Valikko
Torstai

Painonnousu olikin oire sairaudesta – kilpirauhasen vajaatoiminta jää usein huomaamatta

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa syntyy muuatta hormonia liian vähän, ja siitä kärsivän ongelmat eivät aina lopu diagnoosin saamiseen. Joskus ne vasta alkavat siitä.

Tutkija Lotta Aarikka, 29, ei tiedä tarkkaan, milloin ensimmäiset oireet ilmaantuivat.

Ehkä se tapahtui silloin, kun paino nousi muutaman vuoden sisällä nopeasti eikä lähtenyt laskuun, vaikka hän kuinka urheili ja söi terveellisesti. Aarikasta tuntui, ettei hänellä ollut kontrollia omaan kehoonsa. Ikään kuin kropassa olisi ollut käsijarru päällä. Häntä väsytti ja masensi.

Lääkäriin Aarikka ei kuitenkaan mennyt ennen kuin hänen äitinsä komensi. Aarikan siskolla oli lapsena todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, ja siksi äiti osasi epäillä, että toinenkin tytär saattaisi kärsiä samasta sairaudesta. Autoimmuunisairaudet ovat nimittäin vahvasti perinnöllisiä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on Suomessa kasvava ongelma. Tyroksiinihoitoa käyttävien määrä on moninkertaistunut runsaan kymmenen vuoden aikana.

Kasvu selittyy suurelta osin sillä, että ihmisten tietoisuus sairaudesta on lisääntynyt. Lääkehoidon piirissä on nyt noin­ ­­300 ­000 suomalaista.

Kaulassa sijaitsevan kilpirauhasen tärkein tehtävä on säädellä solujen aineenvaihduntaa. Se erittää kilpirauhashormonia eli tyroksiinia, joka tunnetaan myös T4-hormonina. Soluissa tyroksiini muuttuu trijodityroniiniksi eli T3-hormoniksi.

Vajaatoimintaa sairastavalla tämä prosessi on häiriintynyt, eikä kilpirauhanen pysty tuottamaan normaalia määrää tyroksiinia.

Seurauksena on aineenvaihduntahäiriöitä, joiden oireet ovat varsin ikäviä: väsymystä, masentuneisuutta, aloitekyvyttömyyttä, palelua ja painonnousua. Myös turvotus tai ummetus, kuukautishäiriöt, ihon kuivuminen ja sydämen sykkeen hidastuminen voivat johtua samasta sairaudesta.

Oireet alkavat usein vähitellen ja pahenevat vuosi vuodelta. Koska muutokset ovat hitaita, potilas saattaa tottua niihin eikä välttämättä tiedä sairastuneensa.

Niin kävi myös Lotta Aarikalle. Ensin Aarikka ajatteli, että äiti haluaa vain löytää selityksen tyttärensä ylipainolle.

”Mietin mielessäni, että äiti rakas, sinun täytyy vain elää sen kanssa, että on nämä normaalit lapset ja sitten tämä pullukkatytär”, Aarikka kertoo.

Lopulta Aarikka kuitenkin suostui menemään verikokeisiin. Jotta kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan diagnosoida, verestä on mitattava kaksi arvoa: kilpirauhasen tuottaman tyroksiinin pitoisuus ja sen tuotantoa säätelevän aivolisäkehormoni tyreotropiinin (TSH) pitoisuus.

Aarikalla tyroksiiniarvo oli viitearvojen sisällä, mutta TSH:n arvo oli aivan pielessä. Diagnoosi syntyi helposti.

Vaikka elinikäinen lääkkeiden popsiminen ei tuntunut houkuttelevalta, taudinmäärityksen saaminen oli Aarikalle huojennus.

”Oli kauhean helpottava tieto, etten olekaan vain tämmöinen laiska läski, vaan kyse on hormonitoiminnan ongelmasta.”

Aina diagnosointi ei suju yhtä yksinkertaisesti.

Oireet ovat yksilöllisiä, ja verestä mitattavat arvot vaihtelevat vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan. Niinpä osa potilaista on kuluttanut vuosia elämästään taistellen sairauden kanssa.

Vaikka hormonipitoisuudet olisivat tavanomaisten viitearvojen sisällä, rajalla olevia arvoja suositellaan seurattaviksi. Jos niissä tapahtuu muutoksia ja potilaalla on selviä vajaatoiminnan oireita, voidaan hoitokokeilua harkita.

Suurimmalle osalle potilaista annetaan hoidoksi tyroksiinia eli T4-hormonia. Oikean kokoisen annoksen löytämiseen voi mennä aikaa, tyypillisesti useita kuukausia. Jos oireet eivät pian helpotu eivätkä kilot heti karisekaan, moni tuskastuu entisestään.

Aarikka sai diagnoosinsa vuosi sitten ja on syönyt tyroksiinia siitä lähtien. Minkäänlaista vaikutusta hän ei ole vielä huomannut.

”Kaikki väittivät, että kun saan tyroksiinilääkityksen, tuntuu kuin sumuverho putoaisi kasvojen edestä. Minä en ole huomannut lääkityksen vaikutusta. Paino ei ole pudonnut, eikä väsymys poistunut”, Aarikka sanoo.

Kun tyroksiini ei heti alakaan toimia, potilas saattaa hakea apua internetistä. Ja sieltä sitä saa, niin hyvässä kuin pahassa.

Verkossa leviää runsaasti virheellistä tietoa, mutta myös lääkärien keskuudessa esiintyy mielipide-eroja muun muassa sairauden hoidosta. Jotkut lääkärit esimerkiksi uskovat, että on olemassa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka ei näy tavallisessa kilpirauhaskokeessa.

Sairautta kutsutaan kakkostyypin vajaatoiminnaksi tai Wilsonin syndroomaksi, mutta sen olemassaolo ei perustu mihinkään lääketieteellisesti pätevään tutkimukseen. Oireiksi luetellaan muun muassa väsymys, hikoilun lisääntyminen tai väheneminen, ihon kuivuus, kuukautishäiriöt ja se, ettei sairastunut laihdu yrityksistä huolimatta.

Vaikka Wilsonin syndroomaa ei ole virallisesti olemassa, jotkut lääkärit ovat diagnosoineet sen ja määränneet lääkkeeksi pelkkää T3-hormonia.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira puuttui T3-hormonin liialliseen määräämiseen, kun jotkut potilaat joutuivat liian suuren annostuksen vuoksi hengenvaaraan. Se rajoitti joidenkin T3-hormonia määränneiden lääkäreiden ammattioikeuksia.

Toinen kiihkeä nettikeskustelu koskee yhdistelmähoitoa, jossa potilaalle annetaan tyroksiinin lisäksi T3-hormonia. Tutkimuksissa paremmuuseroa tyroksiinilääkityksen ja yhdistelmälääkityksen välillä ei ole pystytty havaitsemaan, mutta osa potilaista kuitenkin pitää yhdistelmähoitoa pelkkää T4-hoitoa parempana.

Hormonaalisten sairauksien hoitoon erikoistuneet endokrinologit eivät halua ensisijaisesti suositella yhdistelmähoitoa, sillä T3 on hyvin lyhytvaikutteinen eikä sillä saavuteta tasaista, normaalin kilpirauhasen tuottamaa pitoisuutta.

Hoitoa ei ole myöskään tutkittu riittävästi. Esimerkiksi pitkäaikaisseuranta ja tieto sivuvaikutuksista puuttuvat.

Endokrinologit voivat kuitenkin harkita yhdistelmähoitoa kokeellisena hoitona niille potilaille, jotka oireilevat myös T4-hoidon aikana. Potilaiden pieneen vähemmistöön pelkkä tyroksiinilääkitys ei nimittäin tehoa.

Nettikeskustelu käy kuumana, koska moni uskoo, että juuri yhdistelmähoito olisi ratkaisu heidän vajaatoimintansa hoitoon. T3-hormoni saattaa poistaa väsymystä tehokkaasti, mutta Suomessa sitä myydään vain erikoislupalääkkeenä. Siksi uskaliaimmat ovat hakeneet T3-valmisteita ulkomailta tai etsineet käsiinsä lääkärin, joka varmimmin määrää T3-hormonia.

Aarikka on seurannut keskustelua sivusta. Hänkin on ollut epätoivoinen, koska tyroksiini ei ole alkanut vaikuttaa. Vielä hän ei kuitenkaan ole keskustellut lääkärinsä kanssa muista vaihtoehdoista.

Aarikkaa huolettaa se, ettei hoitavalla lääkärillä välttämättä ole aiempaa kokemusta vajaatoimintapotilaista. Viitearvoja seurataan orjallisesti, ja potilaan muiden oireiden huomioiminen saattaa unohtua lähes täysin.

Lääkäreiden keinot ovat usein vähissä, sillä ainoastaan harva heistä on erityisen perehtynyt aineenvaihdunnan häiriöihin.

Suomessa on yli 20 000 lääkäriä, joilla on oikeus hoitaa kilpirauhaspotilaita ja määrätä heille lääkkeitä. Heistä alle 60 on erikoistunut endokrinologiaan.

Vaikka Aarikan taudinmääritys kävi helposti, hän on kokenut, että jälkeenpäin lääkärit ovat tuijottaneet liikaa hormoniarvoja kysymättä häneltä hänen vointiaan.

”On nöyryyttävää, kun lääkäri tarjoaa ylipainoon askelmittaria ja pitää ’tsemppaa läski’ -puheen. Ei uskota, että liikun säännöllisesti ja syön terveellisesti, ja siitä huolimatta paino ei putoa.”

Aarikan mielestä on hyvä, että kilpirauhaspotilaiden määrä on kasvanut.

”Se kertoo siitä, että diagnosointi on tehty oikein ja sairastuneet ovat ymmärtäneet, että he eivät olekaan vain väsyneitä läskejä, vaan voivat saada avun oikeanlaisella lääkityksellä.”

Juttua varten on haastateltu sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Päivi Hämäläistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Terveys
 • Hyvinvointi
 • Sairaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle materiaalin vuotamisesta – Trumpin hallinnosta jaettiin brittien luottamuksellisesti antamia Manchester-kuvia medialle

  5. 5

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  6. 6

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  7. 7

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  8. 8

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  9. 9

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää