisin Australian ja Zealandian mantereet erottaa vain 25 kilometriä kapea ja 3 600 metriä syvä merenalainen Catosalmi, jonka pohja on merenpohjan maankuorta. Ilman sitä Zealandian voisi laskea osaksi Australian mannerta.

Oikeutta mantereen asemaan joka tapauksessa tukee Zealandian eliömaantieteellinen omaleimaisuus. Uuden-Seelannin putkilokasveista suurin osa on kotoperäisiä eli niitä ei tavata missään muualla maapallolla.

Uudessa-Seelannissa ei ole lainkaan kotoperäisiä maanisäkkäitä. Ainoat luontaiset nisäkkäät ovat muutamat lepakkolajit sekä rannoilla löhöävät hylkeet.

Kaiketi nisäkkäitä on ollut enemmän, sillä Eteläsaarelta on löydetty mioseenikautisen pikkunisäkkään leukaluu.

Zealandian hyväksyminen mantereeksi tuskin vaikuttaisi paljon siihen, kenellä on oikeus hallita alueen luonnonvaroja, kuten merenpohjan mineraaleja ja öljyä.

Uuden-Seelannin taloudellinen vyöhyke merellä on maailman laajimpia siihen kuuluvien pienten saarten takia. Rannasta laskettavan 200 merimailin vyöhykkeen ansiosta Uusi-Seelanti hallitsee yli neljää miljoonaa ne­liökilometriä. Alue kattaa suurimman osan Zealandiaa.

Loppuosa jää joitakin alueen pikkusaaria hallitsevalle Australialle sekä Uuden Kaledonian isäntämaalle Ranskalle.

Kuka lopulta päättää onko Zealandia manner vai ei?

”Ei ole tahoa, joka tämän voisi päättää”, vastaa Mortimer. Käytäntö määrää ja aika näyttää, aletaanko Zealandiaa pitää mantereena.

Mitä iloa sitten on Zealandiasta? Canterburyn yliopiston maantieteen laitoksen professori Andrew Sturmanin mukaan ei juuri mitään.

Paitsi että se saattaa röyhistää uusiseelantilaisten rintaa.

Artikkeliin on haastateltu myös David Whippiä, Jouko Rikkistä, Tapani Rämöä ja Matti Leppärantaa Helsingin yliopistosta. Kirjoittaja on Helsingin yliopiston geoinformatiikan professori, joka on vierailevana tutkijana Canterburyn yliopistossa Uudessa-Seelannissa.

Fakta

Maata meren alla


 Zealandian ala on 4.9 miljoonaa neliökilometriä.

 Siitä 94 prosenttia on merenpinnan alapuolella.

 Pinnan päällä on Uusi-Seelanti, Uusi Kaledonia ja joitakin pikkusaaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mantereet
 • Tiede
 • Maantiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  7. 7

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää