Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etiopia vapautti tuomitut ruotsalaiset

Ulkomaat
 
Jonas Gratzer / AFP
Johan Persson (vas.) ja Martin Schibbye
Johan Persson (vas.) ja Martin Schibbye Kuva: Jonas Gratzer / AFP

Tukholma. Etiopia vapautti maanantaina vankilasta ruotsalaiset toimittajat Johan Perssonin ja Martin Schibbyen. Tieto otettiin Ruotsissa vastaan huojentuneena.
Ruotsalaisviestimien mukaan miehet olivat maanantaina Ruotsin Etiopian-suurlähetystössä.

Schibbye ja Persson kertoivat illalla Etiopian televisiossa tunnelmistaan: ”Oli elämäni suurin erehdys tulla maahan ilman asianmukaisia papereita, mikä olisi voinut maksaa henkemme”, Schibbye sanoi Expressen-lehden verkkosivujen mukaan.

Schibbye ja Persson olivat kiitollisia armahduksesta. ”Kunnioitamme tuomiota emmekä valittaneet korkeimpaan oikeuteen. Sen sijaan haimme armahdusta ja olemme hyvin kiitollisia päätöksestä ja että voimme matkustaa kotiin perheidemme luokse”, Schibbye sanoi.

Miesten joulukuussa saama 11 vuoden vankeustuomio on hiertänyt Ruotsin ja Etiopian välejä.

Ruotsin Etiopian-suurlähettiläs tapasi useita kertoja joka kuukausi etiopialaisia viranomaisia, mutta julkisesti Ruotsi ei arvostellut Etiopiaa.

Taktiikkaa kehuttiin Ruotsin viestimissä.

Etiopia katsoi ruotsalaistoimittajien tulleen maahan laittomasti ja tehneen yhteistyötä terroristien kanssa.

He itse kertoivat tutkineensa ruotsalaisen öljy-yhtiön Lundin Petroleumin mahdollisia ihmisoikeusrikkomuksia.

Etiopialainen uusi vuosi on tiistaina, ja perinteeseen kuuluvat armahdukset. Armahduksesta päätti muodollisesti presidentti Wol de-Giorgis Girma. Samaan aikaan armahdettiin liki 1 950 vankia.

Keskeisin rooli kaksikon vangitsemisessa ja armahtamisessa oli Etiopiaa lähes diktaattorin ottein hallinneella pääministerillä Meles Zenawilla. Hän kuoli 20. elokuuta.

Etiopialaislähteiden mukaan Zenawi päätti ruotsalaisten vapauttamisesta ennen kuolemaansa. Ruotsin television mukaan Zenawi olisi luvannut ulkoministeri Carl Bildtille toimittajien armahduksen jo maaliskuussa.

Vapautettujen ruotsalaisten toimittajien haastattelu Etiopian televisiossa
Vapautettujen ruotsalaisten toimittajien haastattelu Etiopian televisiossa
Etiopia vapautti vankilasta ruotsalaiset toimittajat Johan Perssonin ja Martin Schibbyen. Miehet saivat joulukuussa 11 vuoden vankeustuomion laittomasta maahantulosta ja yhteistyöstä terroristien kanssa. He itse kertoivat tutkineensa ruotsalaisen öljy-yhtiön Lundin Petroleumin mahdollisia ihmisoikeusrikkomuksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat