HS.fi

Palstalla käsitellään terveyteen liittyviä asioita. Kysymyksiin vastaa tällä kertaa ylilääkäri Asko Järvinen Husin infektioklinikalta.

Suojeleeko sauna flunssalta?

13.12.2010 3:00

Fabrice Coffrini AFP Creative

Saunominen on terveelle ihmiselle hyväksi, sillä limakalvot pysyvät kunnossa. Flunssaisena saunaan ei pitäisi mennä.

Saunominen on terveelle ihmiselle hyväksi, sillä limakalvot pysyvät kunnossa. Flunssaisena saunaan ei pitäisi mennä.

1. Mikä tekee vastustuskyvystä hyvän tai huonon?

"Tärkein tekijä on perimä ja sen mukana saadut puolustusjärjestelmän ominaisuudet. Jos äiti tai isä sairastaa paljon, se ei silti tarkoita, että lapsikin sairastaa. Perimä siirtyy molemmilta vanhemmilta, mikä yleensä korjaa toiselta saatuja puutoksia." 

 

2. Miksi jotkut sairastuvat helpommin kuin muut?

"Jos sairastaa usein, yleisin syy on vasta-ainetuotannossa. Tuotannon häiriöt selittävät kuitenkin vain osan. Vasta-ainetuotannon häiriötä voi epäillä, jos tartuntoja on monen vuoden ajan poikkeuksellisen paljon, aikuisilla yli neljä ja lapsilla yli kahdeksan hengitystieinfektiota vuodessa. Ne, joilla on hoitoa vaativa puute, sairastuvat vuodesta toiseen."

 

3. Vaikuttaako tähän veriryhmä?

"Sairastelua on yritetty liittää tiettyihin veriryhmiin, mutta ei niillä ole merkitystä."

 

4. Mistä flunssa johtuu?

"Flunssaa on jokseenkin vaikea tutkia, koska se johtuu niin monista tekijöistä. Sitä aiheuttavat useat virukset, siihen vaikuttaa limakalvojen kunto, se onko paljon lasten kanssa tekemisissä, aiemmat sairaudet ja astma."

 

5. Miksi jotkut influenssarokotteen ottaneista kuitenkin sairastuvat?

"Koska flunssa ja influenssa ovat kaksi eri asiaa. Influenssarokote estää vain influenssaviruksen aiheuttaman korkeakuumeisen hengitystieinfektion. Jonkin muun viruksen aiheuttamaa lievempää hengitystieinfektiota, flunssaa eli nuhakuumetta, se ei estä."

 

6. Miksi sairastuu, jos loman aikana on paljon menoa tai töissä on takana rankka viikko?

"Moni sairastuu vauhdikkaan loman jälkeen samasta syystä kuin hektisen työviikon jälkeen: stressivaihe loppuu. Siihen asti stressihormonien, kuten kortisonin ja adrenaliinin, eritys on ollut erityisen korkeaa, mutta  sen loputtua elimistö pääsee sairastumaan."

 

7. Miten omaa vastustuskykyään voi parantaa?

"Pitämällä huolta hengitysteiden limakalvojen kunnosta. Virukset pääsevät helpommin kuivuneen limakalvoon sisään, ja siellä ne lisääntyvät.

Limakalvoja voi kostuttaa apteekissa myytävillä öljyillä, mutta ruokaöljyjäkin on käytetty. Jos on astma, sitä kannattaa hoitaa. Pisaratartuntoja voi yrittää välttää pesemällä käsiä, sillä käsistä virukset pyyhkäisee helposti suun ja nenän limakalvoille."

 

8. Voiko talvesta selvitä flunssatta syömällä marjoja?

"Marjoilla flunssan tuloa ei voi estää, mutta virtsatieinfektioita voi torjua syömällä karpaloita.

Jos jostakin vitamiinista on selkeä puutos, se voi altistaa infektiolle.

D-vitamiini vaikuttaa puolustusjärjestelmäämme. Talvella D-vitamiinia ei saa tarpeeksi, jos sitä ei ota tabletteina tai nauti elintarvikkeissa, joihin sitä on lisätty."

 

9. Auttavatko valkosipuli, viina tai sauna?

"Saunomisesta on hyötyä, koska se pitää limakalvot kunnossa. Kun flunssa on päällä, saunominen vain rasittaa elimistöä. Punaviinistä on jossain tutkimuksessa saatu tulos, että se pienentää riskiä sairastua flunssaan. Valkosipulin tehokkain vaikutus lienee se, että se pitää muut ihmiset loitolla."

 

10. Miksi urheilija ei näe tervettä päivää?

"Urheilijat sairastavat hengitystieinfektioita useammin kuin muut. Kova urheilu vaikuttaa puolustusjärjestelmään kuten stressi, joka lisää sairastumisalttiutta, sillä haitallisia mikrobeja poistavien valkosolujen toiminta häiriintyy.

Kuntoliikkujalla vastuskyvyn pitäisi olla parhaimmillaan. Talvella urheillessa tosin hengitysteiden limakalvot altistuvat kylmälle ja kuivalle ilmalle, mikä herkistää viruksille."

 

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

--%>