Valikko
Tiede

Saako maailma uuden mantereen? ”Jos joku vetäisi tulpan pois merenpohjasta ja pinta laskisi”, Zealandia paljastuisi

Alueella on mantereelta vaadittavat ominaisuudet.

Zealandia on noussut ehdolle mannerten joukkoon. Kyseessä ei ole mikään merestä kohonnut Atlantis. Zealandiasta 94 prosenttia on merenpinnan alapuolella. Kuivilla siitä ovat vain Uusi-Seelanti, Uusi-Kaledonia ja muutama pikkusaari Tyynessä valtameressä.

Matalasta merialueesta on tiedetty 1800-luvulta lähtien. Vuonna 1965 W.I. Reilly kirjoitti sen olevan kuin muita alempana lymyävä manner, jonka vuorenhuiput kohoavat saarina merestä.

Zealandia tuli julkisuuteen, kun Nick Mortimerin johtama geologiryhmä julkisti tutkimuksensa helmikuussa.

”Meillä oli kanttia nostaa manner pintaan 20 vuodessa kertyneen aineiston perusteella”, sanoo Mortimer toimistossaan Dunedinissa Uudessa-Seelannissa.

Vaikka Zealandia on lähes kokonaan veden alla, se kohoaa noin kolme kilometriä korkeammalle kuin syvänmeren alueet.

”Jos joku vetäisi tulpan pois merenpohjasta ja pinta laskisi, Zealandia paljastuisi”, Mortimer haaveilee.


Alueelle on vähitellen pystytty osoittamaan useita mantereille tyypillisiä ominaisuuksia. Uutta tutkimustietoa saatiin merenpohjan muotojen ja geologian kartoitustekniikoiden kehittymisen kautta.

Mantereen tulee olla laaja-alainen ja selvästi korkeammalla kuin syvä merenpohja. Sen maankuori on paksumpi kuin merenpohjan maankuori. Kallioperän pitäisi koostua mantereisista kivilajeista.

Perusta Zealandian laajuuden ja korkeussuhteiden kartoitukselle oli tutkasatelliittikuvien pohjalta tehty merenpohjan syvyyskartta, joka julkaistiin vuonna 1997 tiedelehti Sciencessa.

Kartoitus perustuu vetovoimakenttiin. Merenpohjan vuorten massa vetää vettä puoleensa niin, että merenpinta myötäilee merenpohjan muotoja mitattavissa määrin. Satelliittimittaukset yhdistettiin vielä kaikuluotauksiin.

Zealandian maankuori on 10–30 kilometriä paksu eli muhkeampi kuin seitsemän kilometrin paksuinen valtamerten pohjan maankuori. Se on kuitenkin ohuempi kuin muiden mannerten 30–50 kilometrin kuori. Tuohon paksuuteen päästään Uudessa-Seelannissa Eteläisten Alppien kohdalla.

Zealandian mannerjalusta on leveämpi ja alempana kuin muilla mantereilla. Mannerjalustat voivat olla kapeita kuten Afrikalla tai leveitä kuten Euroopalla Pohjanmeren alla. Pohjanmeri oli kuivilla viime jääkauden aikana, mutta nyt se on taas veden vallassa.

Merenpohjan geologian selvittämiseksi tutkijat troolasivat tuhansien metrien syvyydestä irtokiviä metallihäkkiin. Rinteiltä kiviä irtosi helposti, mutta syvänteet olivat paksussa mudassa.

Lisää näytteitä saatiin öljynporauspisteiltä läheltä Uuden-Seelannin rannikkoa.

Zealandiasta troolatut kivet olivat muun muassa graniittia, dioriittia, andesiittia ja liuskekiviä. Ne ovat mantereille tyypillisiä kivilajeja. Merenpohjan maankuori koostuu näitä nuoremmista ja raskaammista kivilajeista kuten basaltista.

Mantereen on oltava myös laaja ja erotuttava muista mantereista geologisesti tai laattatektonisesti.

Maailman suurinta saarta Grönlantia ei lueta mantereeksi, koska se yhdistyy geologisesti Pohjois-Amerikan Ellesmeresaareen. Mannerlaattojen rajat muodostavat Euroopan ja Afrikan mantereiden rajan.

Mantereella täytyy olla kokoa ja näköä. Kokonsa ja laattatektoniikan puolesta Arabia ja Intia olisivat mantereita, mutta Euraasiaan kiinnittyneinä ne eivät kelpaa joukkoon. Intia olisi käynyt mantereesta ennen kuin Intian laatta törmäsi Euraasiaan ja synnytti Himalajan vuoriston.


Zealandia alkoi erota Gondwanan supermantereen laidasta noin 80 miljoonaa vuotta sitten. Sen jälkeen sitä on maailman mankelissa venytetty ja ohennettu.

”Ohuutensa vuoksi se jäi merenpinnan alle”, sanoo Mortimer.

Zealandiaa on muokannut sijainti kahdella mannerlaatalla. Luoteispuoli on osa Australian laattaa ja kaakkoispuoli Tyynenmeren laattaa. Niiden törmäilyn myötä manner alkoi kohota 20 miljoonaa vuotta sitten.

Mannerlaattojen hankaus synnytti Uuden-Seelannin Eteläiset Alpit. Edelleen kohoavien vuorten korkein huippu on Mount Cook eli Aoraki 3 724 metrin korkeudessa.

Nykyisin Australian ja Zealandian mantereet erottaa vain 25 kilometriä kapea ja 3 600 metriä syvä merenalainen Catosalmi, jonka pohja on merenpohjan maankuorta. Ilman sitä Zealandian voisi laskea osaksi Australian mannerta.

Oikeutta mantereen asemaan joka tapauksessa tukee Zealandian eliömaantieteellinen omaleimaisuus. Uuden-Seelannin putkilokasveista suurin osa on kotoperäisiä eli niitä ei tavata missään muualla maapallolla.

Uudessa-Seelannissa ei ole lainkaan kotoperäisiä maanisäkkäitä. Ainoat luontaiset nisäkkäät ovat muutamat lepakkolajit sekä rannoilla löhöävät hylkeet.

Kaiketi nisäkkäitä on ollut enemmän, sillä Eteläsaarelta on löydetty mioseenikautisen pikkunisäkkään leukaluu.

Zealandian hyväksyminen mantereeksi tuskin vaikuttaisi paljon siihen, kenellä on oikeus hallita alueen luonnonvaroja, kuten merenpohjan mineraaleja ja öljyä.

Uuden-Seelannin taloudellinen vyöhyke merellä on maailman laajimpia siihen kuuluvien pienten saarten takia. Rannasta laskettavan 200 merimailin vyöhykkeen ansiosta Uusi-Seelanti hallitsee yli neljää miljoonaa ne­liökilometriä. Alue kattaa suurimman osan Zealandiaa.

Loppuosa jää joitakin alueen pikkusaaria hallitsevalle Australialle sekä Uuden Kaledonian isäntämaalle Ranskalle.

Kuka lopulta päättää onko Zealandia manner vai ei?

”Ei ole tahoa, joka tämän voisi päättää”, vastaa Mortimer. Käytäntö määrää ja aika näyttää, aletaanko Zealandiaa pitää mantereena.

Mitä iloa sitten on Zealandiasta? Canterburyn yliopiston maantieteen laitoksen professori Andrew Sturmanin mukaan ei juuri mitään.

Paitsi että se saattaa röyhistää uusiseelantilaisten rintaa.

Artikkeliin on haastateltu myös David Whippiä, Jouko Rikkistä, Tapani Rämöä ja Matti Leppärantaa Helsingin yliopistosta. Kirjoittaja on Helsingin yliopiston geoinformatiikan professori, joka on vierailevana tutkijana Canterburyn yliopistossa Uudessa-Seelannissa.

Fakta

Maata meren alla


 Zealandian ala on 4.9 miljoonaa neliökilometriä.

 Siitä 94 prosenttia on merenpinnan alapuolella.

 Pinnan päällä on Uusi-Seelanti, Uusi Kaledonia ja joitakin pikkusaaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mantereet
 • Tiede
 • Maantiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   EU-pomot hahmottelevat jo Britannian hajoamista – Brexit-huippukokous toivottamassa Pohjois-Irlannin suoraan EU:hun, jos Irlanti yhdistyy

  9. 9

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  10. 10

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  8. 8

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää