Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maapallon riskirajoista osa on jo ylitetty

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
BAY ISMOYO / AFP
Jakartan kaupunki sumun peitossa Indonesiassa maanantaina. Metsien hakkuut selittävät 70 prosenttia maan hiilidioksidipäästöistä. Indonesiaa pidetään maailman kolmanneksi pahimpana hiilidioksidin tuottajana.
Jakartan kaupunki sumun peitossa Indonesiassa maanantaina. Metsien hakkuut selittävät 70 prosenttia maan hiilidioksidipäästöistä. Indonesiaa pidetään maailman kolmanneksi pahimpana hiilidioksidin tuottajana. Kuva: BAY ISMOYO / AFP

Maapallolla on yhdeksän ympäristön riskirajaa, joita ihminen koettelee kuluttamalla ja saastuttamalla. Niistä kolme on jo ylitetty.

Rajat on määritelty niin, että kun ne ylitetään, muutos huonompaan voi olla peruuttamaton. Rajat määritteli Stockholm Resilience Center kolme vuotta sitten.

Tähän mennessä riskiraja on ylitetty joidenkin tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksessa, eliöiden sukupuutoissa ja typpipäästöissä.

YK:n ympäristöohjelman UNEP:in raportin mukaan maailma uhkaa ajautua peruuttamattomasti huonompaan suuntaan ja käänne pahempaan voi olla jyrkkä.

Myös tiedelehti Naturen haastattelemat 22 tutkijaa luettelevat enteitä tulevaisuuden uhkista.

Mannerjäätiköt sulavat, Afrikka aavikoituu, viidakot tuhoutuvat ja kalakannat hupenevat. Merien pinta nousee, tulvat ja kuivuudet toistuvat. Viidesosaa selkärankaisista uhkaa sukupuutto, koralliriutat ovat pienentyneet liki 40 prosenttia vuodesta 1982. Kasvihuonepäästöt voivat kaksinkertaistua 50 vuodessa. Vesi- ja kalanäytteistä 90 prosenttia sisältää torjunta-aineita.

Tärkeimmistä ympäristötavoitteista vain neljässä on edistytty. Lyijy on poistettu autojen polttoaineesta ja suojaavaa otsonikerrosta tuhoavista kemikaaleista on luovuttu. Merten saastumisen tutkimusta on lisätty. Kelvollista vettä saa entistä useampi, joskaan eivät läheskään kaikki.

Yli 80 muussa ympäristötavoitteessa ei ole edistytty tai niissä on menty takapakkia.

Ensi viikolla Brasilian Rio de Janeirossa alkaa YK:n jäsenvaltioiden kokous, jossa yritetään sopia siitä, kuinka maapallo voitaisiin vielä pelastaa vähentäen samalla köyhyyttä ja edistäen talouskasvua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat