Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Tuulivoimalat luultua harmittomampia linnuille

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Tuulivoimapuistojen rakentaminen ei vaikuta moniin lintulajeihin lainkaan, todetaan englantilaisten lintujärjestöjen tutkimuksessa. Monien lajien kannat vähenevät kyllä voimaloiden rakentamisvaiheessa, mutta elpyvät nopeasti ennalleen tai jopa entistä suuremmiksi.

Tutkimuksessa vertailtiin kymmenen eri lintulajin kantoja ennen tuulivoimaloiden rakentamista, rakentamisen aikana ja voimaloiden toiminta-aikana. Seuranta tehtiin kahdeksassatoista sisämaan tuulivoimapuistossa.

Rakentamisen aikana kaikkien seurattujen lintujen määrät vähenivät. Rakentamisen jälkeen kiurut palasivat alueelle entistäkin monilukuisemmin. Riekkojen määrä palautui ennalleen, samoin töyhtöhyyppien, kapustarintojen ja suosirrien.

Sen sijaan kuovien ja taivaanvuohien määrä väheni pysyvästi.

"Tulokset osoittavat vaikutukset pienemmiksi kuin usein on väitetty, mutta se ei tarkoita, etteikö ongelmaa olisi. Kuovit ja taivaavuohet vähenivät kolmanneksella. Lisäksi on huomattava, että tutkimuksemme ei kattanut isompia petolintuja, joiden tiedämme helposti törmäilevän tuulivoimaloihin", sanoo Jeremy Wilson, yksi tutkimuksen johtajista.

Tutkimuksesta kertoi BBC:n uutiset ja se on julkaistu Journal of Applied Ecology -lehdessä.

Korjattu tutkimuksessa mukana ollut lintulaji taivaanvuoheksi (engl. snipe, lat. Gallinago gallinago)