Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bruce Oreck maksaa omasta pussistaan Helsingin Kauppatorin suunnittelua, rakastuneille illallisia ja köyhille ompelukoneita

Tyyli
 
Minun tyylilläni: Näin Bruce Oreck käyttää rahansa
Minun tyylilläni: Näin Bruce Oreck käyttää rahansa
Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs, varakas liikemies Bruce Oreck maksaa omasta pussistaan Helsingin Kauppatorin suunnittelua, rakastuneille illallisia ja köyhille ompelukoneita. HSTV:n Minun tyylilläni –ohjelmassa Oreck kertoo suhtautumisestaan rahaan ja kertoo mihin hän ei rahojaan missään tapauksessa törsäisi. Ohjelman juontaa toimittaja Sami Sykkö.

Yhdysvaltain entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck pistää kuntoon Helsingin kaupunkikuvaa – omilla rahoillaan.

”Kauppatori on Suomen suosituin vierailukohde, ja sen tähden sen pitäisi heijastaa suomalaista designia. Mutta tähän asti se ei ole näyttänyt siltä. Ellei suomalainen muotoilu näytä henkiinjäämisleiriltä.”

Oreck on ottanut Kauppatorin sydämenasiakseen. Aihe on ollut hänelle niin tärkeä, että hän maksanut omasta lompakostaan Kauppatorin suunnittelukilpailun järjestämisen, siihen liittyvät henkilökunnan palkat ja uusien kojujen prototyyppien rakentamisen.

”Varmaan pian kuljen etsimässä lisädollareita”, Oreck kertoo HSTV:n Minun tyylilläni -ohjelmassa.

Hän tekee yhteistyötä Helsingin kaupungin ja Aalto-yliopiston kanssa. Kesällä Kauppatorilla pitäisi olla valmiina kojujen ensimmäiset versiot, joita testataan ja joista kansalaiset voivat antaa palautetta. Ja vuoden kuluttua Suomen täyttäessä 100 vuotta Kauppatorin designin tulisi olla ihan uudessa uskossa.

”Hyvä muotoilu on tärkeää”, Oreck painottaa. ”Raha on vain työkalu. Jos sitä ei käytä rakentaakseen jotain hauskaa ja erilaista, mikä sen merkitys on?”

Sen sijaan Oreck – varakas liikemies – ei käytä omaisuuttaan esimerkiksi vaatteisiin.

”En ole koskaan ymmärtänyt, kun naisille myydään 10000 dollarin käsilaukkuja”, Oreck sanoo.

Eikä hän ymmärrä miesten 900 dollaria maksavia solmioita.

”Olen ostanut monet solmioistani New Yorkissa kolmella dollarilla”, entinen diplomaatti tunnustaa.

Mutta antiikkiin, taiteeseen ja koteihinsa Oreck sijoittaa – ja sisustaa ne viimeistä yksityiskohtaa myöten.

HSTV:n haastattelussa hän Oreck sanoo antavansa rahojaan myös hyväntekeväisyyteen, esimerkiksi museoille Yhdysvalloissa. Oreckista on myös hauskaa maksaa ventovieraiden ravintolalaskuja, ilman että nämä saavat koskaan tietää, kuka laskun kuittasi.

Yhtenä jouluna hän lahjoitti myös köyhälle amerikkalaiselle hotellityöntekijälle rahat ompelukoneeseen.

”Satuin kuulemaan, kun nainen kertoi kaverilleen haluavansa ompelukoneen, johon hänellä ei ollut varaa. Kun olin lähdössä hotellista, laitoin aurinkolasit kasvoilleni ja olin pukeutunut kuin huumeagentti. Menin hyvin lähelle naista ja sanoin, että joulupukki on kuullut toiveesi ompelukoneesta. Annoin naiselle rahat ja lähdin.”

”Loppuelämänsä aikana nainen ei saa koskaan tietää, kuka hemmetti rahat antoi.”

Kun Oreck kertoi äskettäin tarinan Anna-lehdessä, siitä tuli heti seuraamuksia. Pohjois-Suomesta saapui kirje, jossa suomalaisnainen pyysi itselleen ompelukonetta.

”Mietin tässä vielä, lähetänkö hänelle koneen.”

Bruce Oreckin koko haastattelu Minun tyylilläni -ohjelmassa on nähtävissä yllä olevasta videolinkistä. Haastattelussa Oreck puhuu myös esimerkiksi suhteestaan lihaksiinsa, pomoihin, homojen oikeuksiin ja suomalaiseen ruokaan. Ohjelman juontaa Sami Sykkö, ja sarjan uudet osat ilmestyvät HSTV:ssä tiistaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit