HS.fi

Lemmikkibisnes kasvaa ripeästi

Urbaanikoira pääsee hammaslääkäriin ja laihdutusohjelmaan.

20.2.2012 3:00

Kolme iloista kultaistanoutajaa tervehtii Helsingissä roihuvuorelaisessa kerrostalossa vieraita. Tara, Dinah ja Mazi ovat urbaaneja 2010-luvun hyvinvointikoiria. Ne ovat Ulla ja Kari Kumpulaisen lemmikkejä.

Kolmikon elämä on mallillaan. Ne nauttivat terveellisiä ruokia – toisinaan uunissa kypsytettyä kirjolohta, joka on niiden herkkua. Vakuutuksetkin ovat kunnossa.

Taran, Dinahin ja Mazin kaltaisia koiria, kissoja ja muita lemmikkieläimiä on yhä enemmän.

Lemmikkieläinbisnes onkin kasvanut jo pitkään.

Vuonna 2003 Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan 251 erikoiskauppaa, jotka myivät lemmikkieläimiä, niiden ruokia ja tarvikkeita. Vuonna 2010 niitä oli jo 420.

Vielä parikymmentä vuotta sitten, 1993, erikoiseläinkauppojen myynti oli arvoltaan 20,7 miljoonaa euroa, mutta 2010 se nousi jo yli 108 miljoonaan euroon. Lisäksi lemmikkien ruokaa myydään runsaasti tavallisissa kaupoissa.

Tara, Dinah ja Mazi syövät valtaosin koirien omaa muonaa. "Mutta annan niille myös esimerkiksi raakaa jauhelihaa sekä keitän porkkanaa ja kukkakaalia", kertoo Ulla Kumpulainen.

Kolmikon ruokaan kuluu kuukausittain yhteensä 180 euroa, Kumpulaiset arvioivat. Lisäksi rokotukset ja muut eläinlääkärillä käynnit maksavat. Koirista vanhimmalta, nelivuotiaalta Taralta, poistettiin eläinlääkäriasemalla hammaskiveä. Se maksoi 131 euroa.

Taralle ja Dinahille oli kertynyt pari kolme kiloa massaa yli ihannepainon. Koirat ilmoitettiinkin joulukuussa eläinlääkäriaseman laihdutusohjelmaan, josta peritään pieni maksu.

Koirien vyötäröstä on lähtenyt muutamassa viikossa pois yhdeksän, kymmenen senttiä.

Mahdollisissa tapaturmissa ja sairauksissa koirien hoitokuluja lieventävät vakuutukset.

Vakuutusten otto lemmikkieläimille onkin yhä yleisempää. "Eläimiä vakuutetaan usein paremmin kuin ihmisiä", kertoo viestintäjohtaja Eliisa Anttila vakuutusyhtiö Fenniasta. Fenniassa koira- ja kissavakuutuksia on nyt kymmenentuhatta.

"Omistajat haluavat laajan vakuutusturvan osin siksi, koska eläinten hoito- ja lääkärikustannukset ovat nousseet." Joidenkin koirarotujen, kuten dobermannien, vakuutuksista joutuu maksamaan enemmän.

Helsingin Sanomat | hs.talous@sanoma.fi

--%>