HS.fi

10 kysymystä rintasyövästä: Palstalla käsitellään terveyteen liittyviä asioita. Kysymyksiin vastaa tällä kertaa osastonylilääkäri Marjut Leidenius Hyksin Rintarauhaskirurgian yksiköstä.

Miksi alkoholi lisää rintasyövän riskiä?

14.11.2011 3:00

Vesa-Matti Väärä

Rintasyövän hoito on kehittynyt nopeasti. Nykyään arvioidaan, että sairastuneista 98 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Rintasyövän hoito on kehittynyt nopeasti. Nykyään arvioidaan, että sairastuneista 98 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

1. Nännipihaan on tullut ihottumaa. Voiko se liittyä syöpään?

"Voi. Nännin tai nännipihan ihottuma voi viitata rintasyöpään, mutta ei aina. Muita oireita ovat rinnan koon tai ulkonäön muuttuminen, ihon vetäytyminen, kyhmy, vihlaisut, toispuoleinen särky sekä kirkas tai erityisesti verinen vuoto nännistä.

Jos näitä oireita on, kannattaa käydä tutkimuksissa. Oireita voi toki olla myös ilman syöpää. Joskus rintasyövästä ei ole oireita lainkaan."

2. Äidilläni ja isoäidilläni on ollut rintasyöpä. Tuleeko se minullekin?

"Voi tulla, muttei välttämättä. Jos kantaa rintasyöpägeeniä, riski sairastua on korkea, 50–80 prosenttia. Kaikki geenivirheen perineet eivät kuitenkaan sairastu.

Jos suvussa on ollut rintasyöpä miehillä tai nuorilla naisilla tai rintasyöpiä on ylipäänsä ollut runsaasti, kyse voi olla rintasyöpäsuvusta. Osalla syöpäsuvuista on geenivirhe, joka altistaa rintasyövälle. Rintasyöpäsuvuissa on usein myös paljon munasarjasyöpiä.

Oman tilanteen voi tutkituttaa ensivaiheessa esimerkiksi syöpäjärjestöjen neuvonnan kautta."

3. Lisäävätkö puristavat rintaliivit, liivien kaarituet tai antiperspiranttien alumiini syövän riskiä?

"Liiveillä tai antiperspiranttien alumiinilla ei ole yhteyttä rintasyöpään. Väitteet antiperspiranttien syöpäriskistä perustuvat epäluotettavana pidettyyn tutkimukseen. Toisten tutkimusten mukaan yhteyttä ei ole. Käsitys voi perustua myös siihen, että syövät ovat rinnassa yleensä kainalon puolella, jossa on paljon rintakudosta. Sille puolelle laitetaan myös antiperspiranttia."

4. Miksi alkoholi lisää syövän riskiä?

"Alkoholi nostaa estrogeenitasoa. Säännöllisesti käytettynä yksi annos alkoholia päivässä lisää riskiä 10 prosenttia, kolme annosta 40 prosenttia. Sellainen päiväannos on tosin jo niin suuri, että maksakirroosi on suurempi riski.

Hormonaalisten rintasyöpien riskitekijöitä ovat myös ylipaino, liikkumattomuus, pitkä hormonikorvaushoito, lapsettomuus, varhain alkaneet kuukautiset ja myöhäinen ensisynnytys. Rintasyövista 80 prosenttia on hormonaalisia syöpiä, ja niihin sairastuvat yleensä iäkkäät naiset. Nuorten naisten syövät ovat useammin perinnöllisiä.

Rintasyövän syntyyn vaikuttavat monet tekijät, eikä lopullista syytä aina tiedetä."

5. Vaikuttaako positiivinen asenne syövän ennusteeseen?

"Ainakin se parantaa potilaan elämänlaatua.

Syövän ennusteeseen vaikuttavat muun muassa kasvaimen koko ja kudostyyppi, sen aggressiivisuus, eli onko se levinnyt imusolmukkeisiin tai tehnyt etäpesäkkeitä, ja se, miten paljon siinä on jakautumisvaiheessa olevia soluja."

6. Miksi toinen saa sytostaatteja mutta toinen vain sädehoitoa leikkauksen jälkeen?

"Jokainen syöpä on erilainen, ja myös hoidot ovat erilaisia. Hoito valitaan muun muassa kasvaimen koon ja luonteen sekä levinneisyyden ja esimerkiksi naisen iän mukaan. Hyvin iäkkäälle potilaalle ei esimerkiksi voida antaa solusalpaajia.

Kaikille valitaan paras mahdollinen hoito, vaikka hoito olisi erilaista kuin toisella potilaalla."

7. Uskallanko ottaa vaihdevuosiin hormonikorvaushoitoa?

"Jos vaihdevuosioireiden kanssa pärjää, korvaushoitoa ei kannata ottaa, vaikka se voi muuten kohentaa oloa.

Jos oireet ovat hankalat, lääkärin kanssa pitää punnita korvaushoidon haitat ja hyödyt. Vaikeisiin oireisiin ei oikein auta muu.

Joka toinen vaihdevuosien jälkeen tullut rintasyöpä liittyy korvaushoitoihin. Aiemmin hormonikorvaushoitoa annettiin villisti. Sitä pidettiin nuoruuden lähteenä. Nyt hoitoaikoja on lyhennetty selvästi."

8. Voiko leikattuun rintaan tulla syöpä uudelleen?

"Rintasyöpä uusii alle viidellä prosentilla potilaista, joille on tehty rintaleikkaus. Syöpä voi tulla arpeen tai imusolmukkeisiin. Yleisimmin syöpä uusii tekemällä etäpesäkkeitä. Hormonaaliset syövät tekevät etäpesäkkeitä luustoon, muut syövät maksaan, keuhkoihin tai aivoihin. Syöpä voi tulla myös toiseen rintaan. Sitä pidetään silloin uutena syöpänä."

9. Mammografiatutkimukset tehdään 50–69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Kannattaako käydä mammografiassa välivuosina omin päin?

"Ei, jos ei saa hormonikorvaushoitoa eikä muita riskitekijöitä ole. Jos saa korvaushoitoa, lääkärikin ehkä suosittelee mammografiaa joka vuosi.

Yli 70-vuotias, aktiivinen ja perusterve nainen voi käydä omin päin tutkimuksissa. Hän voi hyötyä, jos rintasyöpä todetaan varhaisessa vaiheessa."

10. Mitkä ovat mahdollisuudet selvitä rintasyövästä?

"Arvioidaan, että vuosina 2011–13 syöpään sairastuvista naisista viiden vuoden kuluttua on elossa 98 prosenttia. Vuosina 2007–09 sairastuneista 89 prosenttia eli yli viisi vuotta. Hoidot ovat kehittyneet nopeasti. Vielä 1950-luvulla vastaava luku oli 50 prosenttia. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa. Sen saa vuosittain 4 100 naista."

Helsingin Sanomat | hs.terveys@sanoma.fi

--%>