Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minun tyylilläni: Tätä suomalaista kirkonmiestä paavi pyysi rukoilemaan puolestaan

Tyyli
 
Minun tyylilläni: Isä Ambrosius tuntee kaikki, mutta ei suostu puhumaan säistä
Minun tyylilläni: Isä Ambrosius tuntee kaikki, mutta ei suostu puhumaan säistä
Harva suomalainen on päässyt tapaamaan katolisen kirkon johtajaa paavi Franciscusta, ja vielä harvemmalle paavi on esittänyt henkilökohtaisen pyynnön. HSTV:n Minun tyylilläni -ohjelmassa toimittaja Sami Sykön vieraana on metropoliitta Ambrosius, jolla on tunnetusti poikkeuksellisen laajat verkostot.

Harva suomalainen on päässyt tapaamaan katolisen kirkon johtajaa paavi Franciscusta, ja vielä harvemmalle paavi on esittänyt henkilökohtaisen pyynnön. Ortodoksikirkon metropoliitta Ambrosiuksella on tunnetusti poikkeuksellisen laajat verkostot, ja äskettäin hän kohtasi paavin Vatikaanissa vastaanottotiloissa. Franciscus tapasi kolme suomalaispiispaa, ja Ambrosiuksen mukaan tapaaminen oli mutkaton ja leppoisa.

No millainen mies Vatikaanin päämies on?

”Paavilla on mielestäni esimerkillisellä tavalla nöyryyttä ja inhimillistä jakamisen mieltä ja lämpöä. Se tuntui todella hyvältä.”

Ambrosiuksen mukaan paavi on lisäksi reilu ja aika minimalistinen.

”Hän ei pullistele lihaksillaan eikä hengellisyydellään.”

Kirkonmies pani merkille myös toisen kirkonmiehen tyylin. Edellisellä paavilla, Benedictus XVI:llä oli Pradan punaiset kengät, nykyisellä ei.

”Joo, hän oli luopunut punaisista kengistä. Toivottavasti katolisessa kirkossa hänen aikanaan tapahtuu isompiakin muutoksia.”

HSTV:n Minun tyylilläni -ohjelmassa Ambrosius kertoo, että tilaisuuden päättyessä paavi katsoi häntä suoraan silmiin ja esitti pyynnön.

”Rukoile puolestani”, paavi sanoi.

Onko Ambrosius sitten toteuttanut paavin toiveen?

”Olen.”

Paavi Franciscus on kerännyt kiitosta ja huomiota toimimalla toisin kuin edeltäjänsä. Hän on muiden muassa pessyt aids-sairaiden jalkoja ja hyväksynyt homoseksuaalit papit kirkkonsa työntekijöiksi.

Myös Ambrosius on yrittänyt uudistaa kirkkoaan. Viime keväänä Ambrosius vei Uspenskin katedraalin alttariin luterilaisen kirkon piispan Irja Askolan. Siitä seurasi kohu, sillä arkkipiispa Leo paheksui asiaa julkisesti ja kanteli Ambrosiuksen käytöksestä Konstantinopolin patriarkalle, joka antoi Ambrosiukselle varoituksen: luterilaisen kirkon naispiispan läsnäolo alttarissa oli "epäkanonista ja epäkorrektia”.

Minun tyylilläni -ohjelmassa Ambrosius kertoo kutsuneensa Irja Askolan alttariin seuraamaan, miten ortodoksikirkossa vihitään uusi pappi.

”Tässä on kyse ekumeenisesta vuorovaikutuksesta 2000-luvun kirkossa.”

”Koen tehneeni ihan oikein.”

Leon julkisesta kritiikistä Ambrosius ei saanut traumoja.

”Jos saa asiatonta kritiikkiä, niin vesi valuu hanhen selästä.”

Entä miksi luterilainen yliopistomies vaihtoi aikoinaan uskoa ja lähti munkiksi ortodoksiluostariin, ja mitä löytyy Ambrosiuksen viitan alta? Nekin selviävät Sami Sykön juontamassa Minun tyylilläni -ohjelmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit