Tiede

Joukko asiantuntijoita ajaa tuontikieltoa taimille – kasvin salamatkustaja voi romauttaa kansantalouden

Kielto tarkoittaisi, että kotipuutarhurinkin pitää unohtaa Baltian puutarhamessut.

Kansainvälinen taimikauppa pitäisi lopettaa, koska ulkomailta tuotavien koristekasvien ja metsäpuiden mukana salamatkustaa vaarallisia tuholaisia.

Näin esittää joukko Luonnonvarakeskuksen (Luke) asiantuntijoita keväällä ilmestyneessä raportissaan.

Maailman metsäpatologit ovat jo pitkään ajaneet maiden välisen kasvikaupan kieltämistä, koska se aiheuttaa valtavasti riskejä mutta vähän hyötyjä. He julkaisivat asiasta vetoomuksen vuonna 2011.

Jos kielto toteutuisi, suomalaiset saisivat heittää hyvästit monille eksoottisille erikoisuuksille, Baltian puutarhamessujen löydöille ja halvoille hollantilaisille mansikantaimille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vierasperäiset taudinaiheuttajat ovat hävittäneet kokonaisia puulajeja sukupuuton partaalle sadan viime vuoden aikana.

Euroopan metsissä niiden määrä on 1800-luvun alusta lähtien kasvanut kiihtyvästi, osoittivat italialainen Alberto Santini ja hänen kollegansa vuonna 2013 New Phytologist -lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Metsäpatologian professori Jarkko Hantula Lukesta kertoo tunnetun esimerkin:

Amerikankastanjaa kasvoi ennen laajoilla alueilla Pohjois-Amerikassa. Puiden kuningattareksi kutsuttu jätti tuotti hyvää puutavaraa ja maailman parhaiksi väitettyjä kastanjoita.

1800-luvun alussa tuotiin meren yli aasialaisia kastanjalajeja koristeiksi ja jalostuskokeiluja varten. Samalla tuli tuotua kastanjansurma, Cryphonectria parasitica.

Sieni hyökkäsi amerikankastanjan kimppuun ja teki sittemmin lajista uhanalaisen vain 40 vuodessa.


Jos mäntyyn tai kuuseen iskisi täällä yhtä tehokas tuhonaiheuttaja, romahtaisi iso osa Suomen vientiteollisuudesta.

Noin 20 prosenttia vientimme arvosta perustuu metsiin. Koska ne koostuvat 85-prosenttisesti männystä ja kuusesta, hyvinvointimme riippuu pitkälti kahden puulajin terveydestä.

Niitä riivaavat jo monet kotoperäiset tuholaiset, kuten juurikäävät ja kirjanpainaja. Ne aiheuttavat joka vuosi merkittäviä taloudellisia tappioita.

Ilmastonmuutos saattaa luoda entistä otollisemmat olot niin kotimaisille kuin ulkomaisille taudinaiheuttajille.

Mitä tapahtuisi, jos kuolema korjaisi metsäpuita pohjolassa kuten kastanjansurma aikoinaan Uudella mantereella?

Miten kävisi eläimille ja kasveille? Tulisimmeko toimeen ilman metsien tarjoamia ekosysteemipalveluja?

Siitä, miten metsätuho vaikuttaa ihmisten terveyteen, on tehty valaiseva tutkimus. Yhdysvaltojen metsähallituksen tutkija Geoffrey Donovan ja hänen työtoverinsa selvittivät, muuttuiko väestön kuolleisuus vuosina 1990–2007 niissä 15 osaval­tiossa, joissa saarnenjalosoukko surmasi yhteensä sata miljoonaa puuta.

Kyllä, ihmisuhrejakin oli. Puiden kuolema heikensi ilmanlaatua ja lisäsi ihmisten stressiä. Alueella kuoli hengityselimistön sairauksiin 6 113 ja sydän- ja verisuonitauteihin 15 080 ihmistä enemmän kuin muina aikoina.

Suomeen ostetaan joka vuosi miljoonia puiden, pensaiden ja perennojen taimia etenkin Hollannista, Puolasta, Saksasta, Belgiasta ja Tanskasta.

Eurostat 2015 -tilastosta käy ilmi, että EU:hun on 2000-luvulla tuotu vuosittain keskimäärin miljoona kiloa puiden ja pensaiden taimia yksistään Kiinasta ja Japanista.

Unionin sisällä ne siirtyvät vaivatta maasta toiseen, ja alkuperä hämärtyy matkan varrella.

Tuholaisten kannalta ylivoimaisesti paras kulkuneuvo ovat maasta toiseen myytävät kasvit. Niiden mukana ne ovat valmiiksi sopivalla isäntäkasvilla.

Puutavaran tai elintarvikkeiden mukana tulevien taudinaiheuttajien pitää kulkeutua tai aktiivisesti hakeutua oikealle kasville voidakseen asettua maahan, selittää erikoistutkija Salla Hannunen Evirasta.

Nykyisin kasvien lähtömaan viranomainen varmistaa terveystodistuksella, ettei vietävissä erissä ole vaarallisia kasvintuhoojia. Maahan tuotavat kasvit tarkastaa Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Kaikkea ei kuitenkaan ole mahdollista huomata. Esimerkiksi saarnensurma oli tieteelle tuntematon tauti ennen kuin se alkoi tehdä tuhojaan.

”Tässä on ongelman ydin: ei voi tarkkailla eikä varautua sellaiseen, minkä ei tiedetä olevan olemassa”, Hantula sanoo.

Kaukomailta peräisin oleva kasvimateriaali sisältää suurimman riskin. Meikäläisillä kasvilajeilla ei ole yhteistä evoluutiota jossain kaukana kehittyneiden taudinaiheuttajien kanssa.

Kun puolustuskyky puuttuu, lopputulos on arvaamaton.

Ongelmaan olisi olemassa yksinkertainen ratkaisu: ei osteta taimia muualta vaan tuotetaan ne Suomessa. Täällä pystytään kasvattamaan sellaisia lajeja, jotka istutuksen jälkeen pärjäävät pohjoisissa oloissa, uskoo Hantula.

Vapaata kauppaa arvostavassa maailmassa kansainvälisen kasvibisneksen kieltämistä saattaa olla turha tavoitella.

Niinpä Hantula, erikoistutkija Michael Müller ja tutkimusprofessori Jussi Uusivuori Lukesta ovat ehdottaneet lisenssijärjestelmää, jossa kasviala keräisi rahaston korvaamaan kasvien mukana levinneiden tuholaisten tihutöitä.

Hantulan mielestä tällä tavoin oikeat tahot kustantaisivat riskit. Nykyisin halpataimien kasvattajat hyötyvät kaupasta, mutta laskun pahimmista mahdollisista seurauksista maksavat metsänomistajat ja tavalliset kansalaiset.

Suomeen on jo livahtanut moni tihulainen

Saarnensurma on kiusannut vähiä saarnimetsiämme Ahvenanmaalla jo vuosikymmenen.


Syypää on itäaasialainen Hymenoscyphus fraxineus -sieni, joka iskee etenkin nuoriin puihin, aiheuttaa epämääräisiä oireita ja hävittää kokonaisia metsiköitä.

Hybridihaavan korotautia aiheuttava Neofabraea populi oli yksi syy siihen, että lupaava hybridihaavan kasvatus lopahti Suomessa ja toiveet nopeasti varttuvista, laadukkaan paperin raaka-ainetta tuottavista haavikoista haudattiin.

Koska tauti tappaa jopa 90 prosenttia juurivesoista, niistä uudistetun metsikön laatu saattaa jäädä huonoksi.

Versopolte, Phytophthora ramorum, pääsi pujahtamaan suomalaiseen taimitarhaan vuonna 2004. Mikrobia on löytynyt tarhalta useana vuonna, mutta ei ole varmaa, leviääkö tauti tarhalla vai onko kyseessä ollut useampi tartunta eri lähteistä, sanoo ylitarkastaja Ulla Oksanen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Sieni on riehunut Kaliforniassa, jonne se salamatkusti alppiruusujen kyydissä. Niistä se siirtyi moniin puulajeihin ja aiheutti erityisen suurta tuhoa tammille. Siitä tulee taudin entinen nimi: tammen äkkikuolema.

Myöhemmin sairaus pääsi koristekasvien mukana Brittein saarille. Siellä se siirtyi lehtipuista japaninlehtikuusikoihin, joissa se saa aikaan karmeaa jälkeä.


Lepällä on samansukuinen taudinaiheuttaja, joka Hantulan mukaan piileksi ainakin yhdessä Suomessa myydyssä taimierässä. Hänen kollegansa sattui ostamaan saastuneen taimen. Ei tiedetä, onko tuholainen lähtenyt leviämään vai onko se paleltunut pohjoisessa ilmastossa.

Tähän asti ehkä juuri kylmyys on ollut Suomen pelastus. Täällä on Euroopan maista vähiten metsäpuiden tauteja, paljastui Alberto Santinin johtamassa tutkimuksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Kasvit
 • Kasvitaudit
 • Arja Kivipelto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  5. 5

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  6. 6

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  7. 7

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  8. 8

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  9. 9

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää