HS.fi

Kaunista kuvastimella

Peileillä voi sisustaa vaikka keittiötä ja makuuhuonettakin

6.3.2009 0:00

Finnmirrorin hauska Karelia-peili voidaan asentaa sekä pystyyn että vaakaan. Peili tulee irti seinäpinnasta, jolloin reunan eläinhahmot muodostavat kauniit varjot seinälle. Hinta Rautiassa 279 e.

Finnmirrorin hauska Karelia-peili voidaan asentaa sekä pystyyn että vaakaan. Peili tulee irti seinäpinnasta, jolloin reunan eläinhahmot muodostavat kauniit varjot seinälle. Hinta Rautiassa 279 e.

 Peilit toimivat kodin sisustajina siinä missä taulut ja huonekalutkin. Ne rytmittävät tiloja ja luovat tunnelmia, heijastavat näkymiä ja ohjaavat valoa.

Peili myös tuplaa kaiken vastapäisen – siksi sen sijoittelu haastaa kodin sisustajan.

Mahtipontiset peililiukuovet ovat jo taakse jäänyttä muotia. Huoneesta nimittäin tulee helposti levoton, jos näkymä kahdentuu koko seinän leveydeltä.

Nyt liukuoviin asennetaan peilipinta vain osaan ovea, esimerkiksi keskelle vaakaan. Leveiden liukuovien rivistöä voi rytmittää myös sijoittamalla joukkoon yhden kapeamman, vaikkapa 40-senttisen peilioven, joka liukuu kaapin etukiskossa.

Olohuoneessa näyttävä peili toimii taulun tavoin. Vanha, komeakehyksinen peili antaa moderniin sisustukseen juuri oikeaa särmää. Kuhmurainen ja paikoin himmentynyt vanha lasi on kaunis pinta eikä sitä kannata uusia.

Vanha antiikkipeili on sijoitus, jonka hinta voi kivuta kymppitonneihin. Edullisempaa luksusta saa tavalliseenkin peilinkehykseen, kun sen maalaa tai koristelee kultavärillä.

Voit myös kokeilla, miltä peili näyttää kullatuissa taulun kehyksissä tai vanhoissa valokuvakehyksissä. Erilaisista kehystetyistä peileistä saat kauniita asetelmia seinälle.

Suorakaiteen muotoinen, fasettireunainen peili vaikkapa sohvan takana sen sijaan ei kaipaa kehyksiä. Huolehdi, että sohvan ja peilin mittasuhteet ovat tasapainossa.

Kun kylpyhuoneen peilikaapit korvaa suurella irtopeilillä, muuttuu tunnelma heti. Minkä tahansa vanhan tai uuden peilin kehyksen voi maalata tai koristella kylpyhuoneen muuhun sisustukseen sopivaksi.

Mattapintainen teollisuusmaali puukehyksessä kestää kosteassa tilassa, jos kehykseen ei suoraan roisku vettä. Vanha, koristeellinen peili yhdessä kristallikruunun kanssa tuo luksusta pieneenkin wc-tilaan.

Keittiökalusteiden välitilassa peili toimii ikkunan tavoin. Tosin aivan kirkasta peililasia kannattaa välttää; sävytetty toimii paremmin. Se ei peilaa tiskejä tai muita tason päällä pidettäviä esineitä niin selkeästi kuin tavallinen peililasi.

Sävytetty peili ei kuitenkaan anna tummaa vaikutelmaa, koska valo heijastuu pinnasta. Se myös häivyttää vesiroiskeet kirkasta paremmin. Harmaa väri näyttää tyylikkäältä, sen sijaan esimerkiksi pronssipinta on jo liian raskas.

Peilin tai lasin kiinnitys välitilaan vaatii tasaisen alustan, mutta asennus on kaakelointia nopeampaa ja helpompaa.

Makuuhuoneeseen sopii hyvin lattialla seisova suuri peili. Se pysyy pystyssä ilman tukea, sillä kahden metrin korkuinen, leveäkehyksinen peili saattaa painaa jopa 70 kiloa.

Makuuhuoneessa hyvä sijoituspaikka peilille on myös vuoteen takaseinä, varsinkin, jos sen vastapäätä on ikkuna. Parhaalta näyttää vuoteen levyinen, mutta matalahko peili kehyksellä tai ilman.

Peilin kiinnitykseen on hyvä perehtyä huolellisesti. Jos peilin kiinnittää seinään, kannattaa seinän rakenne selvittää: mitä suurempi lasi ja leveämmät kehykset, sitä tukevampi kiinnitys.

Peililiikkeet auttavat ripustuspulmissa. Niistä voi tilata peilin taakse halutun kiinnityksen, jos vaikkapa pystyyn tarkoitetun peilin tahtookin asentaa vaakaan. Myös vanhojen peilien puutteellisia mekanismeja voi viedä peililiikkeeseen kohennettavaksi.

Tiedustelut:

BoConsept 020 780 1662

Finnantic Oy (09) 6227 0804

Rautia 020 753 0500

Ykköskeittiö (09) 4770 3540

Helsingin Sanomat | hs.koti@sanoma.fi

--%>