Valikko
Tiede

Suomen suosituin rikkamyrkky glyfosaatti yritetään kieltää – tutkimukset eivät anna aihetta syöpähuoleen

Miljoona eurooppalaista kannattaa glyfosaatin kieltämistä kansalaisaloitteessa. Taustalla on hataria syöpätutkimuksia ja epäluuloa muuntogeenisiä viljelykasveja kohtaan.

Kasvintorjunta-aine glyfosaatin käyttö Helsingin puistoissa huolettaa joitakin kaupungin asukkaita, kertoi HS taannoin. Se on Suomen eniten käytetty rikkamyrkky.

Huolen taustalla ovat ristiriitaiset lausunnot siitä, aiheuttaako glyfosaatti syöpää vai ei.

Viimeisimmän sanan syöpäkeskusteluun sanoi EU:n kemikaalivirasto (Echa) keväällä.

Sen mukaan ei ole aihetta epäillä, että glyfosaatti aiheuttaisi syöpää sitä työkseen ruiskuttaville ihmisille, kuten maanviljelijöille.

Samaa totesi toissa vuonna EU:n ruokaturvallisuuden viranomainen Efsa. Se puntaroi, etteivät viljelmiltä elintarvikkeisiin päätyvät glyfosaattijäämät aiheuta ruokailijoille syöpää.

Eurooppalaiset asiantuntijoiden lausunnot vaikuttavat ristiriitaisilta Maailman terveysjärjestön kannan kanssa. Sen syöpätutkimuksen instituutti IARC totesi vuonna 2015, että glyfosaatti on todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttava aine.

Lausunnoissa ei ole ristiriitaa. IARC arvioi vain aineen syöpävaarallisuutta. Se ei ota kantaa siihen, miten suurina annoksina ainetta täytyy nauttia, jotta riski toteutuu. Glyfosaatin kanssa saman luokituksen on saanut esimerkiksi punainen liha.

Eurooppalaiset tahot huomioivat annoskoon. Ne arvioivat, miten todennäköisesti glyfosaatti lisää syöpäriskiä pitoisuuksina, jollaisina sitä saavat myrkkyä ruiskuttavat viljelijät ja heidän tuotteitaan syövät kuluttajat.

Tämä ei riittänyt vakuuttamaan eurooppalaisia.

Yli miljoona EU-kansalaista allekirjoitti glyfosaatin kieltämistä vaativan kansalaisaloitteen kesäkuun puoliväliin mennessä.

Aloite siirtyy EU-parlamentin käsittelyyn.

Europarlamentti käsitteli glyfosaattia viimeksi vuosi sitten, kun unionin myrkylle myöntämä myyntilupa umpeutui. Jäsenmaiden enemmistö vastusti luvan jatkamista. Esitetyn 15 vuoden sijaan lupaa päätettiin jatkaa vain puolellatoista vuodella.

Asia joudutaan ratkaisemaan uudestaan vuoden lopulla. Suomalaisista mepeistä glyfosaattikieltoa ovat ajaneet äänekkäimmin Heidi Hautala (vihr) ja Sirpa Pietikäinen (kok).

Hautala arvostelee eurooppalaisia viranomaisia siitä, että ne ovat arvioissaan hyödyntäneet glyfosaatin valmistajien teettämiä tutkimuksia, jotka eivät ole julkisia.

Parlamentaarikot eivät ole voineet tutustua alkuperäisiin tutkimusraportteihin kokonaisuudessaan. IARC:n raporttia puolestaan on arvosteltu päinvastaisesta menettelystä. Se hyödyntää vain julkisesti saatavilla olevia tutkimuksia.

Näin glyfosaattityöryhmän puheenjohtaja Aaron Blair ei maininnut kollegoilleen mittavasta mutta vielä julkaisemattomasta tutkimusaineistosta, jota hän itse keräsi Yhdysvaltain syöväntutkimusinstituutin hankkeessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan aineisto osoittaa, ettei glyfosaatti aiheuta syöpää. Arvostelijat epäilevät Blairin viivyttäneen tutkimuksen julkaisemista tahallaan.

Syöpäepäilyt liittyvät pääasiassa eläinkokeisiin.

Koe-eläimille on osassa tutkimuksista kehittynyt hieman tavallista useammin kasvaimia, kun niiden rehussa on ollut 0,1–3 prosenttia glyfosaattia.

Nämä pitoisuudet ovat hurjia. Kaksiprosenttista rehua syövä rotta tai hiiri saa glyfosaattia melkein gramman vuorokaudessa painokiloa kohden.

Tällä annostuksella 70-kiloinen ihminen lusikoisi väkevintä Suomessa myytävää, 72-prosenttista glyfosaattivalmistetta kilon paketin puolessatoista viikossa.

Kaikissa eläinkokeissa suuretkaan glyfosaattiannokset eivät ole lisänneet syöpää.

Ihmisillä aineen syöpäriskiä on selvitetty tutkimalla glyfosaattia ruiskuttaneita henkilöitä – käytännössä maanviljelijöitä.

Samoja ruiskuttajia on seurattu vuosia, ja heitä on verrattu glyfosaattia käyttämättömään kontrolliryhmään. Tulosten mukaan ruiskuttajilla ei esiinny syöpää sen enempää kuin muullakaan väestöllä.

Epäilyksiä on herännyt niin kutsutuissa tapaus-verrokkitutkimuksissa.

Niissä syöpään sairastuneille etsitään heitä mahdollisimman hyvin vastaava verrokkihenkilö. Syövän syytä etsitään kysymällä molemmilta, mille kaikelle he ovat elämänsä aika altistuneet ja kuinka usein.

Muutamassa tutkimuksessa näytti siltä, että glyfosaatille altistuneilla on hieman muita suurempi riski sairastua non­Hodkingin lymfoomaan. Se on harvinainen imukudoskasvain.

Koeasetelman heikkous on, että tulokset ovat muistinvaraisia. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa syöpään sairastuneet muistivat muita useammin tilanteita, joissa he olivat altistuneet dioksiineille.

”Tämän perusteella dioksiini vaikutti syöpäriskiltä, mutta kun mittasimme dioksiinipitoisuuden näistä ihmisistä, yhteyttä ei ollutkaan”, selittää THL:n emeritusprofessori Jouko Tuomisto.

Glyfosaatin yhteys syöpään on jäänyt tutkimuksissa välillä niin heikoksi, että jo parin koehenkilön väärä muistikuva olisi voinut muuttaa tulosta. Kaikissa verrokkitutkimuksissa yhteyttä ei edes näy.

Epäluulo glyfosaattia kohtaan nivoutuu sen 1970-luvulla patentoineeseen yhdysvaltalaiseen Monsanto-yhtiöön.

Monsanto kuumentaa tunteita, sillä yhtiön kuningaskeksintö olivat glyfosaattia sietävät, geenimuunnellut viljelylajikkeet. Yleensä glyfosaatti tappaa kaikki kasvit, joiden lehdille sitä pirskahtaa. Gm-viljelmille glyfosaattia voidaan ruiskuttaa myös kasvukauden aikana.

Euroopassa gm-viljoja on markkinoilla vain yksi, Monsanton tuottama maissi. Sitä viljellään lähinnä Espanjassa.

Suomalaisessa viljelyssä glyfosaatin tärkein käyttökohde on suorakylvö.

Siinä viljelijä säästyy kyntämiseltä ja äestämiseltä, kun hän hävittää rikkakasvit sadonkorjuun jälkeen glyfosaatilla.

Laimeaa glyfosaattiliuosta voidaan ruiskuttaa pellolle myös kasvuvaiheessa, jotta viljan pituuskasvu loppuu ennen aikojaan. Tällaista pakkotuleennutettua viljaa ei Suomessa saa tuottaa ihmisten ravinnoksi.

Kotipuutarhoissakin glyfosaatilla niitetään rikkakasveja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tosin rajoitti sen myyntiä kuluttajille toissa vuonna.

Syynä ei ollut epäily glyfosaatin syöpäriskistä vaan se, että varomattomassa käytössä aine voi vahingoittaa silmiä.

Vaikka todisteet glyfosaatin syöpävaarallisuudesta ovat hataria, sen kieltoa ajetaan todennäköisesti jatkossa muista syistä.

Tutkimusprofessori Kari Saikkonen Luonnonvarakeskuksesta ja Turun yli­opiston lehtori Irma Saloniemi penäsivät pari vuotta sitten tarkempaa tutkimusta siitä, miten aine hajoaa ja kertyy maaperään.

Teoriassa se voi lisätä vesistöjen fosforikuormaa, koska se sitoutuu maassa samoihin partikkeleihin kuin fosforikin.

Kaksikko muistuttaa, että glyfosaatin mahdollisia vaikutuksia mikrobistoon esimerkiksi maaperässä ja tuotanto­eläinten suolistossa on tutkittu vähän.

”Uskon, että glyfosaatin vastustus on pohjimmiltaan gm-vastustusta”, Tuomisto pohtii.

Mikäli EU kieltää glyfosaatin käytön alueellaan, ei tänne synny markkinoita sitä sietäville gm-kasveille.

Fakta

Globaali myrkky


 Glyfosaatin toi alun perin markkinoille Monsanto kauppanimellä Roundup. Patentti raukesi vuosituhannen taitteessa, ja nyt valmistajia on 20 maassa.

 Aineen teho perustuu sen kykyyn lamauttaa kasvien proteiinisynteesi, tarkemmin ottaen aromaattisten aminohappojen tuotanto.

 Eläimet eivät tuota näitä aminohappoja itse, vaan saavat ne valmiina ravinnostaan. Siksi glyfosaatti ei sotke ihmisten tai esimerkiksi hyönteisten proteiinisynteesiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kemikaalit
 • Torjunta-aineet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  7. 7

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ainakin 17 kuollut kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa
  3. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  4. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  5. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  6. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  7. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  8. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  9. Tunti sitten
  10. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  11. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  12. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  13. Näytä lisää