HS.fi

Vanhempi, nolaatko lastasi netissä?

Nuoren kannalta ei ole mitään niin kiusallista kuin avoimesti keskustelupalstoilla ja Facebookissa hölöttävä isä tai äiti, jolta on unohtunut, että lapsellakin on oikeus yksityisyyteen.

18.4.2011 3:00

Timo Mänttäri

Imagostaan tarkan goottityttären maailma on romahtanut. Isä on laittanut Facebook-sivuilleen kuvan saunapuhtaasta lapsestaan mökkivaatteissa. Kaverien vanhemmat näkevät otoksen, eivätkä malta olla näyttämättä sitä omille lapsilleen: "Katos miten siistiltä Lilli näyttää". Sana kiirii tytön koko kaveripiirille hyvänä läppänä: Lilli on feilannut nolosti.

Tytär saa raivarin, ja se tulee isälle täytenä yllätyksenä. Hänhän vain halusi jakaa kivasta viikonlopusta saamansa hyvän mielen aikuisten kavereidensa kanssa – ei missään nimessä pilkata lasta.

Nuorisotutkija ymmärtää molempien osapuolten reaktiot.

"Eivät vanhemmat aina mokaa, jos laittavat lastensa kuvia ja kokemuksia verkkoon, mutta tämä olisi hyvä varmistaa lapsilta", sanoo erikoistutkija Sanna Aaltonen Nuorisotutkimusverkostosta.

Isän olisi tässä tapauksessa pitänyt miettiä, millaisia yksityiskohtia lastensa elämästään paljastaa ja miten. Hyvänolon tunteistaan voi kertoa myös ilman kuvien levittelyä.

Kyse ei ole pelkästään nuorten tarpeesta esittää jotain roolia sosiaalisessa mediassa. Kaikki elämäntyylinsä brändänneet aikuisetkin nolostuisivat, jos heidän verkkopaitaisia vapaa-ajanhetkiään tai bad hair day -aamujaan ikuistettaisiin sosiaaliseen mediaan.

"Ketä tahansa harmittaisivat kuvat, jotka riitelevät itse rakennettua kuvaa vastaan", Aaltonen sanoo.

Lapsia todennäköisesti hirvittäisi, jos he tietäisivät miten avomesti jotkut FB-vanhemmat päivittävät ystäväpiirilleen jälkikasvunsa tekemisiä.

Villevaltteri on syönyt tänään hiekkaa, kiusannut naapurin kissaa, vaatinut uutta kännykkää, kokeillut äidin alusvaatteita.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Suvi Tuominen ihmettelee, että eivätkö ihmiset tajua, miten laajalle joukolle kertomukset leviävät.

"Vaikka omia FB-kavereita ei olisi kuin muutama, nämä juttelevat ja kertovat tarinoita eteenpäin muille tutuilleen."

Kokemusten jakaminen muiden pikkulasten vanhempien kanssa on kivaa ja terapeuttista, mutta kun lapsi kasvaa, kasvaa myös hänen oikeutensa omaan yksityisyyteen.

"Olisi vähän outoa, jos vanhempi kertoisi päivittäin murrosikäisistä lapsistaan samalla tavalla kuin silloin, kun lapset olivat vielä pieniä."

Pahinta on, jos vanhempi käyttää sosiaalista mediaa lapsensa rankaisuvälineenä. Jos et lopeta, kerron kaikille miten käyttäydyt -tyyli on henkistä väkivaltaa.

"FB-päivityksillä voi tahtomattaan aiheuttaa isoja henkisiä kolauksia nuorelle", Suvi Tuominen sanoo.

Eihän kukaan kertoisi verkossa yhtä avoimesti työkaveriensakaan sattumuksista: Nyt on pomo maistanut myrkkyä, mikähän herraa vaivaa.

Nettijulkaisu on ikuinen. Minkä kerran on verkkoon kirjoittanut tai ladannut, se siellä pysyy, vaikka alkuperäinen julkaisu olisi poistettu jo vuosia sitten ja vaikka kuva tai teksti olisi ollut esillä vain hetken FB-päivityksessä.

Hetken mielijohteesta naputellut KaksPlussan, Vauva-lehden tai Suomi24-keskustelupalstojenkin lausahdukset voivat löytyä ikuisesti.

Sukututkimuksesta innostunut teknotäti pitää avointa sukupuu-kotisivua, joista voi seurata koko suvun haarautumista ja muotoutumista vuosikymmenien ajalta. Sivujen kuvaosiossa on kooste kunkin sukuhaaran nuorimmaisten herttaisista lapsuuskuvista: naama sottaisena suklaakakun äärellä, ensimmäiset pottaharjoitukset.

Työlään sukukronikan ylläpitäjä on tehnyt suvulleen hienon palveluksen – edellyttäen, että kukaan ulkopuolinen ei käytä tietoja vakoiluun, pilailemiseen tai kiusantekoon.

Ääriesimerkkejä löytyy viime vuosien rikoksista: uhrien ja tekijöiden lapsuuskuvia on kaivettu esiin tällä tavalla julkisina olleista nettilähteistä: koti-, blogi- ja harrastesivuilta.

Tämä muistutukseksi siitä, että netti on aina julkinen foorumi. Salattu yksityisviesti voi näkyä kaikille, jos lähettäjän tai vastaanottajan tekniset suojausasetukset pettävät.

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

--%>