Valikko
Tiede

Nykyinen homoystävällinen ilmapiiri on johtanut myös heteromiesten ”bromanssien” kukoistukseen – miesten välinen ystävyys on syventynyt, selvisi tutkimuksessa

Heterokaverukset voivat nyt olla henkisesti ja fyysisesti lähempänä toisiaan.

Pelko homoksi leimautumisesta ei enää rajoita heteromiesten käytöstä niin kuin ennen. Uudenlainen miesten välinen läheisyys ja jopa rakkaus ilman seksisuhdetta on nyt tavallisempaa kuin vielä pari vuosikymmentä sitten.

Niin sanotuista bromansseista heteromiehet saavat enemmän kuin tavanomaisesta ystävyydestä, vahvistui brittitutkimuksessa yliopisto-opiskelijoista.

Bromanssien olemusta tutkijat jäljittivät haastattelemalla 30 heteroksi tai enimmäkseen heteroksi tunnustautuvaa nuorta miestä. Nämä olivat kaikki 18–22-vuotiaita toisen vuoden opiskelijoita, joiden opinnot tähtäävät urheiluun liittyvään tutkintoon.

Kaikki haastatelluista kertoivat kokeneensa ainakin yhden bromanttisen suhteen toisen miehen kanssa. Yleisyys viittaa siihen, että ainakin keskiluokkaisessa brittiläisessä yliopistomaailmassa miesten välinen ei-seksuaalinen rakkaus kukoistaa.

Tärkein suhdetta määrittävä tekijä oli tutkimuksen mukaan mahdollisuus kertoa sydänystävälle kaikesta, mikä mielessä liikkuu. Avoimuus tunteiden ilmaisussa ja kertomisessa erottaa bromanssin tavallisesta ystävyydestä.

Nuoret miehet voivat myös sanoa rakastavansa ystäväänsä, vaikkeivät tunteneet seksuaalista vetoa tähän.

”Kun sinulla on bromanssi kaverin kanssa, sitä motivoi kiinnostus hänen persoonaansa kohtaan, rakkaus ja ystävyys, eikä seksin halu”, luonnehti yksi haastatelluista.

Ennen vanhaan miehet karttoivat puhumista rakastamisesta ja sanoivat korkeintaan pitävänsä ystävästään. Miesten tunne-elämän aktiivinen sanavarasto näyttää siis laajentuneen.

Bromanssi ei jäänyt kuitenkaan vain tunne-elämän läheisyydeksi. Näissä suhteissa miehet voivat myös halailla toinen toisiaan hellästi. Suukottelustakin miehet mainitsivat.

Alastomuus ystävysten kesken on niin ikään luontevaa.

”Asun kolmen kaverin kanssa yhteisessä talossa, ja meidän välillä on käynnissä valtavia bromansseja”, eräs Jack kertoo. ”Kuljeskelemme ympäriinsä alastomina. Minulla ei ole mitään vaikeutta seistä huoneessa alastomana kämppäkavereiden kanssa.”

Tutkijoiden haastattelemat bromantikot eivät harrastaneet seksiä keskenään. Sen sijaan he saattoivat muodostaa kolmen kimppoja jonkun naisen kanssa.

Bromanssia ei miesten mukaan tarvitse salailla mitenkään.

”Halaamme kun tapaamme, ja nukumme samassa sängyssä, kun jäämme kylään yöksi. Kaikki tietävät tämän, eikä se häiritse ketään, koska kaikki muutkin tekevät niin”, kuvaa Reese.

Tutkijoiden mukaan miesten ystävyyden mahdollisuudet ovat kasvaneet, kun homoksi leimautumisen pelko on hellittänyt. Vielä 1980–1990-luvuilla oli ”homohysteriaa”. Tällä tutkijat tarkoittavat ilmapiiriä, jossa ollaan kovin tietoisia homoseksuaalisuudesta ja heteromiehet voivat pelätä muiden pitävän heitä homoina.

Uusi bromanssikulttuuri tekee hyvää miehille, uskovat tutkijat. Se mahdollistaa myös miehille naisten maailmasta tutut tavat ilmaista läheisyyttä ja tunteita. Se hellii mielenterveyttäkin.

Tutkimuksen julkaisi Sex Roles -lehti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Ystävyys
 • Miehet
 • Homoseksuaalisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  7. 7

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää