Tiede

Politiikan kuplissa luetaan myös eri tiedekirjoja: liberaali lukee enemmän perustieteitä, konservatiivi soveltavia

Molemmat lukevat yhtä paljon, mutta eri aiheista.

Edes tieteellinen tieto ei riko poliittisia kuplia. Poliittisesti eri laitaa edustavat kirjojen ostajat lukevat yhtä paljon tiedettä käsitteleviä kirjoja mutta eri aiheista.

Liberaalit ja vasemmistolaiset lukevat enemmän perusluonnontieteitä, kuten fysiikkaa, tähtitiedettä ja eläintiedettä. Toisaalta heitä kiinnostavat myös insinööritieteet. Antorpologiaa ja filosofiaa he lukevat myös enemmän kuin konservatiivit.

Konservatiiveja tai oikeistolaisia kiinnostavat luonnontieteistä soveltavat alat, kuten lääketiede ja ilmastotutkimus. Myös patentteja paljon tuottavat tieteenalat, kuten orgaaninen kemia, vetää. Ihmistieteistä uppoavat oikeustiede, historia ja politiikantutkimus.

Yllättävät erot tieteellisissä mieltymyksissä selvisivät yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, jonka aineistona olivat kahdessa suuressa verkkokirjakaupassa, Amazonissa ja Barnes & Noblessa, tehdyt ostokset.

Tutkijat keräsivät tietoa verkkokirjakauppojen suosituksista, jotka kertovat, mitä muita teoksia toiset asiakkaat ovat ostaneet samalla, kun ostavat tietyn kirjan. Näin kertyi tietoa miljoonista kirjaostoksista.

Ostajan poliittinen kanta pääteltiin siitä, ostiko hän liberaalia vai konservatiivisista poliittista kirjallisuutta. Sitten tutkijat analysoivat, millaisia tiedekirjoja näihin ostoksiin kytkeytyi.

Ensimmäinen kiintoisa tulos oli, että poliittisia kirjoja lukevat liberaalit ja konservatiivit suosivat nimenomaan tiedettä käsittelevää tietokirjallisuutta. Esimerkiksi urheilu tai taide jäävät vähemmälle.

Eritoten yhteiskunta- ja humanistisia tieteitä luetaan runsaasti sekä oikealla että vasemmalla.

Luonnontieteitä käsitteleviä kirjoja poliittisesti sitoutuneet lukijat eivät osta enempää kuin vaikkapa taide- tai urheilukirjoja. Tiede kuitenkin erottelee enemmän: oikeisto lukee eri tieteenaloja kuin vasemmisto.

Vaikka poliittiset vastapuolet lukisivat yhtä paljon tiettyä tieteenalaa, kirjat ovat harvoin samoja. Alan sisällä on selviä eroja mieltymyksissä.

Konservatiivi suosii marginaalisempia kirjoja. Näin on analyysin mukaan ilmastotieteessä, ympäristötieteessä, politiikantutkimuksessa ja biologiassa. Konservatiivien ostamat kirjat näiltä aloilta tahtovat olla sellaisia, jotka eivät nouse korkealle tieteenalan sisäisissä suosituksissa.

Liberaali lukija sitä vastoin ostaa näiltä tieteenaloilta kirjoja, jotka kiinnostavat muutenkin alaa seuraavia.

Tutkijat muistuttavat, että erot tiedekirjallisuuden lukemisessa eivät koske yliopistomaailmaan ja siellä luettavia kirjoja. Erot nimittäin pysyvät ennallaan, vaikka akateemisten kirjojen kustantajat suljettaisiin pois tarkastelusta.

Erot kirjamieltymyksissä osoittavat, että edes tiede ei anna yhteistä pohjaa vastakkaisille poliittisille linjoille. Lukemisen valikoituminen vahvistaa poliittisia kuplia, joissa altistutaan vain itseään miellyttäville tosiasioille.

”Tutkimuksemme korostaa tarvetta löytää tieteellisen tiedon viestimisen tapoja, jotka toimivat vastavoimana valikoituneille ’miellyttäville totuuksille’ ja lisäävät tieteen mahdollisuuksia ruokkia poliittista keskustelua”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Michael Macy Cornellin yliopistosta.

Tutkimuksen julkaisi Nature Human Behaviour.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Politiikka
 • Kirjat
 • Lukeminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Auto ajoi päin bussipysäkkejä Marseillessa – Poliisin mukaan kuljettajan motiiveista ei ole toistaiseksi tietoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää