Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Liikunta voi ehkäistä aivojen rapautumista ikääntyvällä ihmisellä

Torstai
 
Terhi Liimu / HS
Liikunnasta on hyötyä myös aivojen hyvinvoinnille ihmisen ikääntyessä.
Liikunnasta on hyötyä myös aivojen hyvinvoinnille ihmisen ikääntyessä. Kuva: Terhi Liimu / HS

Ikääntyvän ihmisen aivot kutistuvat, ja surkastuminen voi olla yhteydessä kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen ja dementiariskin lisääntymiseen. Liikunta voi hillitä kognitiivisten kykyjen alenemista, ilmenee neurologisesta tutkimuksesta, joka on tehty Neurologian Akatemiassa Yhdysvalloissa.

Tutkimuksessa oli mukana 1 500 ihmistä, jotka olivat noin 40-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Heillä ei ollut dementiaa tai sydänsairauksia. Heitä testattiin juoksumattotestillä. Samat ihmiset testattiin kaksikymmentä vuotta myöhemmin, ja heidän aivonsa tutkittiin. Juoksumattotestissä huonommin pärjänneillä ihmisillä oli pienemmät aivot kuin hyvin pärjänneillä.

Juoksumattotestissä mitattiin, kuinka kauan testattava pystyi juoksemaan ennen kuin hänen sykkeensä saavutti tietyn tason.

Tutkimuksen mukaan hyvä kunto on tärkeä tekijä, kun ehkäistään aivojen vanhenemista. Tulos on on erityisen tärkeä ihmisille, joilla on sydänsairauksia tai riski sydänsairauksiin, koska heillä on jopa vielä suurempi yhteys kunnon ja aivojen ikääntymisen välillä.

Bostonin yliopiston lääketieteen osaston tutkija Nicole Spartano sanoo uutistoimisto BBC:n haastattelussa, että kuntoa nostava harjoittelu voi vilkastuttaa verenkiertoa ja hapen saantia aivoissa. Parantunut verenkierto voi vaikuttaa aivojen ikääntymiseen ja ehkäistä kognitiivisten kykyjen heikkenemistä myöhäisemmällä iällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat