HS.fi

10 kysymystä terveydestä -palstalla käsitellään terveyteen liittyviä asioita. Kysymyksiin vastaavat tällä kertaa Eviran erikoistutkija Marika Lyly ja sosiaali- ja terveysministeriön vs. neuvotteleva virkamies Marjaana Lahti-Koski.

Voiko raskaana oleva syödä sushia?

2.8.2010 3:00

Kirsti Maula HS

Raskaana olevan pitää välttää raakaa kalaa, jota on muun muassa sushissa.

Raskaana olevan pitää välttää raakaa kalaa, jota on muun muassa sushissa.

1. Miksi pellavansiemenet eivät ole terveellisiä raskaana oleville?

"Kasvi kerää itseensä kadmiumia, jos sitä on maaperässä. Se sisältää myös luontaisesti syaanivetyä. Haitallisen määrän syaanivetyä voi saada jo 2–4 ruokalusikallisesta pellavansiemeniä."

 

2. Ovatko pellavansiemenet hyväksi muillekaan?

"Pellavan nauttimista jatkuvasti ei suositella, mutta toisaalta se on hyvä suotuisien kasvirasvojen lähde. Pellavaöljystä ei ole haittaa."

 

3. Monia ruokia ei suositella listerioosivaaran takia. Onko näitä tapauksia?

"Suomessa tapauksia raportoidaan vuosittain 20–45, enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Vajaa puolet tapauksista on yli 74-vuotiailla.

Raskaana olevien tai vastasyntyneiden listerioositapauksia ei ole raportoitu parin viime vuoden aikana, mutta tämä johtuu varmasti suurelta osin ohjeiden noudattamisesta.

Riskielintarvikkeita ovat erityisesti tyhjiöpakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet ja mäti. Pastöroimattomassa maidossa, siitä valmistetuissa juustoissa sekä leikkeleissä ja pateissa ei ole juuri todettu listeriaa Suomessa."

 

4. Voiko sushia syödä turvallisesti?

"Riippuu valmistusaineista. Raakaa kalaa kannattaa välttää listeriariskin takia."

 

5. Miksi kotimaisia pakastevadelmia voi syödä, mutta ulkomaalaisia ei?

"Norovirus on yleisimpiä ruokamyrkytysten aiheuttajia. Tartunnat on usein saatu vedestä ja myös itäeurooppalaisista pakastevadelmista."

 

6. Miksi ihmeessä yrttiteet on kielletty neuvolan ohjeissa?

"Tavanomaisia teelaatuja, esimerkiksi kamomilla- ja ruusunmarjateetä, voi nauttia. Yrttiteiden nauttimista ei kuitenkaan suositella raskaus- ja imetysaikana, sillä ne voivat sisältää luontaisesti haitallisia aineita. Teelaatuja on paljon, eikä kaikkien koostumusta pystytä takaamaan turvalliseksi. Siksi on varminta välttää kaikkia."

 

7. Mitä vaaraa lakritsista on?

"Lakritsia voi syödä raskauden aikana kohtuudella, alle 50 grammaa päivässä. Sen sisältämä glykyrritsini voi nostaa verenpainetta.

Glykyrritsini on yhdistetty myös ennenaikaisen syntymän riskiin, vaikkakin hyvin pieneen. On myös hyvin alustavia viitteitä siitä, että aineen runsas saanti haittaa lapsen kognitiivista kehitystä."

 

8. Sakariinin ja syklamaatin sanotaan neuvolan ohjeissa aiheuttavan mahdollisesti syöpää. Voiko käyttöä suositella muillekaan?

"Sakariini (E954) ja syklamaatti (E952) ovat hyväksyttyjä makeutusaineita. Niitä saa käyttää juomissa, jälkiruuissa, makeisissa ja joissakin muissa elintarvikkeissa lisäainelainsäädännön mukaisia määriä. Raskauden tai imetyksen aikana niitä ei suositella."

 

9. Onko jokin suosituksista erityisen tärkeä?

"Suolan käyttöä on hyvä vähentää. Suola rasittaa munuaisia, voi turvottaa tai nostaa verenpainetta. Ylipäätään kannattaa syödä kaikkea monipuolisesti ja kohtuudella."

 

10. Miten usein suositukset muuttuvat?

"Viimeksi suosituksia on muutettu vuonna 2007. Tätä ennen maksaa ei suositeltu raskausaikana lainkaan liian a-vitamiinin takia. Nyt katsotaan, että maksamakkaran kaltaiset maksajalosteet ovat kohtuullisina annoksina ok."

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

--%>