Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Myös syyttäjä tyytyi Breivikin tuomioon

Ulkomaat
 
HS–STT
ODD ANDERSEN / AFP
Joukkosurmaaja Anders Behring Breivik on todettu syyntakeiseksi ja häntä odottaa vähintään 21 vuoden vankilatuomio.
Joukkosurmaaja Anders Behring Breivik on todettu syyntakeiseksi ja häntä odottaa vähintään 21 vuoden vankilatuomio. Kuva: ODD ANDERSEN / AFP

Norjassa joukkosurmaaja Anders Behring Breivik  on tuomittu vähintään 21 vuodeksi vankeuteen. Oslon käräjäoikeus totesi Breivikin perjantaina syyntakeiseksi.

Tuomiosta päätti kaksi tuomaria ja kolme lautamiestä yksimielisesti. Sekä syyttäjä että puolustus tyyytyvät päätökseen eivätkä siis aio valittaa tuomiosta.

Breivik saattaa  olla vankilassa koko elämänsä, sillä tuomiota voidaan jatkaa ensimmäisten 21 vankeusvuoden jälkeen viiden vuoden pätkissä.

Tuomio annettiin rikoslain terrorismia koskevan pykälän ja tappoa ja tapon yritystä koskevan pykälän nojalla. Oikeus pitää Breivikiä hyvin vaarallisena myös 21 vuoden kuluttua, kun tämä periaatteessa voisi vapautua 53-vuotiaana vankilasta.

"Breivik on osoittanut pitävänsä äärimmäistä väkivaltaa välttämättömänä. Hän on siksi vaarallinen. Tavallinen 21 vuoden tuomio ei riitä, sillä Breivik on osoittanut, että tulevaisuudessakin on riski väkivallasta", tuomari sanoi.

Tuomari alkoi aamupäivällä  kello 11 lukea tuomiota, joka on 90-sivuinen. Lukeminen kesti tunteja. Paikalla oli satoja toimittajia ympäri maailmaa.

Tuomiotekstissä käytiin läpi samoja asioita kuin oikeudenkäynnin kuluessa: muun muassa Breivikin lapsuutta, hänen yhteyksiään lastensuojeluviranomaisiin ja hänen tietokonepeliharrastustaan. Käytäntö on tavanomainen Norjan oikeudenkäynneissä.

Käräjäoikeuden  mukaan Breivik tappoi 77 ihmistä suunnitelmallisesti. Oikeuden mukaan surmat tehtiin erityisen julmalla tavalla. Tuomion perusteluissa todetaan, että Breivikin tarkoituksena oli tappaa kaikki Utøyan saarella olleet. Lisäksi hänen tavoitteenaan oli herättää pelkoa ja radikalisoida muslimien maahanmuuton vastustusta.

Asiantuntijat ovat olleet erimielisiä Breivikin syyntakeisuudesta.Tuomarit käyttivät paljon aikaa perusteluilleen sille, että kyseessä oli poliittinen rikos, eikä Breivik ollut psykoottinen, vaikka hänellä on narsistinen persoonallisuushäiriö. Oikeus katsoi myös, ettei se, että Breivik kokee olevansa sodassa, ole merkki psykoosista.

Breivik hymyili  saapuessaan  saliin. Hän näytti rauhalliselta, ja erityisen helpottuneelta kuullessaan, että häntä ei tuomittu syyntakeettomana. Tuomari Wenche Elisabeth Arntzen  lukiessa perusteluja Breivik teki muistiinpanoja. Käsirautojen poistamisen jälkeen hän teki tutuksi tulleen äärioikeistolaisen tervehdyksen käsi nyrkissä.

Breivikin asianajaja Ivar Grönin  mukaan Breivik on kertonut olevansa tyytyväinen tuomioonsa eikä aio valittaa siitä. Istunnon lopussa Breivik sanoi kuitenkin lyhyessä puheenvuorossaan, ettei tuomio ole laillinen.

Tuomio tarkoittaa, että Breivik sijoitetaan muista eristettynä Ilan vankilan selliin. Breivik on istunut Ilassa siitä lähtien kun hänet pidätettiin 22. heinäkuuta viime vuoden joukkomurhan jälkeen.

HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen raportoi suoraan oikeussalista. Istunto loppui puoli seitsemän aikaan perjantai-iltana.