Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Pokémon Gon kaltaiset liikuntapelit voivat parantaa sosiaalista ja fyysistä terveyttä

Suosittu Pokémon Go -mobiilipeli voi edistää pelaajiensa terveyttä, väittää Jyväskylän yliopiston tutkija Tuomas Kari.

Torstai
 
Susanne Salmi
Rio Gandara / HS
Tuomas Kari on Jyväskylän yliopiston projektitutkija, joka tutkii informaatioteknologian käyttöä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.
Tuomas Kari on Jyväskylän yliopiston projektitutkija, joka tutkii informaatioteknologian käyttöä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Kuva: Rio Gandara / HS

”Yleisönosastokirjoituksissa on viime viikkoina ihmetelty, miksi nuoriso keräilee Pokémoneja marjojen tai sienien sijaan. Olen seurannut keskustelua huvittuneena. Pelaamista ja marjanpoimintaa on turha asettaa vastakkain, sillä ihmiset motivoituvat hyvin erilaisista asioista. Pääasia on, että he ylipäätään saavat itsensä liikkeelle.

Tuomas Kari on Jyväskylän yliopiston projektitutkija, joka tutkii informaatioteknologian käyttöä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.
Tuomas Kari on Jyväskylän yliopiston projektitutkija, joka tutkii informaatioteknologian käyttöä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Liikkumaan kannustavissa peleissä ei sinänsä ole mitään uutta. Nintendo Wii -konsolin pelit, esimerkiksi Wii Fit, innostivat pelaajia liikkumaan jo kymmenisen vuotta sitten. Mobiilipeleistä Pokémon Go on kuitenkin ensimmäinen todellinen hitti, joka on tehnyt läpimurron myös suuren yleisön keskuudessa. Se tulee varmasti vaikuttamaan pelimarkkinoihin myös tulevaisuudessa.

Kuten muillakin digitaalisilla liikuntapeleillä, myös Pokémon Go:lla voi olla sekä fyysisiä että psyykkisiä terveysvaikutuksia. Jututtamani pelaajat ovat kertoneet liikkuneensa pelin ansiosta huomattavasti tavanomaista enemmän, sillä Pokémoneja jahdatessa saatetaan kävellä kilometrikaupalla. Suurta hyötyä syntyy siitäkin, jos passiivinen konsolipelaaminen vaihdetaan tällaiseen aktiivisempaan liikuntapeliin.

Pokémon-peli näyttää luovan myös sosiaalista hyvinvointia, kun toisilleen tuiki tuntemattomat suomalaiset alkavat jutustella kaduilla peliä pelatessaan. Sellaisetkin henkilöt, joiden on normaalisti vaikea poistua kotoaan esimerkiksi psyykkisten häiriöiden vuoksi, saattavat nyt uskaltautua ulos metsästämään Pokémoneja.

Suurin osa liikuntapelien ystävistä harrastaa pelaamista hauskanpidon, ei niinkään liikunnan vuoksi. Liikkuminen syntyy pelin sivutuotteena huomaamatta. Vaikka tavanomaisesti kokisi liikunnan epämiellyttävänä, pelatessa nämä tunteet unohtuvat, sillä pelaaja ei oikeastaan edes tajua liikkuneensa.

Tutkimuksissa on havaittu, että liikuntapelit voivat toimia porttina myös muihin liikuntaharrastuksiin. Esimerkiksi sellaiset liikuntapelit, joissa treenataan jotain tiettyä urheilulajia, voivat innostaa kokeilemaan samaa lajia myös todellisilla urheilukentillä.

Pokémon Go -pelissä liikutaan reaalimaailmasta napatulla kartalla, jossa todelliset kadut ovat oikeilla paikoillaan. Siksi peli voi parhaimmillaan toimia kuin suunnistusharrastus: kartanlukutaito ja hahmotuskyky kehittyvät, kun Pokémoneja etsitään kännykän ruudulle ilmestyvän kartan avulla.

Tällaisia niin sanotun lisätyn todellisuuden pelejä pelattaessa on kuitenkin muistettava noudattaa myös oikean maailman sääntöjä. Viimeaikaiset uutiset auton alle jäämisistä ja vieraille pihoille eksymisistä ovat hyvin valitettavia. Pelatessakin on muistettava olla varovainen ja tarkkailtava valppaasti omaa ympäristöä.

Liikuntapelien mahdollisia hyötyjä on tutkittu jo pitkään. Liikunnallisia konsolipelejä hyödynnetäänkin jo nyt erilaisissa kuntoutuksissa ja terapioissa. Pelaamisen avulla tylsästäkin toiminnasta voidaan saada mielekkäämpää.”

Tuomas Kari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat