HS.fi

Sinkku liikkuu lomalla yksin

Yksin elävän on oltava aloitteellinen kesälomallakin

22.6.2009 3:00

kimmo taskinen / hs

Pyörä varastettiin ja kissa sai vatsataudin. Olipas päivä. Nyt pitää heti soittaa ja kertoa tästä jollekulle – mutta kenelle?

Perheellinen tilittää päivän tapahtumat tuoreeltaan kumppanilleen: töissä oli hankalaa, vanha koulukaveri pyysi syntymäpäiville, ja pyöränrengas hajosi. Pesukone on rikki.

Yksin elävä ei aina pysty purkamaan arjen asioita, koska lähi-ihmistä ei ole. Siksi hänen on opittava säilömään tunteitaan.

"Arkipäivän jakamista alkaa tulla vasta sellaisen ystävän kanssa, jonka kanssa soitellaan kaksi kolme kertaa viikossa. Kaikilla tällaista ystävää ei ole", sanoo turkulainen diakoni Raija Eeva.

Hän on aiemmin tehnyt sinkkutyötä ja vaikuttaa nyt yksin elävien aseman parantamiseksi. Yksineläjä ei välttämättä ole yksinäinen. Pikemminkin yksin eläminen merkitsee jatkuvaa aktiivisuutta. On etsittävä ihmisiä, joille purkaa arjen iloja ja murheita. On keksittävä itse tekemistä, jos haluaa puuhata vapaa-ajallaan muutakin kuin katsoa telkkaria.

Kun on yksin, on myös vapaus tehdä itsenäisiä päätöksiä, mutta vapaus pakottaa aloitteellisuuteen.

Perheellistä aktivoivat lapset, näiden kerhot ja koulut. Yksin elävälle ei tule toimintaa ulkopuolelta. Hänen pitää järjestää sitä itselleen koko ajan.

Kesällä yksineläjä ei saa lomaa aktiivisuudesta. Kun perheelliset rynnivät mökeilleen ja asuntoautoilemaan, yksin elävä miettii: Kuka lähtisi rannalle? Kenet saisin seuraksi puistokonserttiin tai taidenäyttelyyn? Ketä pyytäisin reissuun kaveriksi?

Meillä on vahva käsitys, että joka paikkaan mennään jonkun kanssa. Yksinkulkijalle mukavasta tapahtumasta saattaa tulla painajainen.

"Kun on tarpeeksi monta kertaa seisonut yksin juhlissa ja konsertin väliajalla, moni jää mieluummin kotiin katsomaan televisiota. Ihmisen pitää olla aika vahva, että pystyy lähtemään yksin."

Suomessa on noin miljoona yksin asuvaa. Yli 18-vuotiaista yksin asuu 23 prosenttia. Neljässä asunnossa kymmenestä asuu yksi asukas.

Lisäponnistuksia yksin asuville aiheuttaa se, että monien talous on tiukalla. Yksin elävistä kolmasosa on pienituloisia, ja toimeentulotukea saavista kotitalouksista 70 prosenttia on yhden hengen talouksia.

Lompakko saattaa jäädä laihaksi keskituloisellakin, kun maksaa yksin kaiken elämisen, vuokran, laskut ja ruuan.

On mietittävä, minnehän näillä killingeillä pääsisi.

Aktiivisuutta vaatii myös se, että yksin elävä päättää kaikesta itse, niin juustomerkistä kuin asunnon ostosta. Kaikille se ei ole helppoa.

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

--%>