Tiede

Tämä keksintö saattaa vielä muuttaa maailmaa kuin internet – ”Lohkoketju voi automatisoida töitä, joita pomot tekevät”, visioivat tutkijat

Lohkoketju on kuin hajautettu tilikirja usealla tietokoneella. Sen avulla kaupankäyntiin voidaan luoda luottamusta silloinkin, kun sitä ei muuten ole.

Sähköä, ihan itse tuotettua sähköä. Sitä on kertynyt yli omien tarpeiden.

Haluat myös myydä sitä itse. Samalla pitäisit kirjaa myynnistä. Vaikeaa?

Ehkä vielä, mutta se onnistuu lähivuosina helposti. Näin sanovat ihmiset, jotka tuntevat lohkoketjun ja sen tekniikat.

Lohkoketju on laskentaohjelmalla tehty tietokanta, joka kulkee tietyn tuotteen mukana koko sen elinkaaren ajan. Sen nerokkuus piilee siinä, että tuotteen tietoja ei voi peukaloida jälkikäteen. Muut tietokantaa tarkastelevat huomaisivat sen saman tien.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämä lisää kaupanteon luotettavuutta, jos haluat esimerkiksi myydä sähköä tai ostaa sitä tuntemattomalta pellepelottomalta.

New Yorkin Brooklynissa asukkaat jo myyvät aurinkoenergiaa lohkoketjujen avulla. Aurinko­paneelin omistaja kirjaa lohkoketjuun tietokoneelle, kuinka paljon energiaa hän voisi myydä.

Sieltä sen voi ostaa kuka tahansa, esimerkiksi naapuri. Myös hänen ostonsa kirjautuu ja päivittyy heti lohkoketjuun. Isoja energiayhtiöitä ei tarvita tähän väliin.

Koska kaikki tiedot kirjautuvat koko ajan, voi ohjelmaan ja kaupankäyntiin luottaa.

”Haluamme osoittaa, että tämä tekniikka on helppoa. Jokainen voi käyttää lohkoketjua”, sanoo Jemma Green New Scientist -lehdelle. Hän kehittää aurinko­energialle lohkoketjua Austra­liassa, aurinkoisessa Busseltonin kaupungissa.

Asiantuntijat sanovat, että lohkoketju voi muuttaa maailmaa kuin internet.

Se on kuin avoin sähköinen tilikirja, jolla voi seurata vaikka tuotteen vaihdantaa ja elinkaarta. Tilikirja kulkee mukana henkilöltä toiselle, olipa kyseessä digitoitu tai esineellinen tuote.

Energian osto ja myynti ovat vain yksi esimerkki lohkoketjujen mahdollisista sovelluksista. Se tuntuu sopivan kaikkeen vaihdantaan: raportit, todistukset, potilaan hoitohistoria, reseptit, kontin kulkuhistoria, teostomaksut, todistus hampurilaisen alkuperästä, arvopapereiden ja asuntojen kauppa.

Kaikki tuo lohkoketjuttuu tietokoneen muistiin luotettavasti reaaliajassa, kunhan vaihdannan voi ilmaista koodilla.

”Lohkoketju on kuin palapelin rakentamista, jossa jokainen palapelin pala vaikuttaa heti toiseen”, kuvaa osuvasti lohkoketjua toimittaja Niclas Storås Tietoviikko-lehdessä.

Lohkoketju muodostaa läpinäkyvän ja avoimen tietokannan, joka on hajautettu eri tietokoneille.

”Lohkot liitetään toisiinsa laskentaohjelmalla, algoritmilla. Sitä sanotaan konsensusalgoritmiksi”, kertoo lohkoketjuja seurannut erikoistutkija Kimmo Halunen Teknologian tutkimuskeskuksesta VTT:stä.

Algoritmi tuottaa sekalaisen merkkijonon uuden lohkon tunnisteeksi. Jos jonon yksikin merkki muuttuisi, vaikuttaisi se heti lohkoketjun seuraaviin lohkoihin. Tunniste muuttuisi, eikä se edes onnistu. Näin dokumenttia tarkistetaan koko ajan.

Periaatteessa lohkoketju on kuin jalostettu ja digitoitu kahdenkertaisen kirjanpidon muoto. Sen keksijäksi on nimetty venetsialainen Luca Paciolin, tai ainakin hän kertoi tästä vene­tsialaisten kauppiaiden tavasta kirjassaan 1494.

Kahdenkertainen kirjanpito vaikutti ratkaisevasti siihen, että yrityksien tilinpitoon yhä luotetaan.

Esineiden internetin arkistuessa 2020-luvulla lohkoketju yleistyy väistämättä. IBM ja Samsung kokeilevat, kuinka uudet laitteet liitetään lohkoketjuun.

Pesukone esimerkiksi sopii huollosta ja pesuaineista itse. Tieto kirjautuu esineen tietokantaan.

Voikin kysyä, mihin lohkoketju ei sopisi, jos kaikki digitoituu.

”Kaikki se, mihin vaaditaan todistus paperilla, voidaan korvata digitaalisesti lohkoketjulla”, sanoo brittiläisen pankin Barclayn suunnittelija Derek White.

Lohkoketju tukeutuu tietokoneisiin ja internetiin. Se voisi ratkaista luottamuksen ongelman ilman välikäsiä. Yleensä riitoihin on kautta historian tarvittu asianajajia ja edusmiehiä – tai kättä pidempää.

”Automaatio on perinteisesti korvannut töitä, joita työläiset tekevät. Lohkoketju voi automatisoida töitä, joita pomot tekevät”, maalailee Stephen Tual lohkoketjuja suunnittelevasta Ethereum-yhtiöstä.

Lohkoketju mahdollistaa älykkään sopimuksen ilman välikäsiä. Sen ehdot ovat osa koodia, koko ketjussa. Tämä lisää luottamusta vaihdannassa. Lohkoketju lisää läpinäkyvyyttä ja vähentää tilityksiä sekä välitykseen kuluvaa aikaa.

Ongelmia tulee varmasti. Tutkija Halunen kirjaa niitä.

”Suurimpien julkisten ja avointen lohkoketjujen varmistukseen kuluu liikaa aikaa ja energiaa. Se ei mahdollista isoa vaihdannan määrää, vaikkapa sellaista kuin luottokorteilla on nykyään”, sanoo Halunen.

”Jos esimerkiksi jokainen älylaite liittäisi lohkoketjuun merkintöjä vaihdannasta, eivät nykyiset lohkoketjut pysty käsittelemään niin paljoa dataa. Näin käy esimerkiksi esineiden internetin kokoluokassa.”

Siksi Halusen mukaan nyt on kiinnostusta suljetumpia lohkoketjuja kohtaan. Se on yksi keino ratkaista isoon kokoon liittyviä ongelmia.

Lohkoketjun data on tällöin vain sovittujen osapuolten käytössä. Esimerkiksi finanssilaitoksilla on yhteinen lohkoketju R3 Corda.

Idea pohjautuukin alun perin rahatalouteen. Lohkoketju on krypotoraha bitcoinin perusta (HS 15. elokuuta).

Myös bitcoin tarvitsee nykyisellä mittapuulla paljon tietokoneiden laskentavoimaa ja muistia. Jo se rajoittaa sen leviämistä yleisenä maksuvälineenä.

”Lohkoketju on melko tehoton tapa tallentaa tietoa. Siinä tarvitaan paljon laskutehoa ja sähköä”, Halunen sanoo.

Tähän on Halusen mukaan ratkaisuja. Lohkoketju voisi esimerkiksi arkistoida osia itsestään.

”Lohkoketjut lisäävät myös sähkönkulutusta”, sanoo myös Sitran asiantuntija Vesa-Matti Lahti.

Lohkoketjut vaativatkin hänen mielestään vielä hiomista. Hän haluaisi nähdä ne myös uuden yhteisöllisen talouden työkaluina.

Pankit eivät katso lohkoketjun yleistymistä sivusta. Niiden on väitetty jopa jarruttelevan uudenlaisen luottamuksen eli lohkoketjujen rakentamista varjellakseen pankkisalaisuutta.

Fakta

Lohkoketju on tietokoneen sähköinen tilikirja


 Tietokoneen lohkoketjussa on avoin ja läpinäkyvä tietokanta. Se kulkee aina tuotteen mukana.

 Jos tietoja yrittää muuttaa, muut lohkoketjussa huomaavat sen. Siksi huijaukset ovat vaikeita. Näin lohkoketju lisää sopimusten, kaupan tai vaihdannan luotettavuutta.

 Lohko liitetään edelliseen laskentaohjelmalla, algoritmilla. Kaikki lohkoketjun tiedot on hajautettu eri tietokoneille.

Fakta

Näin lohkoketjuja käytetään


 Kouvolan kaupunki rakentaa lohkoketjuista junarahdin älykästä seurantaa. Kontit voivat itsenäisesti neuvotella keskenään parhaasta reitistä.

 Tekijänoikeusjärjestö Teosto on kehittänyt lohkoketjujen avulla ohjelmaa, jolla maksut musiikintekijöille voisivat siirtyä päivissä tai viikoissa. Keikkamobiili-palvelussa muusikot voivat lähettää keikkojensa ja konserttiensa tiedot nopeasti Teostolle.

 Ruotsin maanmittauslaitos Lantmäteriet testaa, voiko lohkoketjun avulla rekisteröidä kaiken maanomistuksen. Honduras harkitsee samaa.

 Viron hallitus aikoo perustaa hallintonsa lohkoketjuihin. Hallitus lohkoketjuttaa valtion asiakirjat. Ne ovat koko ajan läpinäkyviä kaikelle kansalle.

 Maailmalla Everledger-palvelu rakentaa lohkoketjun avulla tietokantaa arvokkaiden timanttien alkuperästä ja niiden liikkeistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lohkoketju
 • Tietotekniikka
 • Tiede
 • Algoritmi
 • digitointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  8. 8

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Vekkulan lopettaminen aiheutti palautevyöryn – Linnanmäki saanut yli 800 ideaa uutta laitetta varten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump julisti hirmumyrskyn jyräämän Puerto Ricon katastrofialueeksi – sitten murtui vielä pato
  3. Ratkaisija Tallberg koki tunteenpurkauksen IFK:ta vastaan: ”On se aina hienoa voittaa täällä”
  4. AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase
  5. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell vaatii tiukkaa ryhtiliikettä – ”Pelimme on ihan hirveää vuoristorataa”
  6. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  7. Tunti sitten
  8. Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät
  9. IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään
  10. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Osassa on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  11. Sipilä vei kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa presidentin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – ”Arvostan Macronin tapaa tarttua toimeen”
  12. Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille
  13. Näytä lisää