Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

14 punkkaria kivitettiin kuoliaaksi Bagdadissa

Ulkomaat
 
REUTERS–HS

BAGDAD. Ainakin 14 teini-ikäistä, länsityyliin pukeutunutta punkrokkaria on tapettu kivittämällä Irakin pääkaupungissa Bagdadissa, viranomaiset ja sairaalalähteet kertovat.

Nuoret kannattivat amerikkalaisperäistä emo-suuntausta, olivat kammanneet hiuksensa tyylin mukaisesti ja pukeutuivat tiukkoihin farkkuihin. Heidän tappajikseen epäillään Bagdadin shiiaenemmistöisten kaupunginosien äärivanhoillisia jengejä.

Lauantain tiedon mukaan kaupunginosissa kierrätettiin nimilistoja nuorista, jotka tapetaan, elleivät he muuta pukeutumistyyliään.

Irakin sisäministeriö kiinnitti viime kuussa huomiota emo-alakulttuuriin ja määritteli sen satanismiksi. Ministeriön mukaan emo-muoti oli leviämässä kouluissa etenkin tyttöjen keskuudessa.

Jo ainakin 14 nuoren miehen ruumiit on tuotu itäbagdadilaisiin sairaaloihin. Yhdeksän oli tapettu Sadr Cityn kaupunginosassa.

Reutersin toimittaja näki tappolistan, jossa lueteltiin shiialaiselta Bayaan alueelta vielä 24 nuoren nimet.

"Varoitamme teitä kovin sanoin, kaikki säädyttömät miehet ja naiset, ellette jätä tätä saastaista työtä neljän päivän aikana, Jumalan rangaistus on yllänne Mujahideenin kädestä", kiertokirjeessä sanotaan.

Sadr Cityn lisälistassa on 20 nimeä. "Me olemme vihan prikaati. Varoitamme teitä, ellette palaa terveyteen ja oikealle tielle, teidät tapetaan", listan varoitus kuului.

Sisäministeriö kuvasi "satanisteiksi" epäilemäänsä kohderyhmää viime kuussa: "Heillä on tiukat vaatteet, joissa on pääkallonkuvia, he käyttävät pääkalloin koristeltuja koulutarvikkeita, heillä on renkaita nenässä ja kielessä ja he ovat muutenkin omituisen näköisiä."

Kun Irakin media alkoi kertoa kivitysmurhista, sisäministeriö sanoi, että yhtään sen kirjaamaa murhaa ei voi tulkita reaktioksi punkkareihin. Median raportit ovat tekaistuja, ministeriö lisäsi.

Irakin johtavat shiialaiset uskonoppineet ovat tuominneet kivitysmurhat. Irakin vaikutusvaltaisimman uskonoppineen Ali al-Sistanin edustaja kutsui tekoja terrorismiksi.

"Nuorison keskuudessa levinneeseen ilmiöön pitää puuttua vuoropuhelun kautta ja rauhanomaisesti, ei fyysisen likvidoinnin kautta", al-Sistanin edustaja, bagdadilainen uskonoppinut Abdul Raheem al-Rikabi sanoi Reutersille.

Sadr Cityssä vaikutusvaltainen radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr luonnehti emo-punkkareita "hulluiksi typeryksiksi", jotka pitää hoitaa laillisesti.

Al-Sadr vastasi lauantaina verkkosivullaan esitettyyn kysymykseen. Hänen avustajansa Abu Ali al-Rubaie korosti, että al-Sadrin seuraajilla ei ole mitään yhteyttä kivitysmurhiin.

Vuoden 2003 jälkeen Bagdadin osia hallitsevat uskonmilitantit valvoivat tiukkaa vanhoillisen islamin mukaista pukukoodia. Olojen hieman rauhoituttua nuoriso on alkanut kokeilla läntisiä tyylejä. Irak yleensä on yhä hyvin vanhoillinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat