HS.fi

Syökää vähemmän!

Yhdysvaltain uusi ruokasuositus on salliva: puolet lautasesta saa täyttää roskaruualla, kunhan toinen puoli on kasviksia ja hedelmiä.

24.2.2011 3:00

Washington. Amerikkalaisten uusi ruokasuositus on yksinkertainen – ja sallivampi kuin ennen.

Uusien suositusten kolme tärkeintä ohjetta ovat: 1. Nauti ruuasta, mutta syö vähemmän. 2. Vältä ylisuuria annoksia. 3. Täytä lautasen toinen puoli vihanneksilla ja hedelmillä.

Ohje jättää ruokailijan omaan harkintaan sen, mitä lautasen toisella puolella on. Hallitukselle siis riittää, että se saa amerikkalaiset syömään vähemmän roskaruokaa. Mikään voima kun ei saa heitä luopumaan siitä kokonaan.

Kolmen pääsuosituksen lisäksi annetaan kolme muuta neuvoa: 1. Vaihda maito rasvattomaksi tai vähärasvaiseksi (1 %). 2. Vertaile suolamääriä keitoissa, leivässä ja pakasteissa ja valitse vähäsuolaisin tuote. 3. Juo vettä sokerijuomien sijasta.

Media kiittelee uusien ohjeiden selkeyttä.

The New York Times kirjoittaa, ettei ohjeissa ole muuta vikaa kuin se, että ne tulevat muutaman vuosikymmenen myöhässä.

Vaikka uusi ohje on roskaruuan suhteen vapaamielinen, siinä on kaikki aikaisempien ohjeiden kiellot, jotka koskevat rasvaa, sokeria ja suolaa.

Ohjeita sovelletaan kaksivuotiaista vanhuksiin. Perusohjeiden lisäksi annetaan omia suosituksia erityisryhmille, kuten raskaana oleville naisille.

Hallitus on luvannut julkaista lähikuukausina myös uuden, entistä selkeämmän ruokakolmion. Amerikkalaiset ovat pitäneet nykyistä monimutkaisena ja vaikeana muistaa.

Hallituksen asiantuntijat ovat laatineet suosituksia vuodesta 1980 viiden vuoden välein.

Suositusten tehtävänä on taistella Yhdysvalloissa kansantaudiksi tullutta ylipainoa vastaan. Uusimman tutkimustiedon mukaan amerikkalaisista miehistä jo 72 prosenttia on ylipainoisia ja naisista 63 prosenttia.

Ylipainoisista joka kolmas on sairaalloisen lihava ja vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, aikuisiän sokeritautiin, luukatoon ja syöpäsairauksiin.


www.cnpp.usda.gov/dietaryguidelines.htm

Helsingin Sanomat | hs.ruoka@sanoma.fi

--%>