HS.fi

Ketä täällä asuu:  Vanhemmat Niiles ja Leena sekä lapset Atte, 9, Leevi, 9, Oskari, 19, ja Valtteri, 22, Airola.  Mökkielämän motto  "Kiireetöntä peruselämää." 

Päijänteen äärellä

Purjehtijaperheen mökissä tavaroilla on omat paikkansa kuin kajuutassa konsanaan.

10.7.2011 3:00

Mökissä on vain vajaat 50 neliötä, mutta se ei silti näytä ahtaalta. Isot ikkunat tekevät olohuoneesta avaran ja valoisan.

Mökissä on vain vajaat 50 neliötä, mutta se ei silti näytä ahtaalta. Isot ikkunat tekevät olohuoneesta avaran ja valoisan.

"Kattokaas! Kuikka on tullut taas", sanoo Leena Airola ja viittilöi Tehinselän suuntaan. Kivikkoisen niemen rantavedessä uiskentelee jokakesäinen lintunaapuri.

Airolan perhe, Niiles ja Leena sekä perheen kaksi nuorinta, kaksospojat Atte ja Leevi ovat asettuneet viiden viikon mökkilomalleen Kuhmoisiin Päijänteen rannalle.

Pojat ripustavat riippukeinuja mäntyjen väliin, kalastavat isoisän kanssa, askartelevat, pelaavat Rummikuppia ja kuljeskelevat rannoilla.

Niiles puuhastelee verstaalla, Leena kasvattaa ruukuissa yrttejä ja lukee Jane Austenin elämäkertaa. "Kesällä on aikaa syventyä klassikoihin, kun eletään sloulaiffia", hän sanoo.

Kun säätiedotus lupaa suotuisia tuulia, pakataan kamppeet purjeveneeseen ja suunnataan Ailin kokka kohti Päijänteen selkiä ja saaria. Purjehduskauden kohokohta on Päijännepurjehdus.

Mökin rakennusvaiheet kertovat perheen kasvusta. Ydinmökki valmistui 1993, ja sitä laajennettiin 2002, kun perheen kaksoset syntyivät.

Ulkokuistista rakennettiin jo aikaisemmin lämmintä tilaa, ja mökin peräpäähän laajennettiin "Poikala". Sinne mahtuvat majoittumaan perheen vanhemmat pojat Valtteri ja Oskari kavereineen.

Vanhempien poikien makuusopessa on tilaa vain vuoteille. Seinällä on kirjahylly ja naulakko vaatteille. Atte ja Leevi nukkuvat kerrossängyssä omassa sopessaan.

Tilaa on vajaat 50 neliötä, mutta yöpymään mahtuu kaksitoista ihmistä.

"Tässä mökissä on samat elementit kuin veneessä", Niiles selvittää. "Jokaisella tavaralla on oma paikkansa, ja ne on tarkkaan mietitty."

Airolat ovat rakentaneet mökin pienellä rahalla ja periaatteella, ettei suotta osteta uutta, kun aina jonkun nurkista löytyy jotain vanhaa ja vielä käyttökelpoista.

"Tiskikone ostettiin kesäkeittiöön kahdellatoista eurolla, hella saatiin ilmaiseksi tuttavilta", Niiles luettelee. Kevytrakenteinen kesäkeittiö on ykköskeittopaikka kesäisin.

Uutta teknologiaa edustaa katolle asennettu aurinkoilmakeräin. Siitä Airolan perheen kokemukset parilta keväältä ovat myönteiset. Aurinkolämmittimen kenno tuottaa sähkön, joka käynnistää lämpöpuhaltimen.

"Laite kuivattaa ja lämmittää mökin keväällä. Mökin vuotuinen sähkönkulutus tippui aurinkokennon ansiosta kolmestatuhannesta kilowattitunnista kahteentuhanteen", Niiles perustelee hankintaa.

Mökin vuotuiset ylläpitokulut ovat normaalisti vajaat viisisataa euroa. Sen päälle tulevat tiehoitomaksu, sähköt ja remontit. Kulut jaetaan muiden niemessä asuvien sukulaisten kesken.

Perhe viettää mökillään satakunta päivää vuodessa. Espoosta ajellaan mökille myös talvisin etanolille viritetyllä autolla, sytytetään tulet Kastor-kamiinaan ja yritetään tareta. Mökillä ei pidetä peruslämpöä päällä, koska se haaskaisi tuntuvasti sähköä.

Airolan perheen lisäksi Kuhmoisten Kiimaniemessä asustavat kesäisin Leenan vanhemmat ja kaksi sisarta perheineen. Perheillä on yhteinen rantasauna sekä yhdistetty venevaja, verstas, halkovaja ja varastorakennus.

"Parhaimmillaan meitä on täällä 22 sukulaista ja kolme sukupolvea yhtä aikaa", Niiles kertoo.

Leena hämmästelee sitä, miten hyvin lapsetkin viihtyvät – ainakin murrosikään saakka – mökillä. Aikuiset pojatkin tulevat suvun kesäpaikkaan tyttöystävineen ja kavereineen.

"He ovat lapsena oppineet mökkeilyyn. Pojat hyppivät tuolla rantakivillä ihan samalla tavalla kuin mekin siskojen kanssa lapsena."

Helsingin Sanomat | hs.asunto@sanoma.fi

--%>