Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intian kastittomat saavat äänen videouutisissa

Ulkomaat
 
STT–AFP
INDRANIL MUKHERJEE / AFP
Video vapaaehtoiset -järjestössä työskentelevä Amol Lalzare haastattelee nuoria tyttöjä Mumbain slummeissa.
Video vapaaehtoiset -järjestössä työskentelevä Amol Lalzare haastattelee nuoria tyttöjä Mumbain slummeissa. Kuva: INDRANIL MUKHERJEE / AFP

Mumbai. Intian hyljeksityille kastittomille yritetään saada lisää näkyvyyttä tiedostusvälineissä. Video vapaaehtoiset -järjestön jäsenet kiertävät slummeissa kuvaamassa yhteiskunnan kurjimpien elämää ja julkaisevat videopätkiään netissä.

Pätkät ovat usein lohduttomia: yhdessä näytetään kuinka poliisi pahoinpitelee mielenosoittajia patukoilla, toisessa kahta likaista ruumista raahataan pois työpaikaltaan viemäristä ja kolmannessa mies selittää kameralle, miksi hänen kätensä on viillelty. Kaikille tarinoille on yhteistä se, että uhrit ovat kastittomia.

Kätensä haavoittanut mies kertoo, että häntä rangaistiin juomisesta ylemmille kasteille varatusta juomapisteestä. Likainen ja vaarallinen työskentely viemäreissä on puolestaan ammatti, joka on varattu alempien kastien perheille.

Vaikka kastilaitos on julistettu Intiassa kielletyksi, on syrjintä yhä yleistä. Siitä vain ei kerrota uutisissa.

"Valtavirran media kertoo vain pinnallisista asioista eikä niissä ole syvyyttä", kertoo Video vapaaehtoiset -järjestössä työskentelevä Amol Lalzare. Hän kuvaa videoita Mumbain slummeissa, joissa asuu yli puolet monimiljoonaisen kaupungin asukkaista.

Videoita on esitetty nettisivuilla, mutta äskettäin järjestö teki läpimurron solmiessaan sopimuksen Intiassa toimivan suuren englanninkielisen uutiskanavan kanssa. CNN-IBN esittää tulevaisuudessa yhden järjestön kuvaamista videoista kerran viikossa miljoonille katsojilleen.

Mumbailaisen sanomalehden Dainik Divya Marathin toimittaja Kumar Ketkar myöntää, että syrjäytyneet yhteisöt saavat harvoin palstatilaa pääuutisissa.

"Heidän jokapäiväinen elämänsä ei saa tarpeeksi tilaa", Ketkar sanoo. Hänen mukaansa syy on siinä, että media tarvitsee tuloja mainostajilta, joiden pääkohde on kulutuskykyinen keskiluokka.

Delhiläisen mediatutkimuskeskuksen johtajan P. N. Vasantin mukaan yhteiskunnalliset aiheet ovat kuitenkin pikku hiljaa saamassa jalansijaa Intiassa.

"Se on uutismedian ja yleisön kehittymistä. He oppivat vaatimaan sitä, mitä haluavat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat