HS.fi

Kohti pysyvämpää

Joka neljäs palkansaaja tekee jotain muuta kuin vakituista työtä. Kaksi pätkätyöläistä kertoo, miksi tilanne ahdistaa. Annamme vinkit vakituisen työpaikan saamiseksi.

31.10.2011 3:00

"Olen työskennellyt nykyisessä työpaikassani ekstrakokkina pian puoli vuotta. Olen käytännössä vakituinen ravintolakokki, vaikka teenkin työtä vuokrafirman kautta.

Vuokratyössä työvuorojen saaminen on arpapeliä. Välillä vuoroja ei ole tarpeeksi, välillä niitä tulee enemmän kuin jaksaa tehdä. Voi tietenkin sanoa ei, mutta ei kovin usein. Muuten ei pian enää pyydetä töihin.

Jos minulla olisi vakituinen työ, työvuorot olisivat varmoja. Saisin vuokran ajallaan maksettua, eikä tarvitsisi arvailla, onko töitä vai ei. Haluaisin myös tulevaisuudessa ostaa oman asunnon ja perustaa perheen.

Nykyisessä työpaikassani minulla on onneksi hyvät välit keittiömestariin, ja voin kysyä vuoroja suoraan häneltä. Vuokrafirma kuitenkin vetää välistä, ja se tuntuu tyhmältä.

Menin heti peruskoulun jälkeen ammattikouluun ja valmistuin ravintolakokiksi. Vuoden armeijan jälkeen menin vuokratyöfirman listoille.

Ajattelin, että niin pääsisin alkuun ja saisin työkokemusta. Nyt olen ollut vuokrafirman kautta töissä kaksi ja puoli vuotta.

Olen hakenut vakitöitä ja päässyt pariin haastatteluunkin, muttei niistä sen enempää ole tullut. Töissä minua sanotaan junnuksi, vaikka minulla on enemmän kokemusta kuin monella vanhemmalla työntekijällä.

Nykyinen työpaikkani voisi jopa vakinaistaa minut, mutta vuokratyöfirman säännöt estävät sen. En voisi tehdä töitä neljään kuukauteen, jos allekirjoittaisin työsopimuksen työnantajan kanssa.

Olen halunnut kokiksi kuusivuotiaasta asti. Pidän ruuanlaitosta ja siitä, että saan tehdä muille hyvää ruokaa. Kokkailen usein kotonakin tyttöystävälleni.

Työssäni parasta on se, kun asiakkailta tulee hyvää palautetta. Huonoa palautetta minulle ei ole paljon tullutkaan.

Unelmatyöpaikkani on vakituinen työpaikka jossakin Helsingin keskustan hienossa ravintolassa. Sopiva tuntipalkka olisi 12 euroa. Bravuurini ovat kastikkeet, varsinkin punaviinikastike."

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

--%>