Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi selvittää uusiseelantilaisen ministerin rajut kommentit

Ulkomaat
 
STT–HS

Uusiseelantilaisen poliitikon Suomea koskevat lausunnot ovat herättäneet hämmennystä tämän kotimaassa. Konservatiivisen kansallispuolueen ministeri Gerry Brownlee sanoi New Zealand Herald -lehden mukaan maan parlamentissa, että suomalaiset ovat kouluttamattomia, maan henkirikostilastot ovat karmeat eikä maassa kunnioiteta naisia.  

New Zealand Herald kirjoittaa, että ministerin lausunnot ovat aiheuttaneet miltei diplomaattisen selkkauksen.

Brownlee antoi tylyn arvionsa Suomesta kritisoidessaan kilpailevan työväenpuolueen ehdotusta. Puolue ehdotti, että Uuden-Seelannin pitäisi hakea mallia talousasioiden hoitoon Suomesta.

Suomessa on "pahempi työttömyys ja vähemmän kasvua kuin meillä, maa pystyy hädin tuskin ruokkimaan asukkaansa, henkirikostilastot ovat järkyttävät, koulutus heikkoa eikä naisia kunnioiteta", New Zealand Herald siteerasi Brownleetä.

Brownlee muisteli parinkymmenen vuoden takaisia asioita ja kummasteli isoon ääneen, miten vasemmisto-oppositio on ottanut esikuvakseen " Esko Ahon, Suomen suuren oikeistojohtajan, suuren pääministerin".

"Onko mahdollista, että työväenpuolueen johtaja yrittää nakertaa vähän lisää tilaa itseluottamuksensa menettäneelle, päihitetylle ja surkeannäköiselle puolueelleen ja tekee sen valitsemalla esikuvakseen oikeistopuolueen johtajan toiselta puolelta maailmaa", Brownlee ivasi.

Ministerineuvos   Juha Parikka  Suomen Canberran-suurlähetystöstä kertoi sunnuntaina, että Suomi aikoo tutkia Brownleen kommentit tarkkaan.

"Haluamme selvittää, onko taustalla jotain muuta, vai onko kyseessä vain poliittisessa väittelyssä tapahtunut ylilyönti. Minun tulkintani on, että kyse on vain sisäpoliittisesta väännöstä Uudessa-Seelannissa", Parikka sanoi STT:lle.

Parikka muistutti, että värikäs ja kova kielenkäyttö on tavallista Uuden-Seelannin parlamentissa.

"Siellä annetaan mennä ja paukkua. Se on hyvin erilaista, kuin mihin Suomessa on totuttu."

Parikan mukaan Suomen ja Uuden-Seelannin suhteet ovat "erinomaiset".

"Ymmärrämme toisiaan erittäin hyvin. Olemme samankokoisia maita ja meillä on samantyyppisiä ongelmia. Yleensä yhteisen sävelen löytäminen on hyvin helppoa. Veikkaan, että uusiseelantilaiset tulevat olemaan kovasti pahoillaan", Parikka sanoi.

Brownlee on kuitannut lausuntonsa osin huumorina, jossa on kuitenkin osa totuutta. Hän myös myöntää, että joiltakin osin Suomen talouspolitiikka on ihailtavaa.

Brownleen kommenteista kertoi Suomessa ensin
Iltalehti.

Korjattu New Zealand Heraldin kirjoitusasu ja ministeri Brownleen lainausta.

Video Brownleen kommenteista

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat