Tutkimus: Jäämeri happanee nopeasti

 |   | 
 
Tea Karvinen
Norjan Huippuvuorien Läntinen maa -saari.
Norjan Huippuvuorien Läntinen maa -saari.

Pohjoiset merialueet ovat erityisen haavoittuvaisia happamoitumiselle.

Pohjoinen jäämeri on happamoitunut nopeasti, varoittaa maanantaina ilmestynyt tutkimus.

Arktisia alueita tarkkailevan AMAP-järjestön mukaan tärkein syy happamoitumiselle ovat ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt.

Pohjoiset merialueet ovat erityisen haavoittuvaisia happamoitumiselle, sillä hiilidioksidi imeytyy ilmasta kylmään veteen helpommin.

Lisäksi Jäämereen päätyy paljon makeaa vettä joista ja sulavasta jäästä. Makea vesi heikentää meriveden happamuutta neutralisoivaa vaikutusta.

Jäämeren kesäisin peittävä jääpeite on pienentynyt viime vuosina huomattavasti. Nopeinta happamoituminen on pintavesissä.

Happamoituminen uhkaa myös muita kuin pohjoisia merialueita. Maailman meret ovat nyt 30 prosenttia happamammat kuin teollisen vallankumouksen alkaessa.

Vaikka hiilidioksidipäästöt lakkaisivat nyt, merien palautumisessa ennalleen voisi mennä tuhansia vuosia, tutkimusta johtanut Richard Bellerby sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Happamoitumisella voi olla kohtalokkaat vaikutukset Jäämeren ekosysteemille. Lopullisia vaikutuksia on kuitenkin liian aikaista arvioida.

Meriveden happamoituminen voi esimerkiksi hidastaa tiettyjen lajien kasvua. Osa eliöistä voi jopa kadota.

Happamoituminen vaikuttaa esimerkiksi äyriäisten kykyyn kasvattaa kuortaan ja heikentää kalanmunia.

Lintuihin ja nisäkkäisiin happamoituminen ei vaikuta suoraan, mutta pieneliöiden vähentyessä ne voivat menettää tärkeän ravinnon lähteen.

Kaikki lajit eivät kärsi happamoitumisesta. Esimerkiksi meriruoho voi hyvin happanevassa vedessä.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

Uutiset