Valikko
Tiede

Sosiologi Anssi Peräkylä tutki ihmisiä keskustelutilanteissa: Yhteisymmärrys sai keskustelijat huojumaan samaan tahtiin

”Erityisesti emootiot ovat aina hyvin fysiologisia tapahtumia”, sanoo sosiologian professori Anssi Peärkylä.

Intiimissä keskustelussa tapahtuu usein seuraava ilmiö: kuuntelija herkistyy ja valpastuu, ikään kuin ottaa kantaakseen kertojan taakan, ja kertoja huojentuu.

Sosiologian professori Anssi Peräkylä on työtovereidensa kanssa osoittanut, että emotionaalinen taakanjako voidaan havaita myös fysiologisesti. Empatian hetkellä kuuntelijan ihon sähkönjohtavuus kasvaa, kun taas kertojan ihon sähkönjohtavuus heikkenee.

Sähkönjohtavuus kertoo hikoilusta. Mitä hikisempi sormi, sen paremmin sähkö kulkee ihon pinnassa.

”Tämä on elimistön merkki kiihtymyksestä. Kuuntelijan kiihtymys siis kasvaa ja kertojan kiihtymys pienenee”, Peräkylä selittää.

Tutkimuksessa 40 suomalaista naisopiskelijaa keskusteli pareittain elämänsä iloista ja suruista videokameran edessä, anturit iholla. Perinteisen keskusteluanalyysin empatiaindikaattorit, kuten nyökkäykset, ilmemuutokset ja ynähdykset, osuivat hyvin yhteen hikoilumuutosten kanssa.

Nyt Peräkylä on mitannut samaa asiaa viidellä psykoterapeutti–potilas parilla. Kukin pari veti läpi kuusi tunnin normi-istuntoa videokameran edessä, anturit kehossaan.

Empaattisissa kuuntelutilanteissa terapeutti otti potilaan kiihtymystä vastaan kehollansa kuin kuka tahansa lähimmäinen.

Terapia ei kuitenkaan ole pelkää empatiaa. Usein terapeutti haastaa potilasta korjaamaan näkemyksiään.

Näissä tilanteissa kumpikin kiihtyi, mutta eri lailla: terapeutti kiihtyi välittömästi haastavan puheenvuoron jälkeen, kun taas potilaalla yleinen kiihtymystaso kasvoi tunnin kuluessa, jos terapeutti oli haastava.

”Tässä tuli kokeellisesti tarkennettua sitä, minkä sosiologian uranuurtaja Talcott Parsons nimesi 1950-luvulla ammattilaisen affektiiviseksi neutraaliudeksi. Terapeutti ei kerää kierroksia session aikana, mutta osaa olla hetkellisesti sensitiivinen”, Peräkylä sanoo.

Peräkylän missio on tuoda keskusteluanalyysiin tarkasti mitattavia fysiologisia elementtejä. Tämä liittyy sosiologiassa viime vuosina yleistyneeseen pyrkimykseen luoda yhteyksiä luonnontieteisiin.

”Pyrimme ulos sosiologian perusdogmista, jonka mukaan vuorovaikutus on niin omalakinen todellisuus, ettei sitä voi selittää kuin vuorovaikutuksella itsellään.”

Mutta onko järkeä lausua matemaattisesti se, mikä tiedetään muutenkin? Esimerkiksi kaunokirjallisuudessa on osattu aina kuvata tunteiden fyysisyyttä: sydän pamppailee, ihoa kylmää, veri pakenee päästä. . .

”Arkijärkisyydet osuvat usein oikeaan, mutta eivät aina”, Peräkylä sanoo.

”Erityisesti emootiot ovat aina hyvin fysiologisia tapahtumia.”

Peräkylä toimii Suomen Akatemian intersubjektiivisuus vuorovaikutuksessa -huippuyksikön varajohtajana. Hän vakuuttaa, ettei tutkijaporukalla ole sotaista ”kaikki sosiologiassa uusiksi” -henkeä, vaan luonnontieteellä halutaan pikemminkin avartaa keskusteluanalyysiä.

Äskettäin hän tutki työtovereidensa kanssa huojumista. Koeparit pohtivat, minkälaiset adjektiivit kuvaavat Aku Ankkaa. Silloin kun he lähestyivät yhteisymmärrystä, heidän huojuntansa alkoivat synkronoitua samaan rytmiin.

”Ihminen ei itse tiedosta tällaista pientä huojuntaansa, mutta tarkka mittaus paljastaa sen.”

Ennen luonnontieteellistä käännettään Peräkylä on tehnyt yli 20 vuotta perinteistä keskusteluanalyysia, useimmiten latautuneista tilanteista, kuten psykiatrisista diagnooseista ja lääkärikäynneistä. Hän jatkaa tätäkin tutkintalinjaa.

Lontoon yliopistossa 1990-luvun alussa hän analysoi videonauhoja, joissa psykoterapeutit keskustelevat aids-potilaiden ja heidän omaistensa kanssa.

Terapeutit esimerkiksi kysyivät kysymyksiä toisen henkilön kautta – mistä äitisi on eniten huolestunut tilanteessasi – minkä jälkeen äiti saattoi luontevasti täsmentää lapsensa vastausta.

”Siinä on jotain syvästi lohdullista, kun sekunti sekunnilta analysoi, miten ihmiset selviävät rankoista keskusteluista”, Peräkylä sanoo.

”Välillä voi mennä pahasti pieleen ja yhteys katkeaa, mutta usein se myös palautuu.”

Kuka

Vuorovaikutuksen mittaaja


 Anssi Peräkylä, 59.

 Helsingin yliopiston sosiologian professori.

 Suomen Akatemian intersubjektiivisuus vuorovaikutuksessa -huippuyksikön varajohtaja.

 Tutkinut potilaan ja lääkärin vuorovaikutusta erilaisissa hoitosuhteissa.

  Hänen kirjaansa AIDS Counselling: Institutional Interaction and Clinical Practice (1995) on käytetty systeemisen perheterapian oppaana.

  2000-luvun alussa kouluttautui itse psykoterapeutiksi, jotta ymmärtäisi tutkimuskohdettaan paremmin. Antaa psykodynaamista psykoterapiaa muutaman tunnin viikossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Sosiologia
 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää