Valikko
Tiede

Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

Itseään etsivät parikymppiset miehet löytävät jihadistisesta kaveriporukasta merkityksen elämälleen.

Miehet ajavat pakettiautolla kadulla kävelevien ihmisten päälle tappaen ja vammauttaen. Sitten he astuvat ulos autosta ja jatkavat veritöitä veitsillä.

Kuka kumma tekee tällaista? Sodassa ammutaan puolin ja toisin, mutta terroristi iskee silmittömästi viattomiin ihmisiin. Edes lapset eivät säästy.

Väkivallan oikeuttaminen ei ole koskaan ollut kovin mutkikasta, muistuttaa terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

Ihmisen tappaminen on aivan poikkeuksellinen teko, mutta tekijä löytää aina perustelun, joka antaa sille oikeutuksen hänen omissa silmissään.

”Olennaista on esittää, että ­teot eivät mitenkään poikkea moraalisesti siitä, mitä vihollinen tekee. Tyypillistä on myös väittää, että väkivallalla voidaan estää jotain vielä vakavampaa”, Malkki sanoo.

Vaikka terrorismi vaikuttaa hulluudelta, se ei sitä kliinisessä mielessä ole. Mielenterveyden häiriöitä ei löydy terroristeilta enempää kuin muilta ihmisiltä.

Muutaman vuoden takaisen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan vain seitsemällä prosentilla siellä kiinni jääneistä jihadisteista oli ollut mielenterveysongelmia.

Terroristin uralle ryhtyneet eivät erotu muutenkaan psykologiselta profiililtaan muista. Mikään persoonallisuuden piirre tai niiden kokoelma ei näytä yhdistävän heitä.

Selitystä haetaan usein yhteiskunnallisista epäkohdista ja syrjäytymisestä, mutta sekin osuu oikeaan vain osittain. Yhteiskunnan eriarvoisuus, köyhyys ja työttömyys eivät tilastojen valossa lisää terrorismia.

”Syrjäytyminen ei itsessään tuota terrorismia. Se voi kuitenkin tuottaa kokemuksia, jotka lisäävät terroristien tarjoaman tarinan vetovoimaa”, Malkki selittää.

Vääryyden tai epäoikeudenmukaisuuden kokemus ruokkii useimpia terroritekoja. Se ei silti vielä riitä. Vääryyden kokemus voisi hyvin johtaa johonkin muuhun kuin väkivaltaan, vaikkapa lailliseen poliittiseen toimintaan.

Nyt kuvaan astuvat uskonto ja siitä tehdyt tulkinnat. Mitään puhdasta uskontoa ei ole, vaan se elää tulkinnoista. Niillä voidaan perustella väkivaltaa.

”Toiminnassa pitää olla kertomus, joka antaa asioille merkityksen ja väkivallalle oikeutuksen. Sellaisen salafijihadistinen ajattelu tarjoaa. Se on ilman muuta välttämätön osa ilmiötä”, Malkki sanoo.

Salafijihadismi tarkoittaa pyhää sotaa, jonka tavoitteena on paluu alkuperäiseksi katsottuun islamiin. Tässä tarinassa länsi on sodassa muslimeja vastaan, ja tätä tarinaa on tarjolla yllin kyllin internetissä.

Joihinkin tarina uppoaa. Kysyntää synnyttävät omassa arjessa koetut vääryydet, samastuminen globaalin islamilaisen yhteisön eli umman vastoinkäymisiin sekä vieraantumisen, merkityksettömyyden ja identiteetti­kriisin kokemukset.

Tutkimusten mukaan jotkut toisen sukupolven muslimitaustaiset maahanmuuttajat kokevat vaikeaksi löytää paikkaansa perinteisen yhteisön ja ympäröivän länsimaisen kulttuurin puristuksissa.

Perinteiset uskonnolliset auktoriteetit, kuten imaamit, eivät nuorten muslimien mielestä välttämättä ymmärrä heidän tarpeitaan. Tässä tilanteessa globaalin radikaalin islamin sanoma voi alkaa puhutella.

”Koko jihadismista iso osa on merkityksen hakemista omalle elämälle ja roolin hakemista maailmassa”, Malkki sanoo.

Radikaalista ajattelusta on vielä matkaa toimintaan. Vain pieni osa ideologisesti radikalisoituneista ryhtyy tekemään terrori-iskuja. Yhden arvion mukaan tekoihin etenee yksi sadasta.

Myös terrorismin hillinnässä on tärkeää tehdä ero radikaalien ajatusten ja väkivaltaisten tekojen välillä, muistuttavat terrorismin psykologiaa tutkineet Clark McCauley ja Sophia Moskalenko. Ajatteluun on vaikutettava toisin keinoin kuin tekoihin.

Kovat otteet pelkän ajattelun perusteella saattavat kiihottaa useampia ihmisiä ylittämään kynnyksen ja ryhtyvät tekoihin. Tätä terroristijärjestöt tavoittelevatkin.

Radikalisoituminen on lähes poikkeuksetta sosiaalinen tapahtuma.

Ani harva ryhtyy suunnittelemaan terroritekoja vain katsottuaan itsekseen internetistä iskuihin yllyttäviä saarnaajia.

Jihadistisiin ympyröihin päädytään usein kaverin, sukulaisen tai tuttavan kautta. Erään arvion mukaan kolmella neljästä on linkkinä kaveri.

Ajattelukin radikalisoituu ja kypsyy usein porukan jäsenenä. Niin oli laita Pohjois-Irlannin itsenäisyyden puolesta iskuja tehneessä IRA:ssa, ja niin on nykyisissä jihadistisissa liikkeissä.

Eikä ideologian kanssa olla niin tarkkoja: islamin nimiin vannovista jihadnuorista moni tuntee uskontoaan huonosti.

Porukka tarjoaa paitsi ideologista vahvistusta myös toveruutta. Yhdysvaltalais-ranskalaisen antropologin Scott Atranin mukaan nykyterroristit ovat tyypillisesti itseään etsiviä parikymppisiä miehiä, jotka ovat löytäneet jihadistisesta kaverijoukosta merkityksen elämälleen.

Taistelutovereiden ryhmää yhdistää omistautuminen pyhälle päämäärälle, jossa yksilöiden identiteetit sulautuvat joukon identiteettiin. Tarjolla on sankaruutta ja statusta, jota ei tavallisesta elämästä hevin löydä.

”Iso osa terroristeista on yltiöpäisiä romantikkoja. Utopiat siitä, mihin maailman tulisi mennä, ovat suuria ja idealistisia. Toimintaa ajaa ajatus, että ollaan tekemässä historiaa ja työskentelemässä jonkin hienon päämäärän eteen. On hienompaa taistella muslimien puolesta kuin ryöstää nakkikioski”, Malkki kuvaa.

Entinen IRA-terroristi Eamon Collins kuvasi kokemustaan muistelmateoksessa Killing Rage: ”Elin jokaisen päivän voimakkaan valppauden tilassa. Kaikki mitä tein, oli se miten arkipäiväistä tahansa, saattoi tuntua merkitykselliseltä.”

Tutkimusten perusteella on mahdotonta ennustaa aukottomasti, kenestä tulee terroristi. Tutkijat voivat osoittaa vain joitain tyypillisiä piirteitä, joita voi esiintyä radikalisoitumisen taustalla. Siksi terrorismin ehkäisy ei ole yksinkertaista.

Yhteiskunnan ja poliittisen järjestelmän kyky tarjota osallisuutta ja kanavoida erilaisia intressejä voi suojata terrorismilta. Sekin auttaa, jos luottamus poliisiin on kunnossa.

Täsmäkeinoja terrorismin ennaltaehkäisyyn ja lopettamiseen ei ole. Kenties tehokkain yksittäinen toimi terrorismin hiivuttamiseksi on tarjota ulospääsy niille, jotka haluavat irtautua toiminnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Terrorismi
 • Mikko Puttonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Monet kansanedustajat haluavat tehdä kellojen siirtelystä lopun – ”Kesäaika voi tappaa”

  7. 7

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  8. 8

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää