Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emme kuuntele, mikä ikääntyville itselleen olisi tärkeää, sanoo steineroppeja vanhustentyöhön soveltava Tiina Kuisma

Ihmisten pitää saada elää omannäköistään elämää loppuun asti, Tiina Kuisma sanoo. Hän johtaa projektia, jossa ikäihmiset päättävät itse vanhuudenpäivistään.

Torstai
 
Kukka Mäenpää
Juhani Niiranen / HS
Tiina Kuisma suunnittelee monimuotoisia vanhuspalveluja Orivedelle.
Tiina Kuisma suunnittelee monimuotoisia vanhuspalveluja Orivedelle. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Siitä on kuusi vuotta, kun Tiina Kuisman isä sairastui. Kuisma tiesi, että seuraavat kuukaudet olisivat isän viimeiset. Niinpä hän otti töistä vapaata ja muutti asumaan isänsä luokse.

Niiden kahdeksan yhteisen kuukauden aikana kaikki muu ympärillä pysähtyi. Kiire, joka usein täytti Kuisman elämää, lakkasi. Kuismalle oli tärkeää, että hänen isänsä saisi elää loppuun asti juuri niin kuin haluaisi. Lotrata aamupesulla niin pitkään kuin tarve vaatisi, suihkauttaa partavettä kaulalle kuten ennenkin.

”Isä ei jaksanut enää seisoa, mutta hän toi tuolin hellan ääreen ja opetti, miten sipuli kuullotetaan oikeaoppisesti. Hän sai määrätä, olla oman elämänsä subjekti ja säilyttää itsensä loppuun asti”, Kuisma kertoo.

Niin onnellista loppua ei ole kaikkien vanhusten elämässä. Kuisman tavoitteeksi kuitenkin tuli omannäköinen vanhuus kaikille, ja sitä varten hän kulki mutkikkaan tien.

 

Tiina Kuisma on pohjakoulutukseltaan luokanopettaja. Hänellä oli virka peruskoulussa, mutta urahaaveet eivät tuntuneet tyydyttyneen. Jotain puuttui.

Yliopisto-opinnoissa 70-luvun lopulla oli peruskoulun tavoitteissa keskitytty oppiennätyksiin. Oppimista kiritettiin ja testailtiin. Ekaluokkalaisten piti esimerkiksi oppia lukemaan jouluun mennessä. Koko malli oli ylhäältä ohjattu ja tiukka.

Kuisma oli ollut opettajana viisi vuotta, kun hän löysi steinerpedagogiikan. Steinerpedagogiikka huomioi lapsen yksilöllisen kehityksen, ja se viehätti Kuismaa. Hän oli kiinnittänyt huomiota myös siihen, miten laadukkaita käytettävät materiaalit olivat: liidut olivat mehiläisvahaa, materiaalit luonnonmukaisia.

Häntä kiinnostivat ympäristöasiat ja Rudolf Steinerin kehittämään oppijärjestelmään, antroposofiaan, liittyvä ekologinen ajattelutapa. Hän alkoi opiskella steinerpedagogiikkaa viikonloppukursseilla ja myöhemmin kokopäiväisesti Snellman-korkeakoulussa Jollaksessa.

Valmistumisen jälkeen Kuisma meni töihin steinerkouluun Ruskeasuolle. Hän otti luokan, jota hän opetti yhtäjaksoisesti kahdeksan vuoden ajan, kuten steinerkouluissa on tapana.

Kun luokkakokonaisuus on vedetty, opettajien suositellaan pitävän yksi sapattivuosi, jolloin tehdään jotain aivan muuta. Kuisma kehitti Opetusministeriön rahoittamaa ihmisoikeus- ja rauhankasvatuskonseptia Rauhan asemalle, eikä enää palannut steinerkouluun vaan jäi työskentelemään kansalaisjärjestöihin.

Kaikki muuttui, kun miesystävä yllättäen kuoli.

”Se oli elämäni murroskohta. Olemassaololta tuntui katoavan pohja. Olin menettämässä elämänhaluni”, Kuisma kertoo.

Vaikka Kuismasta tuntui, että hän oli menettänyt puolet sydämestään, tyhjään tilaan alkoi rakentua myös jotain uutta. Hän päätti, että hän tekee lopun elämäänsä asioita, jotka palvelevat hyvää ja helpottavat toisten kärsimystä.

Kuisma päätti opiskella lähihoitajaksi. Hän otti yhteyttä Laajasalossa sijaitsevaa antroposofiseen vanhusten hoivakotiin Sofiaan, siis eräänlaiseen Steiner-hoivakotiin, ja kysyi, olisiko hänen mahdollista tehdä siellä tutkinto oppisopimuksella. Vastausta ei kuulunut.

Viimein tuli soitto, joka ei tarjonnut koulutuspaikkaa vaan hoivakodin johtajuuden.

 

Kuisma oli ollut aikaisemminkin vanhustyössä yliopistoaikoinaan. Hän työskenteli opintojen ohessa kotihoidossa ja tiesi viihtyvänsä vanhojen ihmisten seurassa. Vanhustyö oli silloin erilaista kuin nykyään. Aikaa oli enemmän, ja koko lähtökohta oli kokonaisvaltaisempi. Yhden vanhuksen kotihoiva saattoi kestää puoli päivää. Valmistettiin ruokaa, käytiin ulkoilemassa ja tehtiin kaikkea sitä, mitä vanhus halusi ja tarvitsi.

Työnkuva on sen jälkeen pirstoutunut. Vanhuksen luona käy useita eri henkilöitä, joista yksi käy tuomassa ruoan, toinen lääkkeet. Kolmas siivoaa ja neljäs käy asioilla.

”Vaatii aikaa, että ihmisen kanssa voi olla vuorovaikutuksessa ja kuunnella häntä. Ajan antaminen on olennaisen tärkeää vanhustyössä. Nykyään sitä ei pystytä toteuttamaan.”

Suomalaiset ovat yksi nopeinten ikääntyvistä kansoista Euroopassa. Väestön ikääntyminen on yhteiskuntamme suurimpia haasteita tulevien 20 vuoden aikana. Samaan aikaan teemme sote-uudistusta, joka on suurin yhteiskunnallinen rakennemuutos moneen vuosikymmeneen.

”Kuitenkaan emme kuuntele, mikä ikääntyville itselleen olisi tärkeää”, Kuisma ihmettelee.

Kun Kuisma saattohoiti isäänsä, hänelle valkeni, kuinka tärkeää ihmiselle on säilyttää oma yksilöllisyytensä ja vapaus elää omilla ehdoilla loppuun asti. Entinen steinerkoulun opettaja havainnoi nyt vanhusten elämää ja ammensi opiskelemistaan kasvatusopeista.

Jos vanhusten omat toiveet heidän hoivastaan otettaisiin huomioon, koko yhteiskunta voisi paremmin, Kuisma uskoo. Hoivakoti Sofian kymmenen vuoden työrupeama jäi taakse, ja Kuisma siirtyi toteuttamaan yksilöllistä, vanhusten omien ehtojen mukaista hoitoa Orivedelle.

Kunnassa nimittäin käynnistyi Aunen ja Erkin Koti -säätiön projekti nimeltä Oriveden Aurum, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Sen johtoon Kuisma palkattiin. Projektin tavoitteena on suunnitella Orivedelle monimuotoisia vanhuspalveluja.

Ikäihmiset ovat itse mukana suunnittelussa yhdessä paikallisten toimijoiden ja julkisen sektorin kanssa. He tutkivat paikallista palveluverkostoa, ideoivat sektorirajat ylittävää vanhustyötä, ryhmärakennuttamisen mahdollisuuksia, perhekotihoivamallia ja hoivapalveluiden järjestämistä eettisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla, Kuisma selittää. Tärkeä osa Oriveden Aurumia on, että palvelun vaikutuksia tarkastellaan paitsi vanhuksen hyvinvoinnin, myös ympäröivän yhteiskunnan näkökulmasta.

Kuisman mielestä Suomessa on herätty hieman myöhään miettimään uudenlaisia vanhuspalveluratkaisuja.

”Työ olisi pitänyt aloittaa jo ajat sitten, ja sotessa on hirveä huiske menossa. Jää nähtäväksi, nousevatko pienemmät paikalliset yritykset enää, jos palvelut on kilpailutettu isoille yrityksille.”

Jonkin verran vanhusten yhteisöasumismuotoja on sentään kehitetty. Saarijärvellä on ikäihmisten itsensä rakennuttama yhteisöllinen kerrostalo Omatoimi. Siellä asukkaat huolehtivat yhteisistä tiloista ja siitä, ettei kukaan jää yksin. Kaarinassa taas on perhehoitokylä, jossa vanhukset elävät yhdessä hoitajiensa kanssa. Helsingissä toimivat aktiivisenioreiden Loppukiri ja Kotisatama.

”Niissä kukaan ei paketoi palvelupaketteja ja sano, mitä tarvitset, vaan vanhus päättää itse.”

Kuisma itse on erityisten innostunut hollantilaisesta buurtzorg-kotihoitomallista. Buurtzorgissa itsenäisesti työskentelevät hoitajat sopivat vanhusten ja heidän omaistensa kanssa naapurustossa asuvien ikäihmisten hoidosta.

Malli on ollut menestys: muutamassa vuodessa se on vallannut 70 prosenttia Hollannin kotihoitomarkkinoista. Sekä hoitajat että asukkaat ovat tyytyväisiä, ja hoitokustannuksetkin ovat laskeneet reilun kolmanneksen.

Suomessa malli on saanut vähän jalansijaa Lahden alueella.

Kuisman kauhukuvana sote-uudistuksessa on, että vanhuspalvelut siirtyvät suurille kansainvälisille konserneille, joissa on äärimmilleen viritetty tuotto-odotus. Se olisi helppoa kunnalle tai maakunnalle, sillä sen tarvitsisi käydä vain yhdet neuvottelut sen sijaan, että se kilpailuttaisi kaikki pienet toimijat.

Kuisma maalaa synkkää kuvaa: Isoissa kansainvälisissä yrityksissä vanhusten hoiva on konseptoitu napakaksi tuotteeksi, jossa ei välttämättä huomioida yksilöllisiä tarpeita. Käy niin, että ihmiset eivät enää voi määritellä, millaista palvelua he haluavat, vaan konserni sanelee sen sillä perusteella, mitä se haluaa tuottaa. Kaiken lisäksi verovaroilla tuotettuun palveluun käytetyt varat ei palaudu vanhustyöhön, vaan raha virtaa monikansallisille yhtiöille ja lopulta yksityisen sijoittajan taskuun.

”Kun markkinat ovat kypsät, konserni voi vetäytyä alueelta. Sitten mietitään, kuka nyt järjestää vanhuspalvelut. Niin on käynyt Englannissa”, Kuisma sanoo.

Aurum-projekti päättyy vuonna 2019. Kuisma toivoo, että siihen mennessä Orivedelle on syntynyt ainakin kolme erilaista vanhuspalvelumallia.

Ja jos kaikki sujuu hyvin, Kuisma viettäisi itsekin mielellään vanhuutensa Orivedellä. Hän haluaisi pitää koiransa, syödä luomuruokaa ja päättää itse elämästään myös vanhana.

Mutta ennen sitä Kuismalla on ainakin yksi haave toteuttavana. Kaupungissa alkaa vuoden päästä lähihoitajakoulutus.

”Ehkä haaveeni toteutuu ja opiskelen ennen eläkevuosiani lähihoitajaksi täällä Orivedellä!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat