Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

50 täyttävä Marco Bjurström: ”Suomalaiset eivät pelkää kuolemaa, me pelkäämme elämää”

Tyyli
 
50 täyttävä Marco Bjurström: ”Suomalaiset eivät pelkää kuolemaa, me pelkäämme elämää”
50 täyttävä Marco Bjurström: ”Suomalaiset eivät pelkää kuolemaa, me pelkäämme elämää”
HSTV:n Minun tyylilläni -ohjelman vieraana on 50-vuotispäiväänsä pian juhliva Marco Bjurström. Tanssinopettajana, ohjaajana, yrittäjä ja tv-juontajana suomalaisia innostaneella Bjurströmillä riittää töitä. "Suomalaiset eivät pelkää kuolemaa, me pelkäämme elämää", hän sanoo. Mutta millainen Bjurström itse on, kun jokin asia ei innosta? Minun tyylilläni ohjelman juontaa toimittaja Sami Sykkö.

Marco Bjurström on johtaja. Se on hänen luonteensa. Ja nyt tulee Bjurströmin luonnetta kuvaava esimerkki.

Kuvitellaan, että Bjurström olisi tuiki tavallisella turistimatkalla, joilla tavataan kulkea paikasta toiseen kiltisti matkanjohtajan lipun perässä. Bjurström ei todellakaan kulkisi jonon jatkona.

”Vaan minä tietenkin kannan sitä lippua”, Bjurström sanoo ja nauraa.

”Olen hurjan vaikeasti johdettava ja olen varmasti ihan maailman hankalin alainen.”

Tämä johtaja-Bjurström on ihan toista maata kuin se nami nami -Bjurström, jonka lanteenvatkauksen, iloisuuden ja tanssitaidot Suomi tuntee. Tälle Bjurströmille sopii yrittäjyys, musikaalien ohjaus ja tanssinopettajan työ, jota Bjurström on tehnyt lähes koko aikuisen elämänsä.

Sen sijaan huonommin häneltä luonnistui ankkurin pesti Nelosen Uutisissa pari vuotta sitten. Siinä työssä oli tehtävä niin kuin muut halusivat.

”Minulle suurin haaste oli se, etten saanut tehdä asioita sillä tavalla kuin näin, että oli oikein, ja näin, että menemme koko ajan vinoon.”

Bjurström ahdistui ja koki tulleensa tungetuksi laatikkoon, johon hän ei sopinut.

”Omasta mielestäni minulla olisi ollut jotain annettavaa. Muut voivat olla eri mieltä, mutta itsellä oli vahva tunne.”

”Enhän tiedä koskaan, olisinko ollut oikeassa.”

Kun uutiset lopetettiin, Bjurström sai monen muun lailla potkut.

Marco Bjurström on tottunut paitsi johtamaan ja ohjaamaan myös innostamaan. Nyky-Suomi on täynnä innostusvalmentajia ja tunteiden heruttelijoita, mutta Bjurström oli paljon edellä aikaansa.

Tanssinopettajalta muiden innostaminen tuli luonnostaan, ja töitä on riittänyt. Bjurströmin mielestä me suomalaiset emme pelkää kuolemaa, vaan elämää.

Entä millainen Bjurström on, kun jokin asia ei innosta häntä itseään?

”Olen tosi riivinrauta. Ääripäät ovat aika vahvat.”

Silloin Bjurström on tympeä, ärtynyt ja sisäänpäin kääntynyt. Mutta kun Bjurström innostuu, hän todella innostuu. Televisiota ja elokuvia katsellessaan tai kirjoja lukiessaan hän itkee ja nauraa ääneen.

”Peter välillä kypsyy.”

Niin, Peter. Bjurströmin pitkäaikainen miesystävä, tanssija ja koreografi Peter Pihlström.

Parikymmentä vuotta kestänyt suhde oli pitkään julkinen sikäli, että miehet esiintyivät yhdessä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnassa. Mutta otsikkoihin se nousi vasta muutama viikko sitten. Sen jälkeen Bjurström onkin saanut puhua homoudesta yhtenään.

Hänen lähipiirilleen asia on ikivanha. Bjurström tuli perheelleen ja ystävilleen kaapista pian sen jälkeen, kun oli tajunnut olevansa kiinnostunut miehistä ja setvinyt asian omassa päässään.

”Olen niin hölösuu, ettei siinä kauan kestänyt.”

Ensi kertaa Bjurström alkoi seurustella erään joulun alla. Asia käsiteltiin saman tien perheen joulupöydässä – kinkun syönnin ohessa.

”Pikkuveli oli heti tukena”, Bjurström muistelee liikuttuneena. Ja taas ovat kyyneleet silmissä.

Toukokuun viimeisenä päivänä Marco Bjurström täyttää 50 vuotta. Siksi hän on saanut antaa urakalla haastatteluita. Bjurströmistä tuli yksi Suomen suurimmista julkkiksista 2000-luvun taitteessa, kun hän juonsi televisiossa Bumtsi Bum -musiikkiohjelmaa. Se oli hullua aikaa, ja Bjurströmiä kohdeltiin kuin rokkitähteä.

”On menty yksityiskoneella ja helikopterilla”, hän muistelee.

”Rahaa tuli aika paljon ovista ja ikkunoista.”

Osa Bjurströmin imagoa televisiossa oli hänen räväkkä vaatetuksensa. Ostoksilla juontaja kävi New Yorkissa ja Los Angelesissa. Hän osti esimerkiksi Tom Fordin suunnittelemia Guccin vaatteita jo ennen kuin mallistoja oli edes julkisesti esitelty.

”Minulla on vieläkin sellaiset vaatekaapit, että Imelda Marcos jää toiseksi”, Bjurström sanoo ja nauraa.

HSTV:n Minun tyylilläni -ohjelmassa Marco Bjurström kertoo myös mikä on hänen suosikkiruumiinosansa, miksi hän haluaa kuolla omalla saarellaan ja millainen rooli hänen elämässään on ollut John Travoltalla. Sami Sykön juontaman ohjelman kaikki jaksot ovat katsottavissa tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit