Tiede

Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

Liikunnan ilo ja tärkeys ohjelmoitiin aivoihin jo ihmisen lajinkehityksessä, psykiatri ja tietokirjailija Anders Hansen sanoo.

Kun puhuu Anders Hansenin kanssa, levottomuus jaloissa kasvaa. Ne haluavat juoksemaan.

Niin hyvin ruotsalainen psy­kiatri ja lääketieteen tietokirjailija Hansen vakuuttaa, miksi meidän aivomme tahtovat liikettä.

Luultavasti tunne levisi kuin ärhäkkä virus taannoin hänen pitämänsä Ted X -luennon yleisössä. Englanninkielisen esityksen voi katsoa Youtubesta.

Tekee mieli kuvitella, että kuulijat hajaantuivat luennon jälkeen tahoilleen ja kaivoivat lenkkarit, jalkapallon tai tennismailan kaapista ja ampaisivat urheilemaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hansenin sanoma kuuluu: juokse aivojesi edestä.

Sanomaa levittääkseen hän on kirjoittanut kirjan Aivovoimaa. Se ilmestyy huomenna torstaina Atenan kustantamana.

Liikunnan ilo ja tärkeys ohjelmoitiin aivoihin Hansenin mukaan jo ammoin lajinkehityksen historiassa.

Savanneilla eläneet esivanhempamme eivät ”harrastaneet” liikuntaa, Hansen muistuttaa. Se oli heille elinehto.

”Saamme mielihyvää liikunnasta luultavasti siksi, että esi-isämme juoksivat pyydystääkseen ruokaa, paetakseen tai etsiäk­seen uusia elinalueita. Kaikki nämä asiat edistivät ihmisten eloonjäämistä”, Hansen selittää.

”Aivot antavat meille dopamiinia niistä asioista, jotka parantavat eloonjäämistä, jotta tekisimme niitä lisää. Tästä mekanismista ammennamme yhä. Kun menemme lenkille, aivot ajattelevat, että edistämme eloon­jäämistämme. Siksi tunnemme mielihyvää.”

Mielihyvää rehkimisestä pururadalla? Aivan oikein.

Niin sanottu juoksijan taivas on yksi asia. Tämän euforisen olotilan voi saavuttaa pitkällä lenkillä, kun keho alkaa pumpata omia ”huumeitaan” endorfiinia ja endokannabinoideja.

Toinen asia on se, että vaikka juoksijan taivas jäisi tavoittamatta, kuntoilu karkottaa eri tutkimusten mukaan ahdistusta ja masennusta.

Aivot kannustavat liikkujaa paremmalla mielialalla.

Esi-isämme liikkuivat luonnostaan paljon enemmän kuin keskiverto länsimaalainen toimistoihminen.

Viitteitä määrästä antavat nykyiset metsästäjä-keräilijät.

Hansen kertoo Tansaniassa asuvista hadzoista, jotka elävät jotakuinkin samaan tapaan kuin esivanhemmat muinoin.

Hadzamiehet kulkevat askelmittareiden mukaan keskimäärin kahdeksasta kymmeneen kilometriä joka päivä, naiset hiukan vähemmän.

Miesten päivittäinen kulku vastaa 11 000–14 000 askelta.

Eurooppalaiset ja amerikkalaiset jäävät puoleen hadzakansasta. Keskimäärin taivallamme päivittäin vain 6 000–7 000 askelta.

Aivomme ovat kuitenkin peräisin aikakaudelta, jolloin lajimme oli alati liikkeessä.

Hansenin mukaan evoluution näkökulma tekee ymmärrettäväksi viime vuosina saadut lukuisat tutkimustulokset, jotka osoittavat liikunnan hyödyt aivoille.

Hikitreeni torjuu aivoja nakertavaa stressiä ja kohentaa mieli­alaa. Se myös parantaa muistia, oppimista ja keskittymistä. Jopa luovuuden portit aukeavat liikunnalla.

Hansen esittelee Stanfordin yliopiston tutkijoiden kokeita. Niissä osa koehenkilöistä teki luovuutta mittaavia testejä kävellen tai kävelyn jälkeen, osa vain aloillaan ollen.

Koehenkilöiden piti keksiä mahdollisimman monia uusia käyttötarkoituksia tavallisille esineille, kuten lyijykynälle tai avaimelle.

Kävellen tai kävelyn jälkeen ideat pulppusivat paljon vuolaammin kuin vain paikallaan istuen.

Keskimäärin tulos parani jopa 60 prosenttia.

”Jos keksittäisiin pilleri, joka pystyy parantamaan luovuutta 60 prosentilla, sitä markkinoitaisiin kiivaasti. Kaikki tietäisivät siitä ja kaikki ihmiset luovilla aloilla söisivät niitä.”

Luovuutta enemmän on tutkittu liikunnan vaikutusta muistiin ja oppimiseen. Näyttö on vahvaa ja monipuolista.

Eläinkokeissa on osoitettu, että liikunta lisää uusien aivosolujen muodostumista aivojen muistikeskuksessa hippokampuksessa.

Eläviltä ihmisiltä aivosoluja ei voi laskea. Hippokampuksen kokoa pystyy kuitenkin mittamaan magneettikuvauksella.

Niin tekivät yhdysvaltalaiset tutkijat, joiden löydöistä Hansen kertoo. Tutkimusryhmä magneettikuvasi 120 koehenkilön hippokampuksen tutkimuksen alkajaisiksi ja vuosi tämän jälkeen.

Osallistujista puolet harrasti vuoden ajan kuntoliikuntaa kävelemällä reippaasti 40 minuuttia kolme kertaa viikossa. Toinen puolikas teki vastaavan ajan levollisia, sykettä nostamattomia liikuntasuorituksia, kuten venyttelyä.

Normaalisti hippokampus hieman kutistuu iän mukana. Niin kävi myös tutkimuksen venyttelijöille.

Sen sijaan kuntoiluryhmässä hippokampus kasvoi kaksi prosenttia suuremmaksi. Muistikeskus käytännössä nuoreni kahdella vuodella.

Mitä enemmän kunto oli kohentunut, sitä muhkeammaksi hippokampus oli kasvanut.

Liikunta näytti lietsoneen niin sanotun aivoperäisen hermokasvutekijän bdnf:n eritystä. Se taas kiihdyttää uusien hermo­solujen tehtailua.

Myös muistamisen ja oppimisen hyödyt selittyvät Hansenin mukaan esivanhempien elinoloilla.

”Kun esivanhempamme olivat liikkeellä ja metsästivät, he aistivat uusia asioita ympärillään. Aivojen kannatti parantaa muistia, koska uutta informaa­tiota tuli sisään. Jos vain istui paikallaan, aivot tulkitsivat, että mitään uutta ei tapahdu eikä muistamista tarvitse voimistaa.”

Nykyään helposti ajattelemme, että liikunta on yksi valinnainen harrastus muiden joukossa. Hansenin mielestä näin ei ole.

”Emme voi päättää olla harjoittamatta liikuntaa, jos haluamme­ olla toimintakykyisiä. Meidän piti liikkua selviy­tyäksemme, ja se on muovannut aivojamme.”

Aivojen hellintään on tarjolla myös vaihtoehtoja, kuten joogaa tai meditaatiota.

Hansenin mielestä niitä voi harrastaa lisäksi, mutta niillä ei kannata korvata liikuntaa, sillä kuntoilu auttaa aivoja enemmän.

”Syy on se, että esi-isämme olisivat kuolleet, jos he eivät olisi liikkuneet. Ilman joogaa tai meditointia olisimme selvinneet hengissä.”

Pään parhaaksi ei tarvitse rehkiä ylettömästi.

Maksimaalisen hyödyn aivoille saa jo siitä, kun juoksee kolmen vartin lenkin kolme kertaa viikossa.

Muukin sykettä nostava liikunta tehoaa, kuten uinti ja pyöräily.

Hansen ei itse ole varsinainen himourheilija. Hän käy pelaamassa jalkapalloa ja tennistä muutaman kerran viikossa.

”En juokse maratoneja enkä pitkiä lenkkejä. Teen vain sen, mikä tuntuu hyvältä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aivotutkimus
 • Tiede
 • Liikunta
 • aivot
 • Mikko Puttonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  8. 8

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon keskiosia – useiden kymmenien kerrotaan kuolleen, järistys runnoi taloja myös miljoonakaupunki Méxicossa

  10. 10

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  4. 4

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää