Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paniikkihäiriöstä kärsivä Henri Alén sijoitti kaikki säästönsä uuteen ravintolaan ja nyt pelottaa

Tyyli
 
Paniikkihäiriöstä kärsivä Henri Alén sijoitti säästönsä uuteen ravintolaan ja nyt pelottaa
Paniikkihäiriöstä kärsivä Henri Alén sijoitti säästönsä uuteen ravintolaan ja nyt pelottaa
Ravintoloitsija Henri Alén on huomannut, että paniikkihäiriötä pahentavat huonot yöunet, kehno syöminen ja kova stressi. Siitä huolimatta hän sijoitti kaikki säästönsä uuteen ravintolaan. Alénin mukaan muuta vaihtoehtoa ei ollut. HSTV:n Minun tyylilläni –ohjelman juontaa toimittaja Sami Sykkö.

Henri Alénin nivelet ovat kuluneet, selkä on leikattu ja hampaista lähtevät happamien ruokien maistelun takia kiilteet. Näiden vaivojen lisäksi Alén kärsii paniikkihäiriöstä. Taudin oireita pahentavat huonot yöunet, kehno syöminen ja kova stressi, mutta siitä huolimatta Alén on juuri avannut Tommi Tuomisen kanssa kaksi uutta ravintolaa: suomalaista fine dining -ruokaa tarjoavan Finnjävelin ja sen alakertaan Bystron.

Miksi hän haluaa tietoisesti kasvattaa stressimääräänsä, vaikka keho antaisi vinkkejä toiseen suuntaan?

Koska Alènilla ei ollut mielestään muuta vaihtoehtoa.

”En pystyisi eläkkeellä katsomaan itseäni peiliin ja toteamaan, etten tehnyt sitä”, Alén sanoo HSTV:n Minun tyylilläni -ohjelmassa.

”Sitä paitsi tarpeeksi kun tekee, niin ei muista paniikkihäiriötä.”

Alén tosiaan tekee aika paljon. Hän on omistajana useammassakin helsinkiläisravintolassa, hän esiintyy televisio-ohjelmissa, ja laatii reseptejä esimerkiksi Helsingin Sanomien lukijoille.

Finnjävel on kuitenkin ihan uuden luokan haaste. Aiemmin Alén on haukkunut suomalaista ruokaa, mutta nyt hän on avannut ravintolan, jonka menu perustuu nimenomaan suomalaiseen perinneruokaan. Toinen Finnjävelin erikoisuus on ravintolan design. Elokuvien ja balettien säveltäjänä tunnettu Tuomas Kantelinen on säveltänyt Finnjäveliin musiikin, ja sisaruspari Kivi ja Tuuli Sotamaa vastaavat ravintolan sisustuksesta ja muotoilusta. Sinne on suunniteltu 146 erilaista designesinettä, joista ruoka tarjoillaan.

”En ole mikään supertietävä designihminen enkä tyyli-ikoni”, Alén sanoo. ”Mutta tuntuisi oudolta tarjota italialaiselta design-lautaselta suomalaista perinneruokaa.”

Siksi suomalaiset käsityöläiset ovat tehneet ravintolan astiat ja tarjoiluesineet, jotka voi ostaa mukaan, jos niin haluaa.

Finnjävelin ravintoloitsijat ovat saaneet ravintolan rakentamisessa ja perustamisessa paljon talkooapua. Silti uuteen ravintolaan ovat menneet Alénin kaikki tähänastisesta elämäntyöstä kertyneet säästöt ja lainarahaakin – rahoittajia Alénilla ja toisella omistajalla Tommi Tuomisella ei ole.

Henkka Alén sanoo, että kyllä häntä pelottaa, mutta:

”Jos asiat menevät hyvin, hyvä, ja jos asiat menevät perseelleen, ne menevät ainakin hienosti perseelleen.”

Vaikeina hetkinä Alén kertoo laulavansa keittiössä joululauluja. Niin hän piilottaa epävarmuutensa. Sen sijaan vaimoaan hän ei ole ottanut avuksi Finnjäveliin, vaikka puoliso Terhi Oksanen-Alén onkin ravintola-alan huippuammattilainen. Aiemmin Oksanen-Alén oli Savoyn ravintolapäällikkö ja nyt hän vastaa Kämp Collection Hotelsien ravintoloista.

Miksi?

”En tiedä, kestäisikö meidän suhde sitä.”

Alénin mukaan suhde toimii hyvin, kun vaimo tekee päivätöitä ja hän itse iltatöitä.

”Jos vietän pari kolme iltaa enemmän kotona, niin aika usein sieltä tulee, että se on ihan ok, että olet kaikki illat töissä”, Alén sanoo ja nauraa.

Sami Sykön juontamassa Minun tyylilläni -ohjelmassa paljastuu myös, miksi Alén ostaa vaatteita vain kerran vuodessa Italiasta, kokee itsensä vähän naiselliseksi ja ajaa Porschella. Sarjan uudet jaksot ilmestyvät HSTV:ssä tiistaisin. Ohjelman aiemmat jaksot löytyvät täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit